O nouă bătaie de cap: admiterea la facultate
Anul acesta admiterea va avea loc numai în baza diplomelor de bacalaureat, excepţie fiind elevii din raioanele de est ale republicii şi persoanele care au absolvit o instituţie de învăţământ în perioada în care susţinerea bacului nu era obligatorie. Cum anul acesta bacul a fost mai mult decât controversat, iar costul contractelor de studii e şi mai mare decât anii trecuţi, lupta se va duce pentru fiecare locuşor. Pentru 2011 se prevede înmatricularea în instituţiile de învăţământ superior a 22.780 de persoane, dintre care doar peste 6.700 de locuri bugetare – cu 232 mai puţine decât anul trecut. La studii superioare de masterat se propun 2.693 de locuri.
La 1 iulie a demarat procesul de înmatriculare a elevilor la şcolile profesionale şi colegii. În învăţământul mediu de specialitate vor fi înmatriculate 10.338 persoane, dintre care peste 5,3 mii – la locurile finanţate din buget, cu 234 mai puţin decât în 2010. La şcolile profesionale vor fi înmatriculate 13.500 de persoane. Absolvenţii şcolilor medii de cultură generală pot să-şi continue studiile la licee şi colegii, dar şi la şcolile profesionale, în baza atestatului. Cei care nu au solicitat susţinerea examenelor de absolvire a şcolilor medii îşi pot continua studiile în cadrul unui liceu teoretic, după susţinerea unor teste la diferenţele de program. Potrivit statisticelor, în prezent activează în jur de 100 şcoli medii de cultură generală.
Dacă visaţi să vă faceţi studiile peste hotare, aflaţi că Guvernul României oferă cetăţenilor R. Moldova 2.150 de burse pentru anul de studii 2011-2012. Deşi e posibil ca numărul să fie majorat, deocamdată, sunt disponibile 1.100 de burse pentru candidaţii la studii superioare de licenţă, inclusiv 300 pentru absolvenţii liceelor din România. Alte 950 de burse sunt pentru admiterea în instituţiile de învăţământ preuniversitar. Încă 50 de burse sunt pentru studii de masterat şi câte 25 – pentru rezidenţiat şi doctorat. Pe lângă bursele oferite de România, în baza protocoalelor de colaborare dintre R. Moldova şi alte state, tinerii din republică ar putea beneficia de burse din Ucraina, Federaţia Rusă, Bulgaria, Cehia, Polonia, Turcia etc. De asemenea o şansă de a studia – cel puţin, pentru o perioadă – peste hotarele ţării sunt programele: MUSKIE, ERASMUS, CEEPUS, DAAD.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!