Actualitate

O școală din România a fost amendată pentru discriminarea unui elev. Acțiunile colegilor și a profesorilor sunt sub orice critică

„CEDCD obţine o victorie strategică, cu impact pe termen lung în jurisprudenţa naţională în cazul lui Ionuţ, victima unor fapte de discriminare deosebit de grave din judeţul Argeş. Pentru prima dată, CNCD aplică amendă contravenţională unei şcoli publice din România pentru neadaptarea curriculei şcolare la nevoile lui Ionuţ. Mai mult, Şcoala Gimnazială ‘I.L. Caragiale’ din Piteşti primeşte amenzi multiple şi avertizări prin directorul instituţiei, domnul Vlad Alin. De asemenea, cu amendă contravenţională şi avertismente este sancţionat şi Inspectoratul Şcolar al Judeţului Argeş pentru declaraţiile de presă discriminatorii la adresa lui Ionuţ şi pentru pasivitate şi lipsa de promptitudine în soluţionarea situaţiei grave în care s-a aflat Ionuţ", se arată într-un comunicat transmis de CEDCD.

Purtătorul de cuvânt al Colegiului CNCD, Istvan Haller, a declarat pentru AGERPRES că deciziile au fost luate pe 17 ianuarie, iar hotărârea a fost transmisă în luna mai, în urma redactării. El a menţionat că CNCD s-a sesizat în baza articolelor 2.1, 2.4, 2.5, 11.1 şi 15 din OG 137/2000, care reprezintă diferite definiţii ale discriminării, încălcarea dreptului la demnitate şi a accesului la educaţie.

„Sancţiunile care au fost aplicate: pentru şcoală – 2.000 de lei pentru neadaptarea curriculei; 1.000 de lei pentru scăderea notei la purtare; avertisment pentru determinarea părinţilor să încerce să dea afară copilul; avertisment pentru postarea pe Facebook a părinţilor, care era discriminatorie, iar şcoala nu a luat atitudine împotriva acestor postări; avertisment pentru afirmaţii făcute la adresa copilului. Inspectoratul Şcolar Argeş a primit amendă de 2.000 de lei pentru declaraţiile făcute în presă, deoarece erau extrem de grave la adresa copilului; avertisment pentru inactivitate, neluarea unor măsuri împotriva şcolii şi avertisment pentru o persoană din cadrul inspectoratului care a făcut anumite declaraţii de presă la adresa minorului respectiv", a declarat el.

CEDCD a reamintit, în comunicatul său, că în luna octombrie 2016 a depus plângere la CNCD şi Parchet în cazul lui Ionuţ, un elev diagnosticat cu dizabilitate de tip somatic, împotriva căruia profesorii şi părinţii s-au coalizat şi au organizat greve şi grupuri defăimătoare în spaţiul online.

„Suntem fericiţi că, deşi după o lungă perioadă de timp, lui Ionuţ i s-a făcut dreptate. Chiar dacă momentan reparaţia este una strict morală, ne bucurăm că ea acoperă multiplele faţete ale discriminării la care a fost supus acest copil, care au fost sancţionate, în premieră, cu amenzi multiple şi avertismente. Este un moment important pentru jurisprudenţa în materie, iar suferinţa lui Ionuţ poate, prin această decizie, să schimbe destinele a mii de copii cu dizabilităţi din România care nu beneficiază de adaptările necesare la şcoală, chiar dacă formal sunt primiţi în incinta acesteia", a precizat preşedintele CEDCD, Mădălina Turza.

CEDCD a menţionat că pe 17 octombrie 2016, în momentul în care Ionuţ, elev în clasa a VII-a din Piteşti, diagnosticat cu deficienţă de tip somatic (simptome fizice inexplicabile din punct de vedere medical, boli ale corpului de origine psihologică), a venit la şcoală, colegii lui se aflau pe hol, protestând.

Sursă: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *