Actualitate

Norul de fum toxic de la Cernobîl, se deplasează spre zona Odesa și va trece prin Republica Moldova

Specialiştii din cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie din România – ANM – au estimat deplasarea norului de fum din zona Cernobîl, în perioada 14-16 aprilie. Astfel, ei apreciază că, în prima parte a nopţii de 14 spre 15 aprilie, direcţia dominantă a vântului va fi dinspre nord către sud, astfel că tendinţa de evoluţie a norului de fum va fi de deplasare către sud, respectiv spre sud-vestul Ucrainei, zona Odesa.

Ulterior, din a doua parte a nopţii de 14 spre 15 aprilie, circulaţia aerului se va reorienta şi se va realiza predominant dinspre vest către est – sud-est apoi spre nord-est, astfel că tendinţa de evoluţie a norului de fum va fi de îndepărtare către estul Ucrainei şi apoi spre Rusia. În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza aceste date, se mai spune pe site-ul instituţiei.

Preşedintele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) a declarat că nivelul de radioactivitate în zonă nu a depăşit limitele normale şi că pentru România nu e niciun semn de îngrijorare. Ţările vecine Ucrainei, cele mai vulnerabile Fumul toxic din Cernobîl, rezultat din arderea pădurilor crescute în zona de excludere a fostei centrale nucleare care a produs dezastrul din 1986, ameninţă întreaga Europă, atrag atenţia specialiştii. Incendiile au izbucnit pe 4 aprilie şi au cuprins 35 de hectare. Sute de pompieri au fost trimişi să stingă aceste incendii, autorităţile ucrainene declarând că ”situaţia este ţinută sub control”.

Ţările cele mai vulnerabile sunt cele situate în vecinătatea Ucrainei, respectiv Polonia, Belarus, Ungaria, Slovacia şi Moldova. Potrivit ministrului Mediului, Costel Alexe, astăzi, marţi, 14 aprilie, nu există vreun motiv de îngrijorare pentru cetăţenii României vizavi de o eventuală poluare radioactivă cauzată de acest incendiu. "În momentul de faţă, ceea ce se întâmplă la Cernobîl, regretabil de altfel, cu acel incendiu de pădure, direcţia vântului sub o formă sau alta este şi spre ţara noastră, spre continentul european.

Astăzi nu este motiv de îngrijorare pentru cetăţenii României că ar putea să fie afectaţi de incendiul de acolo”, a spus Costel Alexe. Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare – autoritatea română în domeniu – a comunicat faptul că măsurătorile făcute până acum nu indică depăşiri ale nivelului radiaţiilor.

adevarul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *