O monedă virtuală a surclasat în 2015 toate valutele lumii
Acesta a fost devansat însă de bitcoin, moneda virtuală sau criptomoneda, pentru că nu este emisa de o bancă, și care s-a apreciat cu 35 la sută în raport cu dolarul SUA.
Raportat la un coș de valute, Indicele dolarului SUA a câștigat 8,3 la sută pe parcursul anului trecut. Coșul valutar este compus din euro, lira sterlină, yen, franc elvețian și coroana suedeză, conform Mediafax.
Moneda virtuală este singura care a avut o cerere mai mare chiar decât dolarul american. Însă bitcoin este caracterizat de o volatilate extremă printre valutele lumii. În 2013 s-a remarcat printr-o creștere uimitoare de 5,4295 față de dolar, pentru ca anul următor să scadă cu 56 la sută, cea mai slabă performanță a anului printre monedele lumii, se arată în analiza efectuată de Visualcapitalist.com.
Anul trecut, cel mai mult au avut de suferit monedele țărilor ale căror economii se bazează pe exploatarea resurselor naturale și cu instabilitate politică. Astfel, cea mai mare scădere a avut-o hrivna ucraineana (-33,8 la sută), din cauza Crimeii.
Scăderea cotațiilor pentru materii prime a tras după ea și valutele unor state exportatoare de resurse minerale. Cele mai afectate au fost: realul brazilian (-30,5 la sută), dolarul canadian (-15,9 la sută), rubla (-20,8 la sută) și randul sud-african (-26,7 la sută). Nici investițiile în metale prețioase, percepute ca valori de refugiu, nu au performant mai bine. Prețul aurului a scăzut cu 10 la sută, iar argintul s-a devalorizat cu 11 la sută.
Continuarea pe wall-street.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!