NYT: ”Slavă lui Putin”. Cum s-au răspândit opiniile filoruse în Africa
Materialele filoruse, în care este prezentată o versiune deformată a războiului din Ucraina și care susțin interesele Rusiei în Africa, se bucură de o tot mai mare audiență pe continent, scrie NYT.
În Africa de Sud, un influencer, care și-a adăugat numele de ”Vladimir” pe pagina sa de pe Twitter pentru a-și evidenția admirația față de președintele rus, transmite materiale difuzate de ruși pe Twitter și Telegram a căror audiență depășește acum 148000 de urmăritori.
Pe Afrique Média, un canal de televiziune din Camerun care, în Africa, este urmărit de milioane de oameni și care a semnat recent un parteneriat cu televiziunea rusă de stat RT, admiratorii laudă în mod obișnuit invazia Rusiei din Ucraina, iar unul dintre ei chiar a strigat recent: ”Slavă lui Putin!”.
Într-un videoclip animat, transmis online, poate fi văzut un mercenar rus din cadrul Grupului Wagner, care luptă în Ucraina de partea Rusiei, alăturându-se soldaților vest-africani ca să învingă o hoardă de ‘arătări’ (Zombies) invadatoare din Franța.
În ultimul an, o adevărată inundație de materiale proruse a ieșit tot mai mult la suprafață pe canalele de știri și pe platformele de socializare din Africa. Mesajele au drept scop un sprijin cât mai mare pentru invazia din Ucraina, dorind totodată să promoveze prezența Rusiei pe continentul african ca fiind benefică și condamnând totodată prezența americanilor și francezilor – în special a francezilor – în Africa.
Printre notele serviciilor americane de informații, recent dezvăluite săptămâna trecută, se numără și un raport în care se arată că, în luna februarie, serviciul militar de informații al Rusiei plănuia o campanie de propagandă apelând la presa africană pentru ”a readuce” opinia publică din Africa alături de Rusia, îndepărtând-o totodată de Occident.
Acest conținut era difuzat de o serie întreagă de organe de presă, inclusiv de influencerii din mediile de socializare, precum și de paginile de știri și rețelele de televiziune care au semnat parteneriate cu operatori finanțați de Kremlin.
Potrivit experților, unii difuzori sunt afiliați Grupului Wagner, o rețea sprijinită de Kremlin care operează în mai multe țări africane, rețea care propagă dezinformarea și care totodată trimite mii de mercenari ca să apere guvernele (africane) favorabile, minele de aur și alte bogății naturale.
”Aici, știrile false rusești se produc la scară industrială”, afirmă Abdoulaye Guindo, coordonator la Benbeere, o pagină web care verifică veridicitatea știrilor în Mali, o țară unde prezența Grupului Wagner este masivă. ”Dibăcia conturilor proruse este incontestabilă”.
În același timp, în unele regiuni de pe continent, prezența surselor occidentale de știri a slăbit. BBC renunță la zeci de jurnaliști din Africa și și-a închis cel puțin trei canale care transmiteau în limbi africane, toate aceste lucruri încadrându-se într-un plan mai larg de retragere.
În Mali și în Burkina Faso, acolo unde liderii susținători ai Rusiei au expulzat o serie de reporteri francezi, canalele Radio France Internationale și France 24, care sunt finanțate de guvernul francez, au fost suspendate. Asemenea interdicții și expulzări ”au lăsat loc presei favorabile narațiunilor proruse”, se arată într-un studiu recent al organizației Reporteri fără Frontiere.
Din Republica Centrafricană, trecând prin Madagascar și Mali și ajungând în Africa de Sud, Rusia dorește să se identifice în Africa drept un bastion împotriva Occidentului. Această influență le-a sărit în ochi guvernelor occidentale în momentul când 26 din cele 54 de state africane au refuzat să susțină la ONU un vot care condamna invazia rusă din Ucraina.
Interviuri cu peste 20 de oficiali ai guvernelor, cu analiști și cu jurnaliști demonstrează modul în care presa și operațiunile de dezinformare promovează interesele rusești din Africa.
”Avem de-a face cu un colos”, a declarat generalul Pascal Ianni, un oficial al armatei franceze a cărui sarcină este aceea de a contracara operațiunile de dezinformare ale Rusiei din vestul Africii.
Ajutor din partea Chinei
La puțin timp după lansarea invaziei din Ucraina, Uniunea Europeană a suspendat canalul de televiziune RT (prescurtare de la Rusia Today – Rusia la zi, n. red.), susținut de Kremlin.
De atunci, RT și-a extins transmisiunile în Africa, iar, la Johannesburg, a pus bazele unui ‘English language Africa hub’ (nucleu în limba engleză din Africa, n. red.) pentru “a difuza o gamă cât mai largă de relatări de interes atât pentru publicul local, cât și pentru telespectatorii RT din străinătate”, afirmă Anna Belkina, redactor-șef adjunct al RT, care a răspuns unor întrebări.
Ea spune că statele occidentale au căutat multă vreme “să ne împiedice activitatea jurnalistică și să sufoce perspectivele pe care noi le aducem în atenția publicului”.
Canalul RT în limba franceză, RT France, a căutat și el să se mute din Europa într-o țară francofonă din vestul Africii, după cum relevă Sega Diarrah, un jurnalist din Mali care afirmă că a fost delegat de președintele RT France să lucreze în acest context.
Aceste planuri nu s-au materializat încă, astfel încât Rusia își difuzează materialele prin intermediul unor instituții de presă favorabile africane și al unor influenceri africani. RT și Sputnik, o agenție de presă finanțată de Kremlin, au semnat parteneriate cu cel puțin zece instituții africane de presă, după cum afirmă Maxime Audinet, care urmărește operațiunile de presă ale Rusiei în Africa la IRSEM, un institut de cercetări afiliat Ministerului francez al Apărării.
În luna decembrie, Afrique Média, un post care transmite din Camerun, o țară din centrul Africii, a anunțat un parteneriat cu RT. “Sfârșitul propagandei înșelătoare a Occidentului”, stătea scris pe o ‘burtieră’ a postului.
Sputnik a schimbat numele serviciului său în limba franceză, destinat pe vremuri doar publicului din Franța, devenind Sputnik Afrique. În prezent, cea mai mare parte a traficului său provine din țări africane. În Mali, un post de radio din Bamako a devenit un difuzor al informațiilor Sputnik în fiecare seară.
Există totodată și probe care dovedesc că o serie de companii chineze ajută la difuzarea informațiilor rusești în Africa. Star Times, o televiziune prin satelit din Beijing, a continuat să facă în așa fel, încât știrile RT să ajungă totuși la telespectatori deși o serie de companii au renunțat la acest canal în urma războiului.
Printr-un acord de colaborare, Xinhua, agenția de presă a statului chinez, a tradus o serie de materiale de la Interfax, agenția de presă rusească, iar aceste materiale au fost preluate ulterior de Republica democrată Congo și de alte țări. Unele articole susțineau în mod fals că Statele Unite depozitează arme chimice în Ucraina, după cum afirmă Dani Madrid-Morales, un expert în dezinformare de la Universitatea din Sheffield.
Eroi ruși și ”momâi” franceze
În perioada 2019 – 2022, Meta a eliminat cel puțin opt rețele diferite cu conturi destinate publicului african de pe Facebook și Instagram, după cum afirmă însăși compania. Potrivit aceleiași surse, multe erau legate de Evgheni Prigojin, fondatorul rețelei Wagner. O serie de pagini de Facebook din Mali promovau și ele mesaje pro-Wagner chiar în momentul când mercenarii Wagner începeau să sosească în țară, anul trecut.
De atunci companiile de presă au devenit tot mai perfecționate și mai vizibile, după cum afirmă un general din armata franceză.
Într-un videoclip animat, care a circulat prin mediile de socializare anul trecut, un comandant în uniformă, arborând steagul rusesc și sigla Grupului Wagner, sare dintr-un elicopter pentru a veni în ajutorul a doi soldați africani capturați, din Mali și din Burkina Faso.
Împreună, soldații africani și aliații lor ruși înfrâng Franța, fosta putere colonială, înfățișată sub forma unor arătări, niște schelete amenințătoare de zombi, și a unui șarpe gigant. La sfârșitul videoclipului, cei trei se îndreaptă spre Coasta de Fildeș, prin tradiție, o aliată a Occidentului.
”Suntem bucuroși să vă ajutăm”, le spune soldatul rus confraților săi vest-africani.
O serie de oficiali, atât din partea serviciilor de informații, cât și din partea serviciilor armate africane și occidentale, s-au declarat îngrijorați atât de mesaj, cât și de formatul acestuia, întrucât desenele animate pot ajunge și la niște oameni care nu știu să citească.
Rusia și Occidentul se luptă de multă vreme pentru influență în Africa, iar asemenea operațiuni de influențare și prezența unor mercenari nu sunt o invenție rusească.
Dar cum Rusia este pusă la zid de o bună parte a lumii occidentale din cauza invaziei sale din Ucraina, țara mizează acum pe atragerea cât mai multor țări africane pe orbita sa. Iar presa de sorginte rusă are un impact, după cum afirmă Iuri Pivovarov, ambasadorul Ucrainei în Senegal și în alte patru state vest-africane.
”Dacă statele africane sunt atât de atașate neutralității, ceea ce au respect întrutotul, atunci de ce se arată ele atât de atașate poveștilor rusești?”, s-a întrebat Pivovarov într-un interviu.
Informațiile proruse despre războiul din Ucraina încă domină știrile unor canale de televiziune precum Afrique Média, ele putând forma opiniile unor întregi generații de telespectatori.
Henri Doué Taï, în vârstă de 80 de ani, fost administrator al unei companii petroliere, acum la pensie, urmărește canalul din apartamentul său din Abidjan, cel mai mare oraș din Coasta de Fildeș. O fotografie înrămată a președintelui rus Vladimir Putin se află printre alte fotografii cu membrii familiei.
Lângă el se află nepotul său în vârstă de 41 de ani, Serge Bah, inginer petrolist cu studii la Moscova. Bah spune că preferă să urmărească posturile Afrique Média și Russia Today sau vreun canal de pe Telegram mai puțin cunoscut, care transmit informații proaspete despre război, în limba franceză.
Bah susține că, spre deosebire de sursele occidentale, care prezintă știri părtinitoare despre războiul din Ucraina, aceste surse sunt independente.
”Sunt niște materiale de mâna-ntâi”, spune el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!
Da, clar: unele state europene au comis atrocitati si jafuri de neiertat pe continentul african. Pe de alta parte, daca rusii si chinezii le sunt atat de dragi, dece hordele de migranti africani se indreapta, totusi, spre UE? S-a terminat spatiul in Siberia?