Cultură

Ninela Caranfil: „Acum, nu mai ştii când omul e sincer şi când minte”

– Stimată Doamnă Caranfil, v-aţi întors recent de la Iaşi. Cu ce ocazie aţi fost în vechea capitală a Moldovei?
– Pe 15 mai, am jucat la Iaşi în spectacolul „Pomul vieţii” de Dumitru Matcovschi, montat de Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău de către regizorul Sandu Cozub. Am fost invitaţi de Liga studenţilor basarabeni, care, în fiecare an, organizează Zilele „Basarabia necunoscută”. Anul trecut, la invitaţia lor, am prezentat spectacolul „Zăpezile de altădată” de Dumitru Solomon.

– Cu ce impresii aţi revenit la Chişinău?
– Am jucat pe scena Casei de cultură a studenţilor, cu sala arhiplină. Spectacolul a fost susţinut de aplauze de la început până la sfârşit. A fost o manifestare extraordinară, care trebuie să aibă continuitate, pentru a ne promova şi noi valorile naţionale din stânga Prutului, ca fraţii noştri din Ţară să ne cunoască mai bine. Cred că trebuie măcar o dată pe săptămână să plecăm într-un oraş din România, iar trupe de actori de acolo să vină la noi. E nevoie de o mişcare în ambele sensuri, dacă vrem să producem un schimb de valori culturale.

– Cine s-a mai produs în spectacolul prezentat la Iaşi?
– Nicolae Darie, Iurie Negoiţă, Sandu Pleşca, Olga Guţu, Angela Ciobanu, Ion Mocanu şi alţi actori ai trupei noastre.

– Unde veţi juca în timpul apropiat?
– Ieri şi alaltăieri, am prezentat pe scena Naţionalului piesa „Actriţele”, de Josep Maria Benet i Jornet, montată de Vitalie Drucec. A fost multă lume, e un spectacol de succes. Îl vom juca şi pe 18 mai. Pe 25 mai suntem invitaţi la Cimişlia, cu „Zăpezile de altădată”. Pentru că pe acolo este şi baştina mea (Satul Nou, acelaşi raion), imediat după spectacol, profesoara Parascovia Colţa organizează în această localitate lansarea cărţii mele „Neobişnuita forţă a scenei”.

– Ştiu că niciodată nu sunteţi tristă. Totuşi, vă deranjează astăzi ceva în societatea noastră?
– Alte măşti, aceeaşi piesă, vorba lui Mihai Eminescu. Mă deranjează dedublarea oamenilor, duplicitatea. Nu mai ştii când omul e sincer şi când minte.

– Ce aveţi în vedere, când afirmaţi acest lucru?
– Incoerenţa şi inconsecvenţa în mesajul Alianţei pentru Integrare Europeană. Toată lumea înţelege foarte clar că avem un singur pericol de moarte – comuniştii – şi că trebuie să ne unim forţele ca să luptăm împotriva lor, nu noi între noi. Şi dacă suntem într-o groapă – dar noi suntem într-o groapă! -, trebuie să ne oprim din săpat, pentru că o să ne prăbuşim tu toţii în ea. AIE ar fi trebuit să aibă un singur candidat la primărie şi să-l susţină. Cea mai reală candidatură este cea a lui Dorin Chirtoacă şi trebuie să-l susţinem anume pe el.

– Vă mulţumim pentru interviu. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *