Afaceri

Noutăți fabricate în Moldova

La începutul lunii februarie, aproape trei sute de producători din toate raioanele țării și-au expus mărfurile la expoziție. Care sunt noutățile din acest an ale expoziției, aflați în materialul ce urmează.

Expoziția Fabricat în Moldova, care a avut loc în perioada 3-7 februarie 2016, a fost o bună ocazie pentru producătorii autohtoni să se afirme pe piață. Printre renumiții producătorii de vin, panificație, dulciuri, mobilă și cei din industria alimentară, pe piața autohtonă au apărut produse noi fabricate în Moldova care au fost apreciate de moldoveni în zilele târgului.

Producătorii în dialog cu consumatorii

După cum anunțau și organizatorii, evenimentul prezintă cea mai bună platformă pentru lansarea noilor produse și servicii. În fiecare an, întreprinzătorii își prezintă produsele și le testează la capitolul cerere, vizitatorii având ocazia să achiziționeze cele mai noi produse de pe piață, începând de la industria alimentară, vinificație și textile, până la obiecte de artizanat și utilaj tehnic.
Avantajul consumatorilor de a participa la asemenea târguri este că pot găsi produsele la prețuri mai mici, decât în magazine și de a le încerca sau degusta. Prin intermediul celor 17 consilii raionale din țară, la expoziție au venit producători care nu au piață de desfacere în Capitală, astfel cumpărătorii au avut ocazia să cunoască antreprenorii locali din toată țara, chiar dacă nu au puncte de vânzare în Chișinău.
Carolina Chiper, șefa Direcției evenimentelor de afaceri a Camerei de Comerț și Industrie susține că la această ediție peste 40 de mii de oameni au vizitat târgul. „Inovația acestei ediții este crearea și lansarea unei platforme virtuale, unde sunt expuși toți participanții, care astfel au posibilitatea să fie conectați într-o bază de date cu rețeaua bazinului Mării Negre. În acest fel, oricine vede antreprenorul local și produsul acestuia, poate lua direct legătura”, afirmă șefa direcției.

Produse ecologice

Mai mulți antreprenori locali au venit la târg cu produse ecologice, care sunt apreciate datorită calității înalte și a beneficiilor pentru sănătate. Din categoria alimentelor sănătoase au venit la târg producători de legume și fructe uscate (atât locale, cât și exotice), uleiuri vegetale din plante locale, ceaiuri naturale, semințe încolțite, fructe și legume congelate, nuci și alte fructe oleaginoase.

Unul dintre producătorii sucurilor de mere și gutuie care a participat pentru prima dată la expoziție spune că a fost mulțumit cum oamenii apreciază produsul autohton. „Am adus inițial o partidă mică de suc la expoziție, însă am fost nevoită de două ori să fac naveta la Râșcani ca să mai aducem produs”, susține Gheorghe Serjant, producătorul de sucuri. Deși expoziția a durat cinci zile, doar în primele trei acesta a fost prezent, fiindcă stocurile de suc se epuizau destul de repede. Producătorul a declarat pentru ziarul TIMPUL că în cele trei zile de expoziție a reușit să vândă șase tone de suc.

Soții Igor și Tatiana din Criuleni participă al doilea an la expoziția Fabricat în Moldova cu fructe și legume uscate. „Oamenii cumpără ceea ce cunosc, iar prunele se află pe primul loc la vânzări. Oamenii, în primul rând, întreabă prețurile, iar acestea li se par scumpe. Însă după ce gustă, aceștia cumpără neapărat. Dacă nu oferim să guste, nu vindem. Generațiile mai înaintate în vârstă cunosc foarte bine beneficiul fructelor uscate, generația mai tânără din păcate nu cunoaște. Nu prea avem cultura de a consuma astfel de produse”, susțin producătorii.

Articole de vestimentație

Maria Patriniche, directoarea unui brand de textile de pe piața moldovenească spune că în acest an vizitatorii au fost foarte mulți. „De fiecare dată suntem prezenți la acest târg, fiindcă așa devenim mai vizibili pentru consumatorul nostru. Am fost personal la târg pe toată durata acestuia. Îmi place să am un contact direct cu cei interesați în articolele vestimentare din lână care de altfel în acest an au fost la mare căutare”, spune femeia. În cadrul companiei sale, antreprenorul local confecționează de zece ani atât haine pentru femei, cât și pentru bărbați care sunt expuse atât pe piața noastră, cât și în România.

Blugi confecționați la Criuleni

Un alt producător care a participat pentru prima dată la expoziție și s-a bucurat de o atenție deosebită din partea vizitatorilor este – DAOS Jeans – o companie care confecționează haine din denim. Afacerea tinerilor Dumitru și Daniela Guzun din Criuleni a fost lansată în iunie 2015. Dumitru Guzun afirmă că mai mult timp era în căutare de idei de afaceri, iar vizitând mai multe expoziții din țară a hotărât să confecționeze articole din denim. „Nu credeam că va fi complicat cu blugii. Această stofă se diferențiază de alta, fiindcă necesită o prelucrare deosebită. Însă am zis să încercăm și acum vedem cum clienții se bucură de produsul nostru”, afirmă antreprenorul. Materia primă pentru blugi este procurată din Turcia, iar după cum susține producătorul calitatea acesteia este înaltă, adăugând că mai multe fabrici din Europa le folosesc la confecții. „Noi am venit la expoziție să ne arătăm produsul și nu ne-am așteptat ca oamenii să cumpere în asemenea cantități blugii noștri. Am încercat să producem pentru piața noastră mai mult articole pentru copii, însă și pentru maturi sunt destul de interesanți. Oamenii pur și simplu măsurau blugii și plecau în ei acasă”, spune Dumitru Guzun.

Antreprenorii își fac deja planuri ca în această primăvară să aducă produsul în Capitală, pentru că tot mai mulți se interesează de blugii produși la Criuleni. Cel mai probabil pentru început aceștia vor putea fi găsiți în magazinele Fabricat în Moldova.

O pereche de blugi confecționați de compania de la Criuleni pentru copii costă 210 lei, pentru femei – 340 de lei, iar pentru bărbați – 370 de lei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *