Sănătate

OMS: Imunitatea de turmă nu va fi atinsă în 2021

În ciuda campaniilor de vaccinare pe scară largă, imunitatea de turmă împotriva coronavirusului nu va fi atinsă anul acesta, a spus Soumya Swaminathan, unul dintre experții de top din conducerea OMS, într-un briefing, citată de Deutsche Welle. Până atunci, vor fi necesare măsuri preventive precum măștile.

Factorii atenuanți ai imunității de turmă includ accesul limitat la vaccinuri în țările în curs de dezvoltare, scepticismul față de vaccinare și potențialul mutațiilor virale, potrivit experților în sănătate.

Un număr tot mai mare de țări din întreaga lume, inclusiv Statele Unite, Regatul Unit, Singapore, Germania și alte țări ale Uniunii Europene, se află în primele etape ale campaniilor de vaccinare în masă.

Imunitatea turmei apare atunci când suficient de mulți oameni dintr-o populație au imunitate la o infecție, astfel încât să împiedice răspândirea bolii.

“Nu vom atinge niciun nivel de imunitate a populației sau imunitate de turmă în 2021“, a declarat Swaminathan într-un briefing, subliniind în același timp că măsuri precum distanțarea fizică, spălarea mâinilor și purtarea măștilor continuă să fie necesare pentru a conține răspândirea COVID pentru restul an.

Cu toate acestea, Swaminathan a felicitat „progresul incredibil” realizat de cercetătorii în vaccinuri pentru a dezvolta mai multe vaccinuri sigure și eficiente la o viteză fără precedent. Țările administrează în prezent vaccinuri dezvoltate de BioNTech-Pfizer, Oxford University / AstraZeneca și Moderna.

Reprezentantul OMS a cerut oamenilor să fie „un pic răbdători”, subliniind că lansarea vaccinurilor „necesită timp”, întrucât scara producției de doze este de miliarde.

„Vaccinurile vor veni”, a spus ea. “Vor merge în toate țările … dar între timp nu trebuie să uităm că există măsuri care funcționează“, a adăugat ea, referindu-se la igienă și la distanțarea socială.

În SUA, care are în prezent cel mai mare număr zilnic de cazuri din lume, oficialii au declarat luni că până acum au fost distribuite peste 25.400.000 de doze de vaccin, fiind administrate aproape 9.000.000 de doze. În Germania, peste 600.000 de persoane au fost vaccinate până acum împotriva COVID, potrivit Institutului Robert Koch pentru sănătate publică. În România, s-au vaccinat până acum 125.000 de persoane.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *