O tânără din Moldova și-a deschis companie IT în SUA
Toate formalitățile au costat-o nu mai mult de 300 de dolari. Ulterior a deschis o filială și acasă, în Republica Moldova, unde procedurile s-au dovedit a fi cu mult mai costisitoare și mai anevoioase. Dar Irina Revin nu s-a dat bătută până nu a izbutit.
Pe tânăra antreprenoare, de 30 de ani, natura a lăsat-o cu o constituție tare firavă, dar cu o uriașă tenacitate și putere de muncă. Ea și-a pus pe picioare propria afacere, pe care o conduce cu o mână de fier. Firma creează pagini web și aplicații de uz intern pentru companii din SUA. Revin are șase angajați din Republica Moldova și patru din străinătate.
„Avem un birou la Chișinău, dar, cum ne desfășurăm activitatea în mediul virtual, spațiul concret în care lucrăm contează mai puțin. În meseria noastră, esențial este să respecți termenul de realizare a proiectului solicitat de client. Important este rezultatul. În rest, angajații sunt liberi să muncească de unde vor ei”, relatează Irina Revin.
De altfel, anume libertatea pe care o oferă mediul virtual a constituit mobilul acestei afaceri, libertate pe care Irina Revin, tânără cu deficiențe locomotorii, o prețuiește nespus. „Domeniul IT îți dă posibilitatea de a lucra, de a-ți face simțită prezența oriunde pe glob, fără să fii legat de o regiune anume. Poți crea ceva nou și să schimbi lumea”, spune ea.
Tânăra antreprenoare a absolvit Facultatea de Economie din cadrul ASEM și Facultatea de Management Informațional a UTM. Dar spune că niciuna dintre cele două școli nu i-a creat deprinderile care îi sunt necesare în munca ei. Până să-și înființeze afacerea în IT, Revin a lucrat în publicitate, dar într-o bună zi a simțit nevoia de schimbare. „Am decis brusc să-mi dau demisia, deși nu aveam bani nici ca să pot supraviețui în următoarele două luni de zile. Dar intuiția mi-a spus că e momentul să-mi asum un risc și să fac ceva mai mult în viață”, relatează ea.
După ce a cercetat piața IT, și-a dat seama că ar putea să se ocupe de crearea site-urilor web, că această activitate i-ar aduce și bani și împlinire.
Cum a câștigat încrederea unei bănci americane
„Mult timp am fost liber-profesionist. Zilnic învățam lucruri noi din cărți, de pe internet. Cu fiecare proiect realizat, îmi spoream cunoștințele aferente acestui domeniu. Treptat, am ieșit pe piața SUA și am câștigat încrederea unor clienți importanți, firme mari, corporații. Am început de la cel mai de jos nivel și am trecut prin toate etapele. Nici acum n-aș putea spune că suntem foarte avansați. Suntem tot la început de drum, dar începem să ne bucurăm de succese”, afirmă Revin.
Cea mai însemnată realizare este cooperarea cu o importantă bancă americană, care a apelat la compania IT a Irinei ca să i se creeze o aplicație de uz intern, cu ajutorul căreia să poată interacționa direct cu clienții. Dar dialogul cu americanii n-a fost chiar simplu de la început.
„De obicei, comunicăm cu partenerii prin email. Astfel, reprezentanții băncii americane au fost inițial chiar indispuși când au venit la întâlnire și au văzut o fetișcană foarte tinerică, micuță, a cărei companie urma să le creeze o aplicație cu ajutorul căreia instituția bancară trebuia să interacționeze direct cu clienții”, mărturisește Revin.
Americanii s-au arătat sceptici, iar tânăra manageră a știut să le cucerească încrederea. Ea s-a oferit să le facă aplicația de la zero fără vreo plată în avans. Ea le-a spus că, dacă banca este mulțumită la final, părțile pot bate palma.
„În cele din urmă, ne-au dat de două ori mai mulți bani decât era planificat. Acest lucru ne-a motivat foarte mult. Pentru noi contează mult că banca a dat dovadă de încredere într-o companie mică, în condițiile în care, se știe, instituțiile bancare sunt foarte închise, preferă să lucreze cu companii pe care le cunosc bine”, punctează tânăra.
Înființarea unei companii în Moldova, mai costisitoare ca în SUA
Anul trecut, ea a deschis și în Republica Moldova o filială a companiei sale înregistrate în statul american Nevada. Dar birocrația autohtonă i-a dat multă bătaie de cap.
„În SUA, este cu mult mai ușor să înregistrezi o companie decât aici. Acolo, toate formalitățile m-au costat 300 de dolari. La noi – aproximativ șapte mii de lei (388 de dolari, la un curs de 18 lei dolarul). Înregistrarea aici a fost foarte anevoioasă, a trebuit să umblu foarte mult pe la diverse instituții. Pentru mine, ca persoană cu puteri reduse, a fost cu atât mai greu. Pentru o singură semnătură, la unele instituții eram nevoită să urc scările până la etajul cinci sau șase. Fără lift, fără alte facilități mi-a fost foarte greu”, povestește Irina Revin.
Ea acuză că, în Republica Moldova, unei persoane cu dizabilități îi este greu nu doar să întemeieze o afacere, dar și să se integreze în societate.
Condițiile IT-istului moldovean
Deși munca în acest domeniu le-ar asigura tinerilor un salariu mai mare, un trai mai îndestulat, Republica Moldova nu are o școală bună de IT. În consecință, nici specialiști bine pregătiți.
„Puținii oameni care au cunoștințe temeinice în programare, baze de date, design pleacă repede din Republica Moldova. În toată lumea, specialiștii din acest domeniu sunt cu mult mai bine plătiți”, spune ea.
În Republica Moldova, o bună parte dintre angajații din acest sector – 40% – nu au studii în IT, ci sunt autodidacți, se formează singuri.
„Într-un fel e bine, pentru că în viață nu contează diplomele, ci abilitățile, ce știi concret să faci. Ideal ar fi ca, după patru-cinci ani petrecuți în băncile facultăților, să poți să aplici cunoștințele dobândite în viață”, mai spune Irina Revin.
Ea mai afirmă că îi place în IT libertatea pe care ți-o conferă munca în mediul virtual și posibilitatea de a te perfecționa continuu.
„Dacă ești convins că vei reuși, aproape ai reușit”
Calitatea esențială pentru a reuși să-ți atingi obiectivele este încrederea în sine și o permanentă muncă asupra propriei persoane, spune Irina Revin.
„Nu contează cine ești, câți ani ai, care îți este starea fizică sau dacă ai avere. Important este să te concentrezi asupra proiectului pe care vrei să-l realizezi și să muncești cu dăruire. Optimismul este, de asemenea, o trăsătură importantă atunci când vrei să-ți deschizi o afacere. Mulți se vor găsi să te descurajeze sau tu însuți poți avea momente când ești tentat să renunți. Dacă, însă, ești convins că vei reuși, înseamnă că aproape ai reușit, chiar dacă trebuie să depui încă multe eforturi pentru a pune ideea în practică”, consideră Irina Revin.
Începutul a fost greu, spune ea, dar când te ocupi de ceea ce-ți place, totul ți se dă mult mai ușor. Trebuie să avem multă răbdare și să facem lucrurile pas cu pas, concluzionează Revin.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!