Oprește jocul reproșului pentru a-ți îmbunătăți relația
Când partenerii unui cuplu încep să arate cu degetele unul la celălalt, problema este că, de obicei, amândouă părțile au dreptate, și amândouă greșesc.
Felurile în care suntem răniți pe parcursul vieții ne ajută să conturăm propriile acțiuni prin care să ne ocrotim. Experiențele negative din trecut, în special cele din copilărie, ne impun să fim cu ochii în patru când suntem adulți. Acțiunile de apărare ne pot preveni să nu avem încredere ori să nu fim deschiși față de alte persoane. Sau ne pot zice să ne ținem strâns de cineva, căci altfel am putea fi abandonați în orice clipă. Cheia unei relații puternice stă în cunoașterea și în puterea de a face față propriilor noastre scuturi de protecție. Decât să ne concentrăm atenția pe defectele partenerului, mai bine să ținem cont de propriile limite.
Nu face din țânțar armăsar. Când apare un conflict, este ușor să ațâți focul cu tot felul de dovezi privind defectele partenerului nostru. Faptul că într-o dimineață uită să ducă gunoiul poate fi dezvoltat într-un caz cu zeci de dovezi prin care să demonstrăm lenevia de care suferă persoana de lângă noi. Când începem să-l privim pe partenerul nostru într-un anumit mod, începem să-i percepem acțiunile printr-un filtru negativ. Începem să interpretăm comentariile inocente drept o critică, iar unele comportamente drept respingere.
Încetează. Odată ce vina este aruncată când la unul, când spre celălalt, și poate ieși de sub control, devine imposibil să mai înțelegi cine și ce a făcut și a cui este vina. Adevărul este că, în astfel de argumente, nu există un câștigător. Poți câștiga lupta, dar vei pierde războiul. Dacă scopul tău este să redeveniți apropiați, uneori contează să lași trecutul în trecut, să lași garda jos și, pur și simplu, să fiți drăguți unul cu celălalt. Dezarmarea unilaterală poate fi un prim pas spre împăcare. Ulterior, veți putea avea o discuție onestă și matură, unde veți fi deschiși să oferiți și să primiți feedback din partea celuilalt.
Liniștește-te. Relațiile pot activiza în noi gesturi care ne pot surprinde. Dispoziția proastă a partenerului nostru ne poate întoarce în trecut, într-o stare primară, care să ne aducă aminte de durerea pe care am simțit-o atunci. Chiar dacă instinctul nostru ne spune să reacționăm agresiv, cu siguranță acest fapt nu va rezolva problema. În astfel de cazuri, cel mai bun răspuns este să ne relaxăm înainte să reacționăm. Este decizia noastră dacă alegem sau nu să sărim din tren.
Timpul Suplimentul Femeia
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!