Nu cureți zăpada, ești amendat
În cazul curților blocurilor de locuit și pe trotuarele din Capitală au fost folosite 40 de unități tehnice și circa 500 de persoane. Totuși, de salubrizarea zăpezii nu sunt responsabili doar angajații din cadrul Direcției locativ comunală, dar și agenții economici. Cei care nu curăță zăpada din fața blocurilor, unde activează, riscă amenzi usturătoare.
Conform articolului 181 din Codul Contravențional al R. Moldova, încălcarea regulilor de asigurare a curăţeniei în localităţile urbane şi rurale se sancţionează cu amendă de la 20 la 40 de unităţi convenţionale pentru persoane fizice sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 20 la 60 de ore și cu amendă de la 50 la 100 de unităţi convenţionale pentru persoanele juridice. Potrivit juriștilor, pe care i-am consultat, aceste amenzi pot fi aplicate și celor care nu curăță zăpada de pe teritoriile ce le aparțin.
Doar poliția poate constata încălcările și administra amenzi
De curățarea zăpezii de pe trotuare și din curțile blocurilor de locuit se ocupă în mare parte cei de la Direcția salubrizare și amenajare din Capitală. Vasile Efros, șeful direcției, susține că trotuarele și căile de acces în curțile blocurilor din Chișinău sunt curățate cu ajutorul a circa 40 de unități de transport (tractoare, autospeciale). „Încercăm să pătrundem cu unitățile tehnice peste tot, însă acolo unde agenții economici au blocat accesul, atunci ei sunt obligați să curețe zăpada. Problema este că doar poliția poate fi agent constatator. Dacă cineva din angajații noștri observă o încălcare trebuie să se adreseze la organele de poliție și doar după aceasta se iau măsuri. Iarna aceasta noi am redirecționat la poliție în jur de 50 de constatări. Deja ce au făcut polițiștii cu acestea nu cunoaștem. De curțile blocurilor de locuit tot noi suntem responsabili, dar n-ar încurca dacă s-ar implica și locatarii”, menționează Efros. Acesta a mai comunicat și faptul că de înlăturarea țurțurilor de pe clădiri sunt responsabili administratorii blocurilor. Cei care nu au grijă de acest lucru riscă amenzi de până la 2000 de lei.
Reprezentanții poliției Capitalei au comunicat că încă n-au sintetizat datele și deocamdată nu pot menționa numărul agenților economici care au fost amendați pentru că n-au efectuat lucrări de salubrizare a zăpezii din fața blocului în care activează.
Regulament există, dar încă nu a fost adoptat
Pe lângă prevederile din Codul Contravențional mai există și un nou proiect al Regulamentului privind salubrizarea teritoriului și menținerea ordinii sanitare în mun. Chișinău, pe care îl găsim pe pagina de internet a Primăriei Capitalei. Problema este că până în prezent acesta încă nu a fost adoptat. Documentul stabilește expres obligația de curățare a zăpezii de pe teritoriul adiacent al agenților economici din primele ore şi pe parcurs, ori dimineaţa până la începerea programului de lucru.
Cât privește formarea gheţuşului, agenţii economici sunt obligaţi, până la ora 7.00 să presare material antiderapant pe teritoriul din apropierea obiectivelor gestionate, conform schemelor eliberate de preturile de sector, primăriile oraşelor, satelor (comunelor).
Tot în același document mai aflăm că „se interzice categoric de a arunca pe partea carosabilă zăpada de pe teritoriile interioare ale cartierelor şi trotuarelor, teritoriile întreprinderilor, organizaţiilor, asociaţiilor, construcţiilor şi caselor particulare”. Totodată este important să cunoaștem că presărarea materialului antiderapant și curățarea zăpezii din stațiile de așteptare ar trebui efectuată în mod prioritar în primele ore ale dimineții, până începe să circule transportul public. La trecerile pentru pietoni zăpada trebuie să fie curăţată pe o suprafaţă nu mai mică de 2 metri.
Totodată, regulamentul prevede și faptul că zăpada colectată de pe partea carosabilă a drumurilor, bulevardelor, străzilor şi trotuarelor adiacente lor se acumulează temporar lângă bordură, pentru ca ulterior să fie evacuată în locurile stabilite. Totuși o observație simplă ne permite să constatăm că acest punct nu se respectă. Pietonii cu care am discutat se arată nemulțumiți că în urma topirii acesteia se formează băltoace de apă și traversarea drumului devine complicată. Vasile Efros, șeful Direcției salubrizare și amenajare, susține că angajații din cadrul direcției sale transportă omătul în spațiile verzi și îl plasează la rădăcinile copacilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!