Nicolae Negru: Vacanța politică de vară
Semne diacritice
Deși politicienii pleacă în vacanță, temperatura luptelor politice nu pare să scadă. Cele mai înverșunate bătălii guvernarea PAS le dă pe trei fronturi: Șor și formațiunile sale, relația cu Rusia, reforma justiției.
După ce Partidul Șor a triumfat enorm în această vară, cucerind o redută electorală deosebit de importantă – Autonomia Găgăuză, guvernarea a răspuns cu două lovituri puternice, una după alta: 1) verdictul din iunie al Curții Constituționale, care a stabilit că partidul în cauză nu respectă legile democratice, în special cele privind finanțarea campaniei electorale, și trebuie desființat; și 2) amendarea Codului Electoral, așa încât membrii executivului și persoanele alese din partea acestei formațiuni în Parlament, în consiliile raionale și locale, primari să nu poată candida, timp de cinci ani, în alegeri, iar atributele Partidului Șor să nu mai poată fi folosite de alte formațiuni, scrie Nicolae Negru într-un editorial pentru Ziarul Național.
Deși o completează întrucâtva pe prima, cea de-a doua lovitură este deosebit de dureroasă. Simpla schimbare a denumirii și a drapelului de partid nu va mai avea efectul scontat de Șor, capitalul electoral acumulat de el în acești ani, prin reinvestirea banilor furați din sistemul bancar, nu va putea fi „transferat” pe contul altei formațiuni, dacă persoanele cele mai vizibile din anturajul său, începând cu Marina Tauber, nu se vor regăsi pe listele electorale, iar sigla partidului-clonă nu va conține semnele partidului-mamă.
Lipsirea temporară a reprezentanților Partidului Șor în structurile locale de dreptul de a fi aleși pare o pedeapsă de natură colectivă (e și punctul de vedere al lui Alexandru Tănase, ex-președintele CC), dar contestarea acesteia la Curtea Constituțională ar putea să dureze până după alegerile generale locale din această toamnă. Așa că sfidătorul, lăudărosul oligarh fugar, care folosește miliardul furat din sistemul bancar pentru a recuceri puterea în Republica Moldova, e pe cale de a eșua, în ciuda ajutorului pe care i-l acordă cu discreție ceilalți oligarhi fugari – Plahotniuc și Platon –și, firește, Rusia.
Șor a mai primit o lovitură neașteptată din flancul stâng, de la PSRM, ai cărei lideri s-au înfuriat pentru că îi corupe cu sume mari de bani pe primarii și președinții de raioane socialiști ca să treacă la partidul clonă „Renaștere”, după ce i-a ademenit acolo pe patru deputați socialiști. Nu vom ceda în fața „grupării mafiote organizate conduse de Ilan Șor”, s-au jurat liderii PSRM. Și parcă din întâmplare, CNA vine cu înregistrarea unei discuții telefonice între soțul unei foste deputate socialiste care încearcă să-l „racoleze” pe primarul Ocniței, propunându-i 2 milioane de lei.
„Partidul Socialiștilor constată că informațiile despre încercările de a mitui activiștii noștri cu scopul de a-i determina să adere la alte formațiuni politice au primit o confirmare direct”, – a reacționat imediat PSRM. „Partidul clonă „Renașterea”, creat de criminalul fugar Ilan Shor pentru a distruge PSRM, cel mai mare partid parlamentar de opoziție din Moldova, acționează de comun acord cu președintele Maia Sandu și Partidul PAS”, – se mai spune, hodoronc-tronc, în declarația socialiștilor.
E de fapt o încercare de a abate privirile de la această „cooperare” situativă dintre PSRM și PAS, în beneficiul ambelor formațiuni, dar și a publicului, de data aceasta.
Între timp, Adunarea Populară de la Comrat îi „rebutează” lui Șor tocmai 7 persoane selectate de el pentru funcții în executivul Autonomiei Găgăuze, punându-i piedici în constituirea „echipei de vis” a Evgheniei Guțul. Amânarea învestirii nu e deloc în avantajul oligarhului disperat. Spiritele se încing și acolo, se pregătește un alt miting de protest împotriva deputaților găgăuzi, Șor și locotenenții săi îi amenință cu dizolvarea Adunării Populare, dacă vor continua să se opună planurilor sale.
Unii politicieni găgăuzi încep să înțeleagă că Șor vrea să-i folosească în conflictul său împotriva autorităților de la Chișinău. Ivan Burgudji, liderul mișcării „Gagauz Halkî” acuză autoritățile centrale de complicitate, se întreabă de ce sunt permise mitingurile neautorizate, plătite, ofensele publice aduse deputaților, apelurile la ocuparea și dezorganizarea activității instituțiilor statului, de ce nu sunt trași la răspundere organizatorii și participanții la mitingurile neautorizate…
Pe „frontul de est”, PAS continuă cu pași de melc ieșirea din CSI, denunțând, rând pe rând, acordurile care nu mai funcționează, printre care și unele sensibile, cum ar fi cel privind colaborarea dintre SIS și FSB, însă secretarul general al CSI nu consideră că Republica Moldova intenționează cu adevărat să părăsească această organizație. Moscova s-a supărat mai tare ca niciodată și nu contenește să amenințe Chișinăul pentru că a cerut o reducere de proporții a numărului de diplomați și a personalului tehnic al Ambasadei Ruse. Cu ce va răspunde Putin, nu se știe.
În timp ce se pregătea să plece în vacanță cu sentimentul datoriei îndeplinite, PAS a primit o lovitură surprinzătoare, drept în plexul solar, din partea Curții Supreme de Justiție, care a anulat deciziile Comisiei pre-vetting și a dispus reevaluarea candidaților la funcțiile de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii și Consiliului Superior al Procurorilor, punând sub semnul întrebării însăși conceptul de evaluare a integrității judecătorilor și procurorilor și blocând astfel procesul de reformare a justiției, de care proces depinde șansa Republicii Moldova de a începe negocierile de aderare la UE. Recean a răspuns emotiv, trecând în mod evident peste linia ce separă puterile executivă și judecătorească. Oricum, în loc de vacanță, liderii PAS vor fi nevoiți să se gândească cum vor ieși din acest impas, care, cu siguranță, nu e ultimul.
Că să nu mai vorbim despre campania pentru alegerile locale generale.
(Va urma.)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!