Actualitate

OPINIE / „Dumnezeu nu vrea ca Dodon să fie președinte”

Satul arde, iar baba se piaptănă. Cu toată rățoiala lui Chicu, Guvernul riscă să scape pandemia de sub control, Republica Moldova e deja în topul statelor est-europene cu cele mai multe cazuri noi de infectare și deces din cauza Covid-19, iar Dodon își continuă campania electorală și profită de orice ocazie pentru a apărea în fața cetățenilor, fără să poarte mască, fără să păstreze distanța necesară, încălcând restricțiile a căror respectare o cere de la alții. Nesimțirea lui n-are margini.

În ce calitate a anunțat el că va plăti ajutorul pascal de 700 de lei pentru pensionarii cu venituri mai mici de 3 000 de lei și va dubla salariile personalului medical? Ca șef de stat? Nu intră în atribuțiile sale deciziile de acest fel, e prerogativa Guvernului, a „tehnocratului” Chicu. Dacă acest cadou de natură electorală – cine ar avea dubii? – e din partea guvernării, anunțul trebuia să-l facă Zinaida Greceanâi și Pavel Filip, dar ei, probabil, nu erau la curent că Chicu, care se plânge că nu are cu ce acoperi enorma gaură crescândă, de peste 16 miliarde de lei, din buget, a găsit banii necesari. Sau nu i-a găsit? Să fie o minciună?

Chicu nu zice nici da, nici ba, deși cu alte ocazii era mult mai vorbăreț. Mai ales dacă trebuie să dea cu piciorul în România sau UE… „Curajul” premierului nostru are anumite limite, nu merge până acolo încât să apere Constituția, legile, separarea puterilor în stat, spunându-i lui Dodon să stea la locul său, să nu-și bage nasul în oala Executivului.

Mai nou, și noul procuror general face justiție electorală televizată împreună cu Dodon. Stoianoglo nu are de gând să investigheze cine îl întreține cu adevărat pe președintele Republicii Moldova. Afacerea cu „kulioașele” nu l-a impresionat. Nu e clar de unde siguranța unora că Stoianoglo e „independent”, așa încât toți liderii politicii trebuie să-l îmbrățișeze și să se alinieze în spatele său. E pentru că a „descoperit” că Plahotniuc e unul dintre beneficiarii miliardului furat sau că Platon ar fi nevinovat și trebuie pus în libertate?

Că la Plahotniuc ar fi putut să ajungă o parte din banii furați scrie în raportul Kroll-2, pe care l-a făcut public Alexandru Slusari. În Kroll-2 ar figura și unele companii ale lui Platon, iar în raportul Comisiei parlamentare de anchetă privind frauda bancară se vorbește despre existența, în perioada 2011-2012, a unui plan de atac al „grupării Plahotniuc-Platon” asupra BEM, cu scopul de a-și asigura pachetul de control al acestei bănci. Ce s-a aflat nou de la Stoianoglo până acum, decât că e prieten cu Platon? Un procuror general nu spune „privet” oricărui „Veaceslav”. De altfel, această prietenie și justiția televizată, apoi și relațiile lui Dodon cu serviciile secrete ruse, cu care se laudă, ar putea împiedica extrădarea lui Plahotniuc, nu lipsa unui „front comun” propus de unii politicieni. Cu un președinte vasal al Rusiei și un procuror general filorus, oligarhul lacom și nu tocmai inteligent se poate pomeni extrădat de la Chișinău la Moscova.

Favorizat, pe de o parte, de complicitatea trădătoare a PD, iar, pe de cealaltă parte, de eterogenitatea opoziției și coarda lor morală, care n-a funcționat anul trecut, dar o excită cu iscusință unii „binevoitori” interesați anul acesta, lui Dodon nu i-a mers doar cu pandemia de la sfârșit de mandat și seceta, ambele lovind în economie, în bunăstarea și dispoziția oamenilor. În mod evident, providența nu e de partea actualului președinte care s-a vrut tătuc și a ridicat așteptările alegătorilor. „Dumnezeu nu vrea ca Dodon să fie președinte”, m-a asigurat un cetățean, care crede că aceasta e suficient ca alegătorii să-și dorească un alt tătuc. Impresia e că și opoziția mizează pe Cel de Sus. Se știe însă că „Dumnezeu îți dă, dar nu-ți bagă în traistă”.

Nicolae Negru / https://www.ziarulnational.md/ 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *