Opinii și Editoriale

Opozitia se poate apuca de lucru!

Dupa alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie, cetatenii interesati se intreaba ce poate face Opozitia, care a acumulat 53 de mandate de deputat. Raspuns la aceasta intrebare gasim chiar in legislatia in vigoare: in conformitate cu prevederile lit. j), art. 66 din Constitutie, Parlamentul RM alege si numeste persoane oficiale de stat. Initial, Parlamentul se constituie ca institutie: alege presedintele Parlamentului si vicepresedintii (art. 64, alin. (7) si (3) din Constitutie), respectiv art. 6.7 si 8 din Regulamentul Parlamentului; alege Biroul Permanent (art. 10 din Regulament), comisiile permanente parlamentare (Capitol 3, sectiunea 1 din Regulament).

Aceste elemente ale structurii Parlamentului sunt constituite in baza art. 4 al Regulamentului, potrivit caruia, in vederea formarii organelor de lucru si organizarii activitatii forului legislativ, deputatii constituie fractiunile parlamentare in baza listelor partidelor care au acces in Parlament. Anume in urma formarii fractiunilor parlamentare se constituie majoritatea parlamentara, adica o majoritate de cel putin 52 de deputati si minoritatea parlamentara, numita „opozitie”.

Parlamentul mai este si singurul organ de stat abilitat cu investirea Guvernului, procedura fiind stabilita prin prevederile art. 98 din Constitutie, potrivit caruia, dupa consultarea fractiunilor parlamentare, presedintele RM desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru. De aici rezulta ca fractiunea majoritara sau coalitia majoritara inainteaza candidatura la functia de prim-ministru, deoarece anume majoritatea parlamentara isi poate realiza programul electoral doar prin activitatea Guvernului condus de catre prim-ministru. Presedintelui RM ii revine functia de a legifera prin decret de desemnare decizia majoritatii parlamentare privind candidatura pentru functia de prim-ministru. Seful statului nu are dreptul de a inainta o candidatura pentru functia de prim-ministru si nici de a interveni in decizia majoritatii parlamentare.

Dupa aceasta desemnare, candidatul pentru fotoliul de premier, in corespundere cu alin (2), art. 98 din Constitutie, va cere, in termen de 15 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului de activitate si a intregii liste a Guvernului. Pentru investirea noului Guvern este necesara sustinerea majoritatii deputatilor alesi, adica cel putin 52 de voturi (art. 98, alin. (3) din Constitutie). In cazul in care Parlamentul nu accepta votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 45 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura (alin. (2), art. 85 din Constitutie), presedintele RM, dupa consultarea fractiunilor parlamentare, poate dizolva Parlamentul (alin. (1), art. 85 din Constitutie). Insa art. 85, alin. (3) prevede expres ca in cursul unui an Parlamentul poate fi dizolvat o singura data. In anul 2009 forul legislativ a fost deja dizolvat o data.

Parlamentul este in drept sa numeasca in functie procurorul general, la propunerea presedintelui Parlamentului (alin. (1), art. 152 din Constitutie), si poate sa numeasca presedintele Curtii de Conturi (alin. (3), art. 133 din Constitutie).
 

Alexandru Arseni,
doctor in drept constitutional

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *