Social

Nu trăim, ci supraviețuim

Minimul de existență pentru parcursul anului trecut a constituit în medie per persoană 1500 lei, fiind astfel în creştere faţă de anul 2011 cu doar 0,3 la sută, potrivit datelor furnizate de Biroul Naţional de Statistică (BNS). 

Pentru populaţia de la orașe, minimul de existenţă a constituit în medie 1600 lei sau cu circa 180 de lei mai mult față de populația din mediul rural. Potrivit BNS, valoarea maximă a minimului de existenţă revine populaţiei în vârstă aptă de muncă – circa 1590 lei şi, în special, bărbaţilor, la care minimul ajunge la aproape 1670 lei.

Totodată, minimul de existenţă pentru copii constituie în medie 1400 lei lunar, care diferă în funcție de vârsta copilului, adică de la 590 lei pentru un copil de până la un an și până la1580 lei pentru un copil cu vârsta cuprinsă între 7-16 ani.

De asemenea, veniturile disponibile lunare ale populaţiei în anul 2012 au constituit în medie pe o persoană 1500 lei şi au depăşit mărimea medie a minimului de existenţă cu doar 0,1 la sută. Tot anul trecut, salariul mediu lunar pe economie al unui angajat a constituit circa 3500 lei sau cu aproximativ nouă la sută mai mult comparativ cu anul precedent.

Pentru pensionari, minimul de existenţă a fost de 1300 lei şi a reprezentat circa 86 la sută din valoarea medie pentru total populaţie. Valoarea medie a pensiei lunare stabilite la începutul anului curent a constituit 960 lei, care, respectiv, a făcut posibilă acoperirea minimului de existenţă la un nivel de 74 la sută faţă de 67 la sută cât a fost în anul 2011.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *