Actualitate

O ”pătură” geotermală misterioasă de sub Antarctica încălzeşte calota glaciară

Se crede că această „pătură”, rezultată în urma activităţii vulcanice, s-a format în urmă cu 50-110 milioane de ani, cu mult înaintea calotei glaciare, şi a jucat un rol în topirea rapidă care a avut loc în ultimele perioade de schimbare climatică şi poate explica şi instabilitatea pe care o vedem astăzi.

Sursa geotermală de căldură este situată sub regiunea Marie Byrd Land. Deşi nu este un fenomen necunoscut, acesta poate ajuta savanţii să estimeze mai bine viteza topirii gheţii, scrie Daily Mail.

Această activitate geotermală ar explica şi forma de dom a reliefului şi este, de asemenea, responsabilă pentru diminuarea calotei de la sfârşitul ultimei ere glaciare de acum 11.000 de ani.

„Nu vedeam cum puteam avea acea cantitate mare de căldură şi încă să existe gheaţă deasupra”, a precizat Hélène Seroussi, de la Jet Propulsion Laboratory (JPL) al NASA din Pasadena, California.

În noul studiu, cercetătorii au putut utiliza modelarea matematică pentru a studia căldura, scoţând la iveală că sursele naturale de încălzire şi transport de căldură provin dintr-un număr de procese.

De asemenea, savanţii au observat că există schimbări în funcţie de altitudinile calotei glaciare, înregistrate de satelitul IceSat al NASA şi cu ajutorul misiunii Operation IceBridge.

Aceste studii „îngustează posibilele rate de topire – chiar lucrul pe care doream să-l prezicem”, a precizat Erik Ivins de la JPL.

S-a descoperit că fluxul de energie din „pătură” nu trebuie să depăşească 150 de miliwaţi pe metru pătrat pentru a nu topi gheaţa, iar studiile au arătat că activitatea vulcanică de sub calota glaciară duce la un flux de energie chiar şi de 180 de miliwaţi.

Sursa: Descoperă.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *