Opinii și Editoriale

Op-Ed. Logica stranie a unor moldoveni

Acum, că Rusia și sateliții ei strangulează energetic Republica Moldova și o obligă să recurgă la curent electric importat din România, se aud voci cu următoarea retorică: ”Nu știu cine o să ne îngroape mai rău, războiul Rusiei sau frații români – care ne vând curent la 300 de Euro pe MWh și UE – care ne îngroapă în datorii?”.

Dragi frați moldoveni, să vă reamintesc câteva lucruri, pe scurt. Ați ales voi înșivă, în toate de guvernările de până acum, să stați departe de România și să vă urmați calea independentă, spre Est sau spre Vest. Odată cu această alegere, ați continuat politica jocului simultan la două capete, folosind bani vestici pentru achiziții energetice ieftine estice. Ați preferat să vă mențineți dependența față de Rusia, în loc să vă diversificați opțiunile, chiar dacă asta ar fi însemnat alte tarife, mai mari. Ați neglijat gazoductul Iași-Chișinău și ați amânat interconectarea electrică cu România, deși nu aveți decât doi vecini: Ucraina și România. Ați folosit fără rețineri ajutoarele României, dar ați atribuit proiecte energetice altora, ca să nu supărați Rusia.

Acum, când Rusia poartă un război murdar cu Ucraina și cu restul lumii, v-ați trezit șantajați energetic și lipsiți de curentul electric ucrainean și de cel transnistrean, odată cu reducerea unilaterală a debitului de gaze rusești. Toate acestea ca urmare directă a deciziilor Rusiei pe care nu ați dorit să o supărați. Și nici nu ați supărat-o, dar ați crezut-o, deși nu v-a ajutat cu nimic, după 1992. Prețul mic al gazului a fost doar lanțul cu care v-a înrobit.

Lăsați în întuneric, vă vedeți nevoiți să apelați la România, care vă poate da curent electric la prețul plătit de români și de restul europenilor, în condițiile pieței energetice bulversate de manevrele Rusiei. Dar voi vă revoltați că nu vi se fac prețuri preferențiale, ca pentru frați. Uitați, însă, că există și asistența de avarie, precum și diverse ajutoare nerambursabile în bani, de la România sau de la UE, tocmai pentru a vă putea voi achiziționa energia necesară.

Voi, cei cu logica stranie, trebuie să înțelegeți că independența costă. Iar piața este egală pentru toți. Abia acum simțiți cu adevărat politica Rusiei față de supușii ei: cine nu joacă după cum cântă balalaika, ori plătește prețul real al energiei, ori joacă pe loc, ca să se încălzească. Vestul vă ajută să plătiți prețul real, dar voi ați vrea ca înainte: să nu supărați Rusia, pe banii Occidentului.

Ca să nu fie răstălmăcită postarea, repet că ea se adresează unei anumite categorii de moldoveni, nu întregii populații a Republicii Moldova. Este vorba doar despre acei moldoveni care nu pot sau nu vor să accepte adevărul despre Rusia și relația Moldovei cu ea. Din păcate, pe lângă aceștia, există și destui moldoveni indeciși, pe care logica stranie a slugilor Rusiei îi tot influențează, la independență încoace.

Autor: Cristi Tabără

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


comentarii

  1. In anii 1991 -1992 Romania a propus Moldovei un reactor nuclear la centrala atomica de la Cernovoda. Sangheli , prim – ministru , cu tov. Snegur au refuzat

  2. Moldorusii sunt niste parsivi incredibili care Cred ca pot suge la doua tzatze in acelasi timp. Pregatiti- VA ca o sa sugeti altceva in iarna asta. Unghiile, de frig.

  3. „Este vorba doar despre acei moldoveni care nu pot sau nu vor să accepte adevărul despre Rusia și relația Moldovei cu ea”? In ziua de azi oricine se poate informa. Sau acel cap de cornuta de pe steag simbolizeaza in realitate nivelul mediu de inteligenta…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *