Opinii și Editoriale

O restanță de pomenit

 Acum trei ani, am cunoscut la Sibiu o graficiană din Timișoara care m-a impresionat. E vorba de tânăra artistă (aș putea spune și poetă) Ana Kun și care pe site-ul său (www.anakun.com) se prezintă în felul următor: „Ana s a născut într o iarnă rece foarte, cândva, pe la prânz. A aşteptat cuminte până când a putut merge la Liceul de Arte Plastice în clasa a V a, hotărâtă să se facă grafician cât mai repede cu putinţă. Acum, 20 de ani mai târziu, absolventă a secţiei Grafică de şevalet a Facultăţii de Arte Plastice şi Design, după un masterat de Creative Writing al Facultăţii de Litere şi Teologie şi o experienţă de 7 ani magici în graphic design, Ana se simte pregătită să şi vadă visul cu ochii: să mâzgălească desene super colorate şi texte mega încâlcite, dacă se poate, pe aceeaşi hârtie.”

Probabil unul dintre proiectele ei, care mi-a atras în mod deosebit atenția, a fost scris în urma masterului de scriere creativă, pentru că am descoperit, în scrierea grafică a Anei Kun, versuri clare, imagini surprinzătoare, povești îndrăznețe. Fiindcă, să fim serioși, să publici două cărți (în română și engleză) despre „Povestea porcului absolut”, care din visare a căzut tocmai într-un paradis gol, nu e chiar o poveste la îndemână.
Povestea acestui personaj din paradisul gol mi-a amintit, în repetate rânduri, de Urmuz. Nu în sensul unei apropieri nepermise de scrisul marelui Urmuz, ci în imaginarul ironic, încuiat în aluzii greu de descifrat, însă care, după lecturarea cărților, te-a făcut și pe tine prizonierul mulțumit al acelei lumi.

Trebuie să vă spun că aceste cărți ale Anei Kun, care ne împărtășesc povestea porcului absolut, sunt realizate grafic cap-coadă. Nu avem de-a face cu o carte ilustrată, ci cu un proiect grafic, dar care reușește să spună o poveste absurdă, cu multe, dar subtile trimiteri la lumea care este (sau la cea care va veni).

O altă carte a Anei Kun, pe care am văzut-o, se numește Hmmm. O grafică cu mult mai puțin text, cu mai multă imagine, dar la fel de savuroasă și care, vizual, mi-a amintit de textele poetei Lies van Gasse din Belgia.
Altceva ce să vă spun? Cred că cei interesați de grafica actuală, n-ar fi rău să vadă ce face Ana Kun.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *