Politică

Ce se spune despre Mihail Gorbaciov în Letonia, Estonia și Lituania (Spre deosebire de alte părți ale Occidentului, aici nu este în niciun caz văzut ca un erou pozitiv)

La 30 august 2022, a murit Mihail Gorbaciov, unul dintre cei mai importanți politicieni ai secolului XX. Avea 91 de ani. Spitalul Clinic Central a anunțat că Gorbaciov a murit “în urma unei boli grave și prelungite”. Pe 31 august, oamenii din întreaga lume vorbesc despre moștenirea lăsată de Gorbaciov: în Occident, despre contribuția sa la încheierea Războiului Rece, în Rusia, despre rolul său în prăbușirea Uniunii Sovietice. În țările baltice, atitudinea este diferită, amintind de evenimentele din 1991, când armata sovietică și poliția antirevoltă au încercat să reprime demonstrațiile pro-independență din Riga și Vilnius.

Sistemul sovietic nu putea concura cu cel occidental. Încercările lui Gorbaciov de a reforma sistemul rigid au dus la prăbușirea URSS. Statele baltice au jucat un rol important în acest sens. Națiunile asuprite și-au câștigat libertatea. Ca urmare, împotriva voinței lui Gorbaciov, și Letonia și-a recăpătat independența.

Egils Levits
președinte al Letoniei

Mihail Gorbaciov a încercat să reformeze Uniunea Sovietică și a eșuat. Prăbușirea URSS a fost cel mai bun moment al secolului XX. Sfârșitul Războiului Rece a fost o mare realizare, dar și uciderea de oameni în Tbilisi, Vilnius, Riga face parte din moștenirea sa. Istoria va judeca. Odihnească-se în pace.

Edgar Rinkevich
Ministrul leton de externe

Sincer, nu prea înțeleg euforia unor țări occidentale sau idealizarea liderului sovietic Gorbaciov. Cred că a fost un gardian care a decis că este necesar să facă unele reforme parțiale în închisoare: să vopsească fațada, să le permită deținuților să citească ziare, să lase lumina aprinsă mai mult timp, dar a fost doar o astfel de reformă. Iar prizonierii voiau să iasă. Au făcut-o, dar împotriva voinței lui Gorbaciov.

Gitanas Nausseda
Președintele lituanian

Îmi amintesc de anii 1980, când secretarilor generali li s-a tăiat oxigenul unul câte unul. Mihail Gorbaciov a provocat euforie în Occident la acea vreme. Nu imediat, ci în timp (sfârșitul Războiului Rece, unificarea Germaniei). Și totuși a fost un criminal (din punctul de vedere al statelor democratice) care a ordonat reprimarea violentă a protestelor pașnice din Vilnius, Tbilisi, Almatî, Baku și alte orașe. Și nu a urmat nicio remușcare. Aceasta este memoria. Se spune că poți vorbi de bine despre morți sau nu poți vorbi deloc. Ei bine, nu și de data aceasta. Singura realizare a lui Gorbaciov a fost semnarea capitulării URSS. Nu el a pus capăt Războiului Rece și nu el a dărâmat Zidul Berlinului – ci oamenii care doreau libertate.

Arvydas Anušauskas
Ministrul Apărării din Lituania

Poporul lituanian nu îl va lăuda pe Gorbaciov. Nu vom uita niciodată faptul că armata sa a ucis civili pentru a prelungi ocuparea țării noastre de către regimul său. Soldații săi au tras în protestatarii noștri neînarmați și i-au zdrobit cu tancurile sale. Acesta este modul în care ne vom aminti de el.

Gabrielius Landsbergis
Ministrul lituanian al afacerilor externe

Prizonierul a murit. Este vorba despre Mihail Gorbaciov. Nu i s-a permis niciodată să gândească pentru el însuși sau să își exprime opinia. Chiar și în noaptea de 13 ianuarie, când ceva s-a agitat în el și a ordonat să pregătească un discurs la Vilnius – în cazul în care ar fi zburat -, superiorii săi i-au spus deja de dimineață cum să se comporte și cum să mintă. Așa a rămas doar o rotiță, un actor, nu o persoană. Este păcat de un om care este incapabil să devină o persoană decentă.

Vytautas Landsbergis
Fost președinte al Consiliului Suprem al Republicii Lituania

Cortina de Fier, care a împărțit lumea în două după cel de-al Doilea Război Mondial și al cărei distrugător a fost Mihail Gorbaciov, împărtășește aceeași atitudine. Unii și-l vor aminti pe Gorbaciov ca fiind cel care a pus capăt Războiului Rece și a împiedicat restabilirea independenței în Europa de Est. Alții și-l vor aminti pe Gorbaciov ca pe omul care a vrut doar să-și reformeze țara rea, dar glasnostul și libertatea de exprimare care a urmat, împreună cu o economie în declin, au distrus acel regim, care era imposibil de stăpânit. Locul în istorie poate fi semnificativ. Dar ceea ce știm cu siguranță este că, odată cu Gorbaciov, imperiul sovietic, care ținea în lanțuri multe națiuni, a luat sfârșit, iar el a jucat un rol important în acest sens. Condoleanțe familiei lui Mihail Gorbaciov.

Alar Karis
Președintele Estoniei

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *