Actualitate

Obligați să-și cumpere asigurare medicală, deși nu mai locuiesc în Moldova de 10 ani

Tatiana Cojocaru în acest mod a fost înştiinţată că nu a achitat prima pentru poliţa de asigurare obligatorie de asistenţă medicală pentru anii 2013 şi 2014. Cazul a fost examinat de judecată, iar ordonanţa judecătorească privind încasarea restanţelor a fost direcţionată către executare silită unui executor judecătoresc. Cu alte cuvinte, moldoveanca din Italia are de achitat în total suma de 10 mii de lei, dintre care 7500 de lei constituie prima de asigurare pentru ultimii doi ani. Tatiana Cojocaru nu-şi poate explica cum de organul judecătoresc a putut emite o astfel de hotărâre, fără să verifice de cât timp dânsa e plecată din ţară. Ea spune că are toate dovezile că în ultimii doi ani nu a fost în ţară.

Oleg Belbas, directorul Agenţiei Teritoriale Ungheni a acestei companii, spune că la început sunt „pescuiţi” fondatorii de întreprinderi, notarii, avocaţii şi patentarii, care nu şi-au plătit prima de asigurare. După aceasta juriştii agenţiei îşi vor îndrepta atenţia spre cei care lucrează la negru, cântă la nunţi şi cumetrii, muncesc ocazional ş.a.

Tatiana Cojocaru ne-a confirmat că în anii ‘90 a avut deschisă o întreprindere individuală, pe care aşa şi nu a reuşit să o închidă: „Am fost nevoiţi să plecăm, căci feciorul trebuia să facă urgent unele investigaţii de care puteam beneficia doar peste hotare. Aşa ne-am stabilit cu traiul acolo, unde ne simţeam mai bine. Atunci statul nu a fost solidar cu noi, pe nimeni nu au interesat problemele noastre de sănătate. Iar acum sunt impusă să fiu solidară cu cei rămaşi în ţară”.

Oleg Belbas spune că dacă persoana are înregistrată o întreprindere individuală, să respecte legea şi să plătească prima de asigurare: „Nu avem de unde şti dacă această persoană este plecată sau nu, atâta timp cât dânsa are o întreprindere care, conform datelor oferite de serviciul fiscal, încă activează”.

Persoanele care se află pe teritoriul ţării mai puţin de 183 de zile în decursul unui an calendaristic nu pot fi sancţionate pentru neachitarea poliţei de asigurare medicală obligatorie. Dar aceasta se referă doar la persoanele fizice.

De notat că, din cele 117 mii de persoane din raionul Ungheni care ar fi trebuit să deţină poliţă, 37 mii de nu le au. Dintre acestea, în 2014 doar 1400 de persoane şi-au procurat poliţe. Potrivit lui Oleg Belbas, în anul trecut au primit scrisori recomandate cu avertizări despre neachitarea primei de asigurare peste 300 de persoane neasigurate, iar în privinţa a 50 din ele deja au fost emise ordonanţe pentru executarea hotărârii judecătoreşti.
Reieşind din aceste norme legislative, persoanele neasigurate ar trebui să se neliniştească, pentru că în 2015 vor fi nevoite să achite prima de asigurare nu doar pentru un an calendaristic, ci şi cele neplătite în ultimii trei ani.

Sursa: unghiul.info

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *