Actualitate

„Oamenii pleacă din Moldova fiindcă e săracă… ”

Astăzi îşi mai lasă copiii acasă şi se aciuează singuri peste hotare numai cei care vor să se dezică de propriile odrasle. Legislaţia europeană permite deja reîntregirea familiilor cetăţenilor străini veniţi la muncă în Occident, imediat după ce aceştia obţin permisul de şedere legală. Astfel, tot mai mulţi copii moldoveni ajung să înveţe la şcolile europene şi să-şi construiască un viitor sigur aici. E în creştere, totodată, şi numărul copiilor moldoveni, care se nasc în ţările unde muncesc părinţii lor.

Daniel: „Nu vreau să trăiesc în Moldova”

Daniel Munteanu, în vârstă de şase ani, e născut în Portugalia, dar în prezent locuieşte cu părinţii în Spania. Aceştia au evadat din Moldova imediat după nuntă, în 2002. S-au întors peste trei ani, la părinţii din s. Todireşti, r-nul Anenii Noi, dar au zăbovit acasă numai un an. Din 2007 se află la Madrid. Iată cum îşi vede viitorul Daniel: „Eu am să trăiesc mai departe în Spania. Îmi place aici, pentru că mă duc la alţi oameni şi toţi trăiesc bine. În Moldova îmi place să mă urc în copaci, dar cel mai tare mi-a plăcut când curăţau fântâna, ţii minte? Îmi place şi limba română, dar cel mai tare îmi place spaniola. Nu vreau să trăiesc în Moldova, pentru că acolo oamenii îs săraci. Cei mai săraci sunt în Todireşti, unde e bunica. În Spania îs bogaţi, pentru că aici lucrurile costă mai scump şi toţi pot să le cumpere. Când am să cresc mare, vreau să lucrez dentist. Mie îmi place să mă uit în gură la tăticul, când medicii îi repară dinţii. Şi nu mă tem de ei”. Daniel crede că situaţia din ţara noastră s-ar putea ameliora numai în felul următor: „Să fie lucruri mai bune, oameni mai buni şi să aibă mai mulţi bani. Dacă n-are bani, Moldova poate să ceară de la Spania”. Întrebat cine conduce Moldova, Daniel mi-a răspuns: „Ghimpu”. Despre comunişti el nu ştie nimic. Zice că i-a văzut de câteva ori şi că a auzit de Voronin o singură dată. „Ei erau acolo, la Moldova, şi se duceau. Nu ţin minte ce vroiau”, adaugă copilul.

Doiniţa: „Am să stau aici până la 50 de ani”

Andrei are 12 ani, iar Doiniţa – 14. Ambii sunt copiii Liubei Chirilov din Orhei şi învaţă la Gimnaziul „Silverio Lanza” din Madrid. Andrei vrea în Moldova numai în vacanţă, ca să-şi vadă vechii prieteni. Fireşte, el are prieteni şi în Spania, dar zice că „cei moldoveni sunt cei mai buni”. „După ce-am să-mi văd prietenii, am să mă întorc în Spania. E mai bine de trăit aici, că e mai mult de lucru. Mama şi tata au venit aici ca să poată lucra, fiindcă în Moldova n-au găsit de lucru. De acolo pleacă mulţi oameni, fiindcă nu-s bani şi Moldova e săracă. Eu am să învăţ de inginer sau de medic. Voi lucra în Spania – aici plătesc mai bine decât în Moldova”, spune Andrei. Şi el are o soluţie pentru ieşirea din impas a Moldovei: „Trebuie să facă un hotel mare, o organizaţie, ca să fie de lucru pentru toţi. Dacă n-au bani să-l construiască, să vină să lucreze câţiva ani în Spania”.

„Le mulţumesc mult părinţilor că m-au adus în Spania”, mi-a spus, la rândul său, Doina. Ea crede că moldovenii fug de acasă deoarece în ultimii ani nu am avut „conducători capabili să conducă o ţară”. Ca şi frate-său, nici Doiniţa nu-şi vede viitorul în RM, deşi mă asigură că se va întoarce acasă peste mulţi ani… „Am să stau aici până la 50 de ani şi apoi am să plec în vacanţă în Moldova. Acolo m-am născut şi parcă tot acolo vrei să trăieşti cât mai ai de trăit. Vreau să mor în Moldova…”. Cutremurătoare cuvinte, ieşite din gura unui copil…

Andrei: „Moldovenii sunt săraci, fiindcă se lasă furaţi”

Andrei Ierhan a ieşit din vârsta copilăriei şi este de-acum un tânăr în toată legea. Are 18 ani şi învaţă, împreună cu frate-său, la Universitatea Politehnică din Madrid. „La ce să mă întorc acolo unde toate căile mi se vor închide? Aici, dacă ai studii superioare şi munceşti, îţi poţi face un viitor, pe când cei rămaşi în Moldova termină universităţi şi masterate pentru o carieră pe şantierele din Portugalia. Spaniolii spun că un popor unit niciodată nu poate fi învins. Nouă tocmai asta ne lipseşte. În lume, guvernele lucrează pentru oameni, dar la noi, cum ajung la putere, se apucă de furat. Dacă cineva te bate şi tu taci, te va bocăni şi mâine, şi poimâine. Aşa au procedat cu alegătorii noştri toate guvernările, în special cea comunistă, care a exagerat prin răul făcut, prin furturi şi batjocură. Iar lipsa de unitate a poporului nostru îi va face să ne fure în continuare. În mod normal, acum ar trebui de investigat ce şi cum au acaparat ei, dacă au plătit impozite la privatizările ilicite şi toţi vinovaţii să fie traşi la răspundere. Pentru aceasta e necesar măcar de diminuat corupţia, inclusiv cea din sistemul judecătoresc, căci altminteri nu se va schimba nimic”, consideră Andrei. Cu toate acestea, el ne-a promis că va veni în Moldova, dar numai pentru a-şi găsi o nevastă, pe care, evident, o va aduce tot în Spania. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *