Politică

(OPINIE) Rusia e de mult un stat disfuncțional

Vineri, 7 februarie 2014, președintele Vladimir Pu­tin a bătut câteva milioane de oameni, la capătul unuia dintre cele mai mari examene oculare organizate vreodată. Clarvăzătorul pre­­ședinte a deslușit, fără probleme, cinci cercuri olimpice pe ecranul televizorului la care a ur­mărit deschiderea Olimpiadei de la Soci. Res­tul lumii, adică publicul spectator din stadion, plus milioanele de telespectatori care au ur­mă­­rit transmisia altor canale TV au văzut doar patru cercuri. Diferența a fost dictată de de­fi­ciențele grave și nepatriotice ale realității. În realitate, un incident tehnic a împiedicat aprin­derea celui de-al cincilea cerc olimpic. Te­le­vi­ziunea rusă, îndelung antrenată în sporturi și tehnologii prea plăcute ochiului prezidențial, a intervenit prompt și a plasat pe ecran ima­gini cu toate cele cinci cercuri olimpice aprin­se reglementar. Președintele Putin a văzut ce trebuia să vadă. Prințul Potemkin a surâs în mor­mânt, mulțumit de posteritate.

Cine caută un precedent îl va găsi, cât se poa­te de bine plasat, în 2008, la Olimpiada de la Beijing. Și atunci, televiziunea a intervenit pen­tru a corecta realitatea. Jerbele de artificii absente pe stadion au fost plasate pe ecrane. Micul incident de la festivitatea de deschidere a descris în câteva secunde istoria Olimpiadei de la Soci, ca parte a unei serii venerabile de mari festivaluri sportive închiriate pro­pa­gan­distic de regimuri autoritare.

Cazul Soci a început în 2007, cu o deplasare plină de presiune politică a președintelui Pu­tin în Guatemala. Putin a pledat personal și ire­zistibil pe lângă onor birocrația olimpică pen­tru a obține Olimpiada de iarnă 2014. N-a fost greu. În ciuda legămintelor de fron­tis­pi­ciu, olimpismul (talonat îndeaproape de FIFA și UEFA) are o veche sensibilitate la nevoile propagandistice ale tiranilor varianta light, semi sau full. După un an, în 2008, Rusia a provocat războiul cu Georgia și a transformat întregul spațiu caucazian în poligon de abu­zuri și violență. Comitetul Internațional Olim­pic a analizat și, în înțelepciunea lui ne­pă­trunsă, a rămas ferm atașat principiilor: Vla­di­mir Putin are tot dreptul la o operație de es­tetică imperială, iar mișcarea olimpică poate fi închiriată fără rețineri. Contele de Coubertin s-a răsucit în mormânt, luat peste picior de posteritate.

Din acel moment, Olimpiada de la Soci a tre­cut în contul de operațiuni PR al Ad­mi­nis­tra­ției Putin și a primit două sarcini. Mai întâi, Olim­piada, cu tot cu miile ei de sportivi, plus patru până la cinci cercuri olimpice, va stabili măreția moștenirii președintelui Putin. Omul a condus cu mână de fier Rusia, a greșit doar spre binele rușilor, a făcut pulbere aparențele de democrație, dar s-a dovedit, în cele din ur­mă, un suflet patriotic, aducând Rusiei Olim­piada. Lumea întreagă va ajunge la concluzia că: totuși, Putin. A doua sarcină a acestei Olim­piade încărcate de răspunderi e un „up­grade“. Soci ar trebui să fie fereastra prin ca­re lumea din afară va observa, poate sur­prinsă, dar lămurită, o Rusie modernă, la zi, tehno, dinamică, pozitivă și hip.

Apoi, Vladimir Putin a apăsat, cu un timing ex­celent, pe pedala recunoștinței și a avut gri­jă să elibereze capturile în care a investit int­e­ligent și pervers. Mihail Hodorkovski, dom­ni­șoarele agitate de la Pussy Riot și naivii utili de la Greenpeace au fost eliberați. Occidentul a aplaudat măgulit, imaginându-și, așa cum scrie la manualul de propagandă sovieto-rus, că Putin a cedat în urma presiunilor media și ONG. Odată nivelată și netezită opinia occi­den­tală, planul a mers șnur. Adevărat, liderii ma­rilor democrații nu s-au prezentat la Soci. În­să asta n-a mai contat, de vreme ce sportivii au sosit, mesajele de înaltă simțire și mo­ra­litate olimpică au fost rostite, iar Victor Ponta a ținut să se afirme ca mare lider regional.

Rusia e de mult un stat disfuncțional, cu o so­cietate condamnată la înapoiere. O oligarhie deșănțată s-a desprins de o populație sleită și a cumpărat Olimpiada pe 50 de miliarde de dolari pentru a ridica o butaforie festivă cu ira­diere media globală. Soci nu schimbă cu nimic realitatea neieretătoare: Rusia cade de­mografic, e prădată de alcool, zace la dis­po­ziția clanurilor mafiote, trăiește din exporturi de materii prime și organizează un imperiu de frontieră șantajând Ucraina, Moldova, Georgia și Armenia. Însă, în închipuirea tiraniilor, pro­paganda e cheia impresiilor, iar impresia e che­ia adevărului. Între marile sisteme de ge­nerat impresie și adevăr, Rusia e modernă îna­inte fără să se fi modernizat vreodată. Sankt Petersburgul poruncit de Petru cel Mare a des­chis dosarul „Rusia de standard european“. Agit­propul sovietic a cochetat cu interzicerea „distracțiilor“ burgheze (inclusiv fotbalul), dar a ghicit repede valoarea propagandistică a spor­tului și a lansat, în 1928, spartachiadele. Restul e continuitate.
 
TRU pentru revista 22.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *