Obiceiul de a arunca ceva de la geam vs. bune maniere
Probabil, chiar dacă s-ar impune anumite restricții sau amenzi, oamenii vor continua să procedeze la fel. Atunci, mă întreb, în ce situații respectă ei cei 7 ani de-acasă? Oare acest gest nu este parte a comportamentului nostru și, astfel, ne permitem să judecăm pe cineva.
Deseori, în discuții, multe persoane îmi spun că dacă am respecta regulile de bune maniere, am fi într-un mediu prea serios sau ne-am comporta ca niște roboți. Oare să te respecți pe tine și pe cei din jur sau mediul în care locuiești este ceva incorect. Curios că aceiași oameni care procedează în țara lor astfel, plecând peste hotare se comportă diferit, motivând că acolo nu se obișnuiește să arunci ceva peste geam. Deși nu există nicio interdicție, cultura oamenilor ne impune să ne comportăm cu respect pentru că să fii demn de un comportament decent, or, acolo acest lucru este o normalitate. O altă situație, la fel, puțin înțeleasă de mine, este atunci când aceiași oameni merg la vilă și nu-și permit să arunce ceva de la geamul casei, adică în ograda lor. Astfel, apare în gând întrebarea firească: cum putem explica fenomenul?
Pentru a nu fi criticată sau înțeleasă greșit spun că nu toți procedează la fel, dar cea mai mare parte a societății noastre uită să respecte cei 7 ani de-acasă. Iar discuțiile despre integrarea în UE sunt parte componentă a vieții noastre, dar dacă nu vom respecta regulile elementare de comportament, nici cele de ordin instituțional cum vrem să fim parte a țărilor dezvoltate? Doar prin vorbe?
În România, spre exemplu, din acest an au fost introduse amenzi pentru cei care nu respectă regulile și aruncă ceva peste geam, poate ar fi un început de conștientizare și a societății noastre, dacă s-ar proceda la fel și la noi? Indiferent, cum vor decide autoritățile, amintiți-vă, întotdeauna, că fiecare persoană răspunde prin faptele sale și în funcție de un anumit comportament suntem apreciați sau judecați. Iar dacă o persoană nu vă mai răspunde la telefon, alta nu găsește timp să vă vadă, sigur e cazul să vă întrebați de ce. Să ai în biblioteca personală cartea „Codul bunelor maniere” este un început de schimbare, să respecți regulile de conduită este ceea ce ne face diferiți de ceilalți.
Programul de dezvoltare a personalității la Centrul de dezvoltare personală „ABeZe” (ore individuale și în grup, pentru copiii de la 5 ani și adulți): bune maniere, ore de dicţie, artă decorativă, limba engleză, ședințe individuale la psiholog, pregătirea copiilor pentru școală.
Dorina Arsene,
lector de bune maniere
Tel.: 068.210.006
e-mail: sme.abeze@gmail.com
web: abeze.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!