Internațional

Orașul polonez care a fost primul atacat în cel de-al Doilea Război Mondial pe 1 septembrie 1939 cere despăgubiri din partea Germaniei

Documentul, care este primul de acest fel emis de o autoritate locală poloneză, a fost salutat de oficialul guvernamental însărcinat cu supervizarea cererii Poloniei de despăgubiri de război de până la 1.300 de miliarde de dolari din partea Germaniei. Acesta a făcut apel la alte municipalități să facă același lucru, relatează Notes from Poland.

În cadrul unei ședințe a consiliului municipal din Wieluń, un oraș de 22.000 de locuitori din centrul Poloniei, consilierii au votat în unanimitate pentru adoptarea unei „rezoluții privind reparațiile, daunele și compensațiile pentru pierderile suferite de Polonia din cauza invaziei germane și a ocupației ulterioare”.

Textul integral al documentului – care este simbolic și nu are nicio forță juridică – nu este disponibil. Însă Agenția poloneză de presă (PAP) relatează că acesta exprimă sprijinul pentru rezoluția adoptată de parlamentul de la Varșovia în septembrie anul trecut, prin care se solicită despăgubiri din partea Germaniei.

De asemenea, rezoluția notează cum orașul Wieluń însuși „a suferit pierderi materiale și… umane uriașe ca urmare a celui de-al Doilea Război Mondial… [și] prin urmare, avem tot dreptul să cerem ca guvernul Germaniei să își asume fără echivoc responsabilitatea morală, politică, istorică și juridică pentru daunele și pierderile suferite”.

În dimineața zilei de 1 septembrie 1939, Luftwaffe a început să bombardeze Wieluń, în ceea ce este considerat primul act militar major al războiului. De asemenea, este considerată prima crimă de război germană din timpul conflictului, având în vedere că orașul nu avea obiective militare și nici măcar o infrastructură economică semnificativă.

Pe parcursul a nouă ore, germanii au aruncat 380 de bombe cu o greutate totală de aproximativ 46 de tone. Estimările privind numărul de morți în timpul atacului variază de la câteva sute până la 2.000. Aproximativ 75% din clădirile din Wieluń au fost lăsate în ruine, inclusiv practic întregul centru istoric al orașului.

În fiecare an, la 1 septembrie, când Polonia marchează aniversarea invaziei, oficiali de rang înalt vizitează Wieluń. În 2019, la cea de-a 80-a aniversare, președinții Poloniei și Germaniei, Andrzej Duda și Frank-Walter Steinmeier, au participat la o comemorare acolo.

Rezoluția de la Wieluń a venit la scurt timp după o vizită în oraș a ministrului adjunct de externe Arkadiusz Mularczyk, care este oficialul guvernamental responsabil cu supravegherea campaniei de obținere a reparațiilor din partea Germaniei.

După vot, ministrul a declarat pentru PAP că decizia consiliului de a adopta rezoluția a fost „un simbol incredibil”. Mularczyk a precizat că a fost probabil prima municipalitate din Polonia care a adoptat un astfel de document și și-a exprimat speranța că vor urma și altele.

Oficialul a dezvăluit anterior, într-un interviu acordat Radio Cracovia, că a trimis aproape 3.000 de scrisori autorităților locale, cerându-le să adopte astfel de rezoluții.

Consiliile din Prudnik, un oraș din sud-vestul Poloniei, și Trzciana, un district rural din sudul țării, urmează să decidă asupra unor rezoluții similare cu privire la reparațiile germane.

Cu toate acestea, guvernul Germaniei insistă că nu există un temei juridic pentru astfel de pretenții și a respins cererile Poloniei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *