Sănătate

Ordinul Min. Sănătății: Fără carne procesată, grăsimi și zahăr în grădinițe și școli

Potrivit unui ordin emis și semnat pe 27 aprilie de Ministerul Sănătății, mezelurile și crenvurștii vor fi înlocuiți cu carne proaspătă de categoria întâi, dar și consumul de zahăr, grăsimi va fi redus considerabil.

Meniurile din grădinițe și școli conțin carne procesată cu diferiți aditivi alimentari, produse făinoase, zahăr și grăsimi în exces, iar fructele, legumele proaspete lipsesc cu desăvârșire. Mai mult, către aceste instituții au fost livrate alimente de calitate proastă sau cu termenul de valabilitate expirat. Acestea au fost neregulile descoperite de mai mulți părinți în cadrul instituțiilor de învățământ preșcolar și școlar. Astfel, peste 1600 de părinți au semnat o petiție prin care cer micșorarea cantității zahărului și grăsimilor, înlocuirea pâinii albe cu pâine de secară și neagră, excluderea totală a cărnii procesate din alimentația copiilor, includerea fructelor și legumelor proaspete în meniu, precum și folosirea modalităților sănătoase de pregătire a bucatelor.

În urma cererilor, Ministerul Sănătății a creat un grup de lucru ce a avut întrevederi cu societatea civilă, ca apoi să efectueze un control inopinat al grădinițelor și școlilor. S-a descoperit că meniurile sunt învechite și conțin fișe tehnologice cu produse din carne procesată și alte nereguli. Mai mult, ministra Sănătății Ruxanda Glavan susține că în urma investigațiilor făcute, la nivelul localităților rurale din Republica Moldova, circa 75% de copii se confruntă cu cel puțin o problemă medicală, iar 25% sunt perfect sănătoși.

„Fiecare al doilea copil suferă ori de malnutriție, ori de obezitate”

În lume, la moment, 43 de milioane de copii cu vârsta până la cinci ani, sunt deja supraponderali, iar 92 de milioane sunt în grupul de risc de a dezvolta supraponderabilitatea. Conform directorului Departamentului de Pediatrie din cadrul USMF „Nicolae Testemiţanu” Neli Revenco, în Republica Moldova, fiecare al doilea copil suferă ori de malnutriție, ori de obezitate. Alte probleme de sănătate provocate de o alimentație nesănătoasă sunt pancreatita, gastrita, anemia, refluxul gastro-esofagian, afecțiuni cardiovasculare, dar și alte tulburări digestive.

Directorul Centrului Național de Sănătate Publică Iurie Pânzaru susține că, în urma controlului efectuat, s-a depistat cazuri când copii primeau terci de trei ori pe zi, ori cu adaos făcut din prăjeală de ceapă, paste de tomate și ulei, ori cu zahăr. „Rezultatele sunt dramatice. Crenvurștii pentru copii nu trebuie să aibă adaosuri alimentare. S-a demonstrat, cu ajutorul investigațiilor de laborator, că produsele aveau o concentrație foarte mare de fosfați și nitriți. Chiar dacă pe etichetă era indicat că produsele sunt pentru copii și substanțele chimice ar trebuie să fie într-o măsură foarte mică sau să lipsească, acestea indicau o valoare mai mare decât în mezelurile obișnuite”, a declarat Iurie Pânzaru.

1,5 l de lapte, 1/2 franzelă și 11 lingurițe de zahăr pe zi pentru un copil

Costul meniului pentru fiecare copil la grădiniță variază de la 4,35 până la 22,8 lei/zi. Părinții susțin că din banii aceștia, copii au parte zilnic de jumătate de litru de lapte, jumătate de franzelă, precum și alte produse nesănătoase. „Am început a lupta în aceasta direcție din momentul în care am studiat lista de preparate. Conform meniului, copilul ar trebui să primească până la 180 gr de pâine, aproape jumătate de franzelă sau 55 gr de zahăr, adică 11 lingurițe, un fruct de două-trei ori pe săptămână, dar în realitate ultimul lucru nu se întâmplă. Atunci, ne-am dat seama că situația este problematică, iar faptul că a fost introdusă carnea procesată, l-am considerat iresponsabil. Instituțiile preșcolare și școlare au menirea de a fortifica sănătatea copilului, dar nu a o distruge” afirmă Ana Revenco, inițiatoarea Grupului Părinților Solidari.

Un alt părinte din cadrul grupului crede că „evitarea la minim a produselor lactate, consumarea produselor nu în cantități excesive sunt câteva reguli care trebuie respectate. Noi vrem să aducem la cunoștința oamenilor impactul pozitiv sau negativ ce îl pot avea produsele alimentare. Ordinul este un pas înainte spre alimentația corectă, chiar dacă a durat foarte mult timp de când am observat neregulile și până când Ministerul Sănătății a reacționat în măsura așteptărilor noastre. Ne-am dori ca, în viitor, să fie mai operativi, pentru că totuși vorbim despre copiii noștri”, a remarcat un alt părinte din cadrul Grupului Părinților Solidari.

Pe lângă introducerea a mai multor fructe și legume proaspete în meniu, ordinul stipulează și obligativitatea celor 60 de minute pe zi de activitate sportivă, în special în cadrul instituțiilor de învățământ preșcolar. Acesta va intra în vigoare îndată ce va fi publicat în Monitorul Oficial.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *