Opinii și Editoriale

Opinie. Rusia are șansa de a repeta soarta URSS. Din cauza propriei prostii, încăpățânării și ambițiilor imperiale

Iar pe de o parte, fasciștii Z ruși au pornit o avalanșă de ură, dând vina pe prăbușirea URSS. Pentru că a fost un mare imperiu, nu ceea ce este acum. Și pentru că Putin a spus că prăbușirea URSS a fost cea mai mare catastrofă a secolului. Și din moment ce Putin a spus-o, providența vorbește prin gura lui.

Pe de altă parte, lumea își amintește de el ca fiind omul care a dat libertate atât Europei de Est, cât și URSS-ului. Singura diferență este că toate țările din Europa de Est și-au folosit șansa, în timp ce nu toată Uniunea Sovietică a făcut-o.

Adevărul este că Gorbaciov nu a făcut așa ceva. El se afla la conducerea URSS la acea vreme. Dar el nu a luat decizii pentru prăbușire sau pentru libertate. Economia URSS a luat aceste decizii pentru el. Modelul statului comunist. Ceea ce pur și simplu nu a funcționat. A încetat să mai funcționeze imediat ce prețurile foarte mari ale petrolului de la sfârșitul anilor 1970 au scăzut. Iar țara pur și simplu nu avea bani. Și nu era mâncare. Și nu existau bani pentru a cumpăra acele alimente. Pentru că economia planificată nu a funcționat. Pentru că socialismul și comunismul, indiferent ce a fost, pentru că nu a fost niciodată finalizat, pur și simplu nu a funcționat.

Gorbaciov nu a dat libertate Europei de Est. Dacă ar fi fost voia lui, nu i-ar fi lăsat să plece nicăieri. Dar nu avea nici bani și nici puterea de a-i reține.

Gorbaciov nu a dorit unificarea Germaniei și distrugerea zidului. Doar că, la acel moment, URSS era total dependentă de împrumuturile occidentale. Complet. Și nu a avut puterea de a le da înapoi. În plus, era nevoie de mulți bani de sus. De aceea, a trebuit să accepte condițiile lumii civilizate și să oprească ocupația Germaniei de Est.

Gorbaciov nu a dorit ca URSS să se prăbușească. Pur și simplu nu a putut ține toate aceste procese sub control, deși a încercat. A încercat să o oprească prin forță, de exemplu în statele baltice.

Gorbaciov a fost la fel de mult un om de partid sovietic ca și predecesorii săi decrepiți. Doar un pic mai tânăr. Asta e tot. Dar ideea era aceeași. De asemenea, a mințit în legătură cu Cernobîl și, astfel, a crescut numărul de morți. Sub conducerea lui a murit Stus. Mai exact, el se opunea aceluiași Saharov la Moscova.

Gorbaciov s-a aflat pur și simplu în acel loc într-un moment în care stocul de fortărețe al Uniunii Sovietice se epuizase. Sub conducerea sa, economia a decis totul. Toată chestia cu “perestroika”, pentru care a fost adorat în lumea occidentală, a fost pur și simplu o recunoaștere a faptului că nu funcționa și că era pe cale să se prăbușească. Pur și simplu a privit rezultatele Partidului Comunist din ultimii 70 de ani și nu a putut face nimic în acest sens. El a văzut cum URSS își cheltuia ultimii dolari pentru a cumpăra cereale din Canada, care erau în criză. A văzut că 40% din ruble se duc către complexul militar-industrial și nu a putut face nimic în acest sens. A vrut să salveze URSS. Nu mai puțin decât bunicii GKChP, care au vrut să-l elimine. Pur și simplu știa mai multe despre economia URSS decât ei. Dar chiar și știind acest lucru, a încercat cu disperare să salveze imperiul muribund. Și nu a putut. Deși a încercat. Dar nu a putut. Pentru că pentru a salva URSS, aceasta avea nevoie de libertate economică. O economie de piață. Iar libertatea economică merge întotdeauna împreună cu libertatea politică.

Ar fi putut Gorbaciov să înece în sânge toți germenii libertății? Ei bine, teoretic, ar putea. Dar acest lucru nu ar fi schimbat situația economică. Și nu se poate compara cu China. China era foarte săracă atunci când au sufocat cu tancurile din piața centrală, în 1989, germenii libertății.

Va repeta Rusia calea URSS? Până în prezent, modelul rusesc pare mai stabil. Pur și simplu pentru că Rusia are o economie de piață. Și atâta timp cât nu l-au distrus complet, va exista întotdeauna o modalitate ușoară de a reveni la dezvoltare. Trebuie doar să încetăm să mai fim fasciști. Este atât de simplu. În acest moment, economia rusă este secătuită de sancțiuni și autosancțiuni, inclusiv de procesele care sunt consecința fascizării țării, ceea ce nu este favorabil fluxului de investiții și este foarte favorabil exodului de creiere. Dar dacă se schimbă regimul, regimul politic, economia își va reveni. Treptat. Prin recuperarea anilor pierduți. Dar își va reveni. Până când au depășit punctul de neîntoarcere.

Dar, atâta timp cât regimul nu este schimbat, rezervele economiei rusești sunt la fel de secătuite. Da, economia de piață funcționează mai bine. Dar, de asemenea, a parcurs un drum lung din 1991. Iar ceea ce părea un rezultat foarte bun în 1991 este considerat acum o sărăcire totală. Astfel, Rusia are șansa de a repeta soarta URSS. Din cauza propriei prostii, a încăpățânării și a ambițiilor sale imperiale. Și nu contează care va fi numele noului Gorbaciov. Ceea ce contează este că s-ar putea să nu aibă de ales.

Serghei Fursa, bancher de investiții. Specialist în vânzări de titluri de creanță la Dragon Capital.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *