Economie

Oportunităţi pentru întoarcerea în ţară a moldovenilor înalt calificaţi din Germania

În cadrul întrunirii „Facilitarea reintegrării profesionale a absolvenţilor cu înaltă calificare din cadrul universităţilor şi programelor de studii germane, originari din Republica Moldova”, Thomas Weithoner, şeful secţiei economice din cadrul Ambasadei Germaniei la Chişinău, şi-a exprimat susţinerea pentru astfel de evenimente. „Este un eveniment minunat atât pentru ţară, dar şi pentru voi personal, pentru că aţi investit atât de mult în experienţa voastră şi acum trebuie să puteţi culege fructele şi să aveţi perspective reale aici, acasă”, a declarat diplomatul.

Sophia Bellman, lector în cadrul Serviciului German de Schimb Academic (DAAD), a menţionat că, anual, Republica Moldova beneficiază de 40 de burse din partea DAAD. Ulterior, cei şi-au terminat studiile în Germania, pot reveni în ţară prin intermediul proiectului „Returning Experts”, desfăşurat de Centrul pentru Migraţie Internaţională al Agenţiei Germane pentru Cooperare Internaţională (GIZ).

Laura Cioclea, manager de proiect, a declarat că, pe lângă asistenţă sub formă de consultanţă, informare şi acces la o reţea de contacte profesionale, programul mai oferă susţinere financiară, care include acoperirea cheltuielilor de transport, un adaos salarial de 500-1000 de euro pentru 24 de luni, cu posibilitatea de prelungire de 12 luni, finanţarea participării la conferinţe profesionale şi până la 10000 de euro pentru dotarea locului de muncă din Moldova. 15 moldoveni au beneficiat de program de la deschiderea acestuia în 2011.

„Nimeni nu poate să promoveze mai bine nişte valori europene decât cei care le-au trăit. Noi suntem cei care le-am trăit, am văzut cum funcţionează statele democratice, cât de bine este când sunt respectate drepturile şi libertăţile omului. De aceea, noi susţinem astfel de evenimente pentru ca acei care s-au întors în Moldova să poată rămâne aici şi să promoveze aceste valori europene”, a declarat Natalia Corobcă, reprezentantă a Fundaţiei Konrad Adenauer (KAS). Ea a menţionat că fundaţia susţine şi finanţează schimburile de informaţii şi experienţă şi are şi un program de burse pentru studenţii merituoşi din Moldova.

„Vom mai repeta astfel de acţiuni pentru a ne asigura că studenţii noştri din străinătate, în special cei din Germania, au oportunităţi interesante pentru a se întoarce acasă şi să folosească experienţa şi cunoştinţele pe care le-au dobândit peste hotare”, a declarat Victor Lutenco, şeful Biroului pentru Relaţii cu Diaspora.

Dorin Toma, consultant superior în cadrul BRD, a amintit că tinerii specialişti, inclusiv cei care şi-au făcut studiile peste hotare, pot beneficia de stagii în cadrul instituţiilor de stat, prin platforma stagii.gov.md. El a mai menţionat că numărul stagiilor disponibile va creşte în curând, întrucât instituţiile de stat vor fi obligate să ofere 10% din locurile de muncă pentru internship-uri şi stagii.

Evenimentul „Facilitarea reintegrării profesionale a absolvenţilor cu înaltă calificare din cadrul universităţilor şi programelor de studii germane, originari din Republica Moldova” a fost organizat de Biroul pentru Relaţii cu Diaspora, în parteneriat cu Serviciul German de Schimb Academic (DAAD) şi Fundaţia Konrad Adenauer.

Sursa: IPN


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *