Oboseala permanentă
Însă oboseala permanentă trebuie să vă dea semnale de alarmă.
Nu e bine să vă simțiți obosit chiar de dimineață, la trezire. Trebuie să aveți suficientă energie pentru puțină mișcare – o plimbare sau câteva exerciții fizice.
Cu toate acestea, din ce în ce mai multe persoane nu au energie nici măcar să se ridice dimineața din pat, nemaivorbind de întreaga zi.
Oboseala cronică poate surveni la orice vârstă, însă la femei, cel puțin, se manifestă în anii de premenopauză. Nu e atât de acută încât să lipsească persoana în cauză de principale responsabilități: de a merge la muncă sau de a face curățenie prin casă. Totuși, senzația de oboseală e mereu prezentă.
Cauzele posibile
Din păcate, oscilațiile la nivel de hormoni își spun cuvântul, însă nu întotdeauna acesta e motivul principal. De regulă, există cel puțin un factor, care contribuie la starea de oboseală permanentă.
Problemele cu somnul pot induce starea de oboseală, însă majoritatea celor care se simt istoviți dorm bine. Numărul orelor de somn de care avem nevoie diferă de la o persoană la alta și e adevărat că unii dau randament după șase ore de somn, în timp ce alții abia după opt. Așadar, primul lucru care trebuie verificat când persistă starea de oboseală este câte ore dormiți în realitate, iar dacă media pe noapte e mai mică de șapte ore, probabil aveți nevoie de mai multă odihnă. Dar dacă dormiți destul și tot vă simțiți epuizat, atunci cauzele pot fi: medicale, psihologice sau cele ce țin de stilul de viață.
Cauzele medicale ale surmenajului
Cea mai des întâlnită cauză e insuficiența de fier. Acesta e esențial în formarea hemoglobinei, pigmentului roșu care poartă oxigenul prin sânge. O cauză sigură a lipsei de fier este anemia, însă există femei care, deși nu sunt anemice, au un nivel scăzut de fier în organism, iar acum se știe că unul dintre simptome este oboseala. Această situație se conturează de obicei de-a lungul anilor din cauza consumului redus de carne roșie, care constituie o bogată sursă de fier, sau din cauza menstruațiilor abundente.
O altă cauză poate fi activitatea redusă a glandei tiroide, diabetul sau infecțiile acute. De asemenea, oboseala poate fi unul dintre efectele adverse ale anumitor medicamente. De aceea, citiți cu atenție prospectele pastilelor pe care le luați.
Cauze psihologice
Printre motivele psihologice se numără depresia, anxietatea și stresul. Trebuie să recunoașteți că numai faptul de a vă simți mereu nefericiți e de ajuns pentru a chema starea de oboseală.
Stilul de viață
Principalul motiv pentru care persoanele se simt mereu obosite e stilul lor de viață. Omul obișnuit al secolului XXI încearcă să facă mai multe decât poate, lucru care îl secătuiește de energie. De pildă, iată câteva dintre activitățile zilnice ale unei femei obișnuite:
• are grijă de casă și merge și la serviciu;
• are grijă de copii sau de părinți;
• nu are timp să se relaxeze;
• ține diete pe termen lung sau pur și simplu are un regim alimentar dezechilibrat;
• nu face mișcare.
Ce e de făcut?
Dacă simțiți o stare constantă de oboseală, mai întâi ar trebui să mergeți la doctor și să faceți niște controale pentru a depista eventualele cauze medicale. Printre analize se numără: analize complete de sânge, care pot depista anemia; nivelul de fier, nivelul glucozei, nivelul hormonilor tiroidieni.
Un medic bun va pune și întrebări legate de starea de spirit. Chiar dacă persistă convingerea că nu vă simțiți bine sau apar stări de neliniște, uneori e nevoie să apelați la un profesionist pentru depistarea problemelor psihologice. Tratamentul prin consiliere psihologică se poate dovedi de mare ajutor, reîncărcându-vă bateriile.
Dacă nu e vorba de nicio problemă psihologică sau medicală, atunci analizați-vă stilul de viață cu un ochi critic. De asemenea, începeți să faceți schimbări:
• Aveți grijă ce mâncați. Nu săriți peste micul dejun și peste celelalte mese. Consumați multe fructe și legume proaspete. Serviți un prânz sănătos, nu doar o gustare pe fugă.
• Atenție la cantitatea de alcool pe care o consumați.
• Încercați să vă implicați în mai puține activități. Nu e obligatoriu să răspundeți la absolut toate solicitările. Învățați să delegați. Nu e nevoie de răspuns la telefon de fiecare dată când sună. Prioritizați-vă sarcinile.
• Culcați-vă mai devreme și evitați nopțile albe.
• Asigurați-vă că vă acordați zilnic cel puțin jumătate de oră de relaxare. Nu trebuie să vă simțiți vinovat pentru că în loc să fugiți încolo și încoace, preferați să citiți o carte sau să priviți emisiunea preferată.
Aveți grijă de sănătatea dvs.!
Timpul Suplimentul Femeia
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!