Nicotina provoacă cancer – mit sau adevăr? Ce spun medicii oncologi
Atât în rândul fumătorilor, cât și a nefumătorilor, există convingerea că nicotina este o substanță extrem de dăunătoare, care ar fi cauza principală a bolilor legate de fumat, inclusiv a cancerului. Dar este acest lucru adevărat sau e vorba despre un mit care rezistă în timp? Oamenii de știință și medicii au un răspuns fără echivoc la această întrebare.
Să le luăm pe rând. Nicotina este un compus natural care se găsește nu numai în tutun, ci și în legume precum vinetele, cartofii și roșiile. Deși în doze mici, chiar și un nefumător consumă nicotină aproape zilnic.
Această substanță determină eliberarea de dopamină în creier, ceea ce le oferă oamenilor o stare de bine. În timp, creierul dezvoltă o dependență față de nicotină și a efectelor imediate pe care le are.
Totuși, studiile arată că nicotina nu este responsabilă de bolile legate de fumat, fiind mai degrabă motivul pentru care oamenii devin dependenți de țigări. Adevăratul inamic, spun experții, este fumul inhalat în timpul fumatului.
Întrucât țigările ard la temperaturi cuprinse între 600 și 800 de grade Celsius, fumul este unul toxic, conținând peste 6.000 de substanțe chimice. Printre acestea se numără benzopirenul, gudronul și monoxidul de carbon, dar și alte substanțe cancerigene.
Acumulate în timp în organism, acestea pot provoca diverse boli, printre cele mai grave fiind cancerul.
„Cancerigen este anume fumul de tutun, nu nicotina, așa cum se consideră în mod eronat în societate. Nicotina nu este listată ca și cancerigen de către Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului din cadrul OMS, pentru că nu are efect cancerigen asupra corpului uman. Dar fumatul în sine aparține primului grup al clasificării IARC al agenților cancerigeni (cancerigeni pentru oameni), deoarece fumul de tutun conține mai mult de 70 de agenți cancerigeni chimici diferiți”, spune Valeriu Bîlba, medic oncolog-pulmonolog.
În societate există mai multe preconcepții privind produsele care provoacă cancer. Un exemplu este cafeaua. În timpul prăjirii boabelor se formează acrilamida, care este o substanță cancerigenă, ce poate afecta grav sănătatea. Între timp, cofeina din cafea este un compus natural, care, la fel ca nicotina, provoacă dependență, nefiind însă cancerigenă.
„De asemenea, dacă sunteți un fan al cărnii roșii, atunci am o veste proastă. Carnea roșie aparține grupei 2A conform clasificării – adică este foarte probabil să fie cancerigenă, dar dacă această carne a fost gătită pe un deschis foc, apoi carcinogenitatea sa crește semnificativ, deoarece în procesul de gătit, și anume arderea cărnii roșii, cancerigene, se formează amine heterociclice și carbohidrați poliaromatici”, menționează Valeriu Bîlba.
Dacă o persoană fumează mai mult de 10 țigări pe zi, șansele de a face cancer pulmonar cresc cu 25%. Important de reținut este că 20% din fumul de tutun rămâne în corpul fumătorului, iar 80% se transmite la cei care se află în apropiere și devin fumători pasivi.
Consumul nicotinei este autorizat inclusiv în cazul persoanelor care vor să se lase de fumat, dar nu reușesc să o facă prin abstinență totală de la produsele nicotinice. În acest caz, medicii le recomandă fumătorilor terapia de substituție nicotinică (NRT).
Pentru a reduce efectele nocive ale țigărilor, în unele țări, experții le sugerează fumătorilor să treacă la produsele de tutun alternative, care exclud arderea, precum dispozitive de încălzire a tutunului și țigările electronice. Asemenea produse emană aerosol, care conține nicotină. Acesta are în componența sa mai puține substanțe nocive decât fumul de țigară, arată studiile.
Odată ce nu mai inhalează fum și produse ale arderii, foștii fumători pot observa mai multe schimbări în organism, renunțarea la fumat fiind una dintre cele mai importante decizii pentru a reduce riscul dezvoltării a 12 tipuri diferite de cancer, printre care leucemia, cancerul vezicii urinare, cancerul pulmonar, de col uterin, de colon și rect, cancerul de esofag, rinichi, ficat, pancreas, stomac, etc.
Totodată, pentru persoanele care suferă de cancer, renunțarea la fumat poate îmbunătăți pronosticul și reduce riscul de deces prematur.
Sursa: Realitatea.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!