Omul săptămânii: Nicolae Botgros
Nicolae Botgros, supranumit Omul-Orchestră, s-a născut pe 25 ianuarie 1953, în s. Bădicul Moldovenesc, r-nul Cahul, într-o familie de lăutari. El și cei doi fraţi ai săi, au învăţat să cânte la câte un instrument, pentru ca la nevoie să poată încropi un taraf de nuntă sau orchestră. Repertoriul era bogat, de la „Hora în două părţi” la creații de cafe-concert şi chiar lucrări clasice. Nicolae a învățat melodiile la ureche, iar un timp se culca şi se trezea cu sunetul de tobă.
La şapte ani a intrat la școala de muzică din Cahul. Împreună cu frate-său, Vasile, s-a întors în primăvară acasă, căci nu le ajungeau bani. Chiar dacă în familial lor se cânta, nici nu se punea problema de bogăţie materială. Iarna, pentru că nu ajungeau banii pentru toţi copiii, micuții purtau pâslele pe rând, iar când dădeau gerurile mari, îşi puneau în cizme și câte un strat de paie. Mai târziu, ajutat de mamă-sa cu 25 de ruble, Nicolae Botgros a ajuns la Şcoala de iluminare culturală din Soroca, unde a asistat pentru prima dată la un concert de-al „Lăutarilor”. A rămas vrăjit de orchestră şi nici nu bănuia că avea să i se dedice mai târziu. Tot la Soroca, s-a îndrăgostit de Lidia Bejenaru, care avea să-i devină soţie. S-au căsătorit devreme, la 19 ani. La nunta lor au cântat cei mai vestiţi lăutari ai vremii.
Prima orchestră dirijată de Nicolae Botgros a fost „Ciocârlia” de la Edineţ. În 1973 s-a mutat la Chișinău, unde a devenit violonist în Orchestra „Mugurel” a Filarmonicii de Stat. Considerat un „magician al viorii”, Nicolae Botgros a fost numit în 1978 la conducerea Orchestrei Populare „Lăutarii”, fondată în anul 1970, în cadrul Filarmonicii, de către Nicolae Sulac. Astfel, Botgros a dus faima muzicii populare în zeci de țări europene, în toate ţările din spațiul ex-sovietic, dar și în SUA, Australia, Noua Zeelandă. În 2010, formația „Lăutarii” şi-a aniversat 40 de ani de activitate artistică. El a reușit să ducă faima Orchestrei „Lăutarii” nu doar peste ţări, ci şi peste ani, fiind declarat dirijorul celei mai bune orchestre de muzică populară din întreg arealul românesc, în anul 2002.
Ieri, Omul Orchestră a împlinit frumoasa vârstă de 65 de ani. Echipa ziarului TIMPUL îl felicită cu această ocazie și-i dorește multă sănătate, bucurie de la colegi și de la cei dragi sub un cântec lin de vioară care să dăinuie mulți ani înainte. La mulți ani, maestre!
Timpul.md