Internațional

OMS anunță noul nume pentru variola maimuței. „Ambele nume vor fi folosite simultan timp de un an”

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat luni, 28 noimebrie, că va începe să folosească termenul ”mpox” ca sinonim pentru variola maimuţei şi de asemenea, i-a îndemnat şi pe alţii să facă acest lucru după ce organizaţia a primit plângeri că denumirea actuală a bolii este rasistă şi stigmatizantă, relatează AFP și Reuters.

OMS a decis ca ”variola maimuţei” să se numească, oficial, ”mpox”. „Ambele nume vor fi folosite simultan timp de un an, iar termenul ”variola maimuţei” va fi eliminat treptat”, deşi va putea fi căutat în clasificarea internaţională a bolilor, a mai anunţat OMS, care are autoritatea de a denumi boli noi şi, în cazuri excepţionale, de a schimba denumirea bolilor existente. 

„Problema utilizării noului nume în diferite limbi a fost discutată pe larg. Termenul preferat ”mpox” poate fi folosit în alte limbi”, a subliniat organizația, potrivit Agerpres.

OMS a redenumit variola maimuţei

Dacă acest termen va ridica o problemă într-o anumită limbă, OMS va lansa consultări cu autorităţile guvernamentale competente şi cu societăţile ştiinţifice în cauză, înainte de a lua o decizie. Termenul ”Mpox” va înlocui complet ”variola maimuţei” după o perioadă de tranziţie de un an. 

„Acest lucru serveşte la atenuarea îngrijorărilor exprimate de experţi cu privire la confuzia cauzată de schimbarea numelui în mijlocul unui focar global”, a declrat OMS.

La începutul anului 2022, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a lansat un proces de consultare publică pentru a găsi un nou nume pentru ”variola maimuţei”. Una dintre cele mai populare propuneri a fost ”mpox” sau ”Mpox” care a fost înaintată de organizaţia pentru sănătatea bărbaţilor RÉZO, printre altele. Directorul său a declarat la acea vreme că îndepărtarea imaginii maimuţei i-ar ajuta pe oameni să ia în serios urgenţa de sănătate pe care o reprezintă această boală.

Variola maimuţei, depistată în 110 ţări

Variola maimuţei a fost descoperită în 1958 şi numită după primul animal care a prezentat simptome. Această boală a fost răspândită mai ales în ţări din vestul şi centrul Africii până în acest an.

În prezent, 110 ţări au raportat aproximativ 80.000 de cazuri confirmate şi 55 de decese, conform datelor OMS.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *