„Ordinul Republicii” – de la electricieni până la președinți
Încurajate cu „Ordinul de Onoare” de actualul președinte al țării au fost Ecaterina Mealdzin, mamă a doisprezece copii și Adela Robu cu treisprezece copii. „Ordinul Republicii” a ajuns la Lidia Tertiuc, mamă a unsprezece copii și tutore a șase copii, și la Valentina Vâhodeț, mamă a șaptesprezece copii.
Președintele a motivat gestul său prin faptul că Republica Moldova suferă de o problemă demografică foarte gravă. „Noi, de fapt, alunecăm spre un colaps demografic. În Moldova, circa 50 la sută din căsătorii se încheie prin divorț. Cu alte cuvinte, fiecare a doua familie se destramă. Natalitatea e mai mică decât mortalitatea, mai ales în sate și raioane. Există sate unde pe parcursul unui an nu s-a născut niciun copil. Mulți dintre copiii mici sunt crescuți în lipsa părinților, fără o bază educativă și fără a însuși valorile vieții familiale”, a declarat Igor Dodon în cadrul ceremoniei de conferire a distincțiilor de stat.
Medalie și 500 de lei adaos la pensie
Potrivit Legii nr. 1123 din 30.07.1992 cu privire la distincțiile de stat ale Republicii Moldova, „Ordinul Republicii” este distincţia de stat supremă şi se conferă pentru merite excepţionale în toate domeniile de activitate întru binele Patriei şi al omenirii. Persoana decorată cu ordin poartă titlul de cavaler al ordinului respectiv.
Conform legii, cavalerii ordinelor sunt în drept să folosească simbolurile acestor decoraţii ca element al ştampilei personale, al cărţilor de vizită. Întreprinderile, instituţiile, organizaţiile, colectivele de creaţie şi unităţile militare decorate au dreptul să reproducă imaginea ordinului pe documentaţia de serviciu şi pe blanchete, iar organele de presă decorate – să plaseze imaginea acestuia pe publicaţiile lor periodice; să plaseze macheta mărită a ordinului pe sediile lor, în muzee, cluburi, palate de cultură şi cămine culturale, precum şi s-o folosească ca element de pavoazare în cazul participării la demonstraţii, desfăşurării mitingurilor, şedinţelor festive şi altor acţiuni.
Retragerea distincţiilor de stat se efectuează numai de către preşedintele Republicii Moldova în cazul în care persoana fie a fost condamnată pentru o crimă gravă, la propunerea instanţei judecătoreşti în temeiul şi în modul stabilit de legislaţie, fie a săvârșit fapte ce contravin prevederilor Constituţiei, la propunerea organului care a făcut demersul privind conferirea.
Purtarea distincţiilor de stat de către persoane care nu au acest drept, precum şi cumpărarea, vânzarea, falsificarea, schimbarea, transmiterea oneroasă a ordinelor şi medaliilor, însuşirea frauduloasă a insignelor sau săvârșirea altor fapte ilegale privind distincţiile de stat implică răspunderea stabilită prin lege.
Deţinătorii de distincţii beneficiază de un adaos suplimentar la pensie. Astfel, în cazul celor care au fost decoraţi cu „Ordinul Republicii” alocația este de 500 de lei. Au dreptul la alocație nominală soția/soțul sau mama/tatăl persoanelor decorate post-mortem cu „Ordinul Republicii”, la fel, cu 500 de lei. Banii sunt achitați din Fondul de Rezervă bugetară al Guvernului.
Ordinul suprem pentru președintele precedent și pentru un patriarh
Primul președinte al țării, Mircea Snegur a decorat 104 persoane. Petru Lucinschi a oferit 59 de medalii, iar Vladimir Voronin 74. Cei care au asigurat interimatul președinției, la fel, nu au ratat ocazia de a da distincții de stat. Mihai Ghimpu, care a asigurat interimatul pentru un an și câteva luni a decorat 133 de medalii. Marian Lupu, și el președinte interimar pentru un an și patru luni a oferit 24 de distincții.
Toate recordurile le-a bătut precedentul președinte, Nicolae Timofti care a decorat peste 300 de persoane cu distincția „Ordinul Republicii”.
Mircea Snegur, primul președinte al Republicii Moldova a acordat „Ordinul Republicii” mai multor polițiști care au luptat în Războiul de pe Nistru, inclusiv post-mortem. De asemenea și soții Aldea-Teodorovici au fost decorați.
Igor Dodon nu a fost singurul președinte care a decorat oamenii simpli. Snegur în anul 1995 a oferit ordinul suprem unui mecanic și unui conducător auto. Alte medalii a dat tâmplarilor, electricienilor, tencuitorilor, inginerilor, arhitecților și altora.
Cavaler al „Ordinului Republicii” este Mitropolitul Vladimir, decorat de către Petru Lucinschi. Pe listă mai este și președintele Republicii Elene, Konstantinos Stefanopoulus, dar și fostul președinte al României, Emil Constantinescu.
Lucinschi nu a uitat de Snegur și l-a decorat cu ordinul suprem. De asemenea, printre deținătorii de distincții înalte de stat se numără mai mulți afaceriști.
Următorul președinte, Vladimir Voronin, s-a făcut remarcat prin decorarea mai multor persoane controversate. Potrivit Ziarului de Gardă, decorarea, în 2003, a lui Ivan Bodiul, ex-prim-secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist, a stârnit un val de critici din partea altor deţinători ai Ordinului Republicii, majoritatea scriitori, printre care Grigore Vieru sau Nicolae Dabija. Aceştia chiar spuneau ulterior că au renunţat la „Ordinul Republicii”. Nu doar decorarea lui Bodiul este controversată. În listă regăsim alte nume, cel puţin, la fel de controversate: Dumitru Pulbere, fost preşedinte al CC, Miron Găgăuz, fost şef al Căilor Ferate, ulterior cu dosare penale, Vladimir Molojen, ex-ministru al Dezvoltării Informaţionale, Anatol Popuşoi, fost director al Agenției „Moldsilva”, ambii acum cu probleme în justiţie, foştii deputaţi comunişti Ivan Calin şi Vadim Mişin, dar şi alte persoane, ale căror merite, pentru R. Moldova, pot fi puse uşor la îndoială.
Peste 300 de medalii din partea lui Timofti
Președintele interimar Mihai Ghimpu a decorat mai mulți jurnaliști cu „Ordinul Suprem”, printre care Lorena Bogza, Petru Bogatu, Vasile Botnaru, Valentin Butnaru, Dumitru Ciubașenco (a renunțat ulterior la distincție), Anatolie Golea, Aneta Grosu, Valentina Ursu, Elena Zamura, dar și Constantin Tănase.
Potrivit lui Ghimpu, Corina Fusu, pe atunci președintă a Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a Parlamentului a meritat distincția supremă de stat. Mai mult, și Anatolie Șalaru, a primit aceeași medalie din partea liderului PL.
Celălalt președinte interimar, Marian Lupu a dat ordinul suprem doar la 24 de persoane, printre care și Patriarhului Kirill I al Moscovei.
Președintele Nicolae Timofti a oferit peste 300 de „Ordine ale Republicii”, dintre care aproape 250 au ajuns la semnatarii Declarației de independență a Republicii Moldova, dar și la câțiva politicieni care au contribuit la semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Mai mult, Timofti a decorat mai mulți președinți străini, printre care se numără președintele Republicii Polone – Bronislaw Komorowski, președintele Ucrainei – Petro Poroșenco, președintele României – Klaus Iohannis, președintele Republicii Belarus – Alexandr Lukașenko, președintele Republicii Bulgaria – Rosen Plevneliev și președintele Turkmenistanului – Gurbanguly Berdimuhamedow. De asemenea, cancelarul Federal al Germaniei, Angela Merkel, prim-ministrul României Dacian Cioloș, ex-prim-ministrul României, Victor Ponta au fost luați în seamă cu ordinul suprem.
Timofti a împărțit cea mai înaltă distincție de stat unor politicieni, printre care se numără Vladimir Plahotniuc și Vlad Filat. Ultimului i-a fost retrasă medalia.
Pe parcursul acestor 25 de ani de la independență, au fost decorate cu „Ordinul Republicii” aproape 700 de persoane.
„Ordinul Republicii” se confecţionează din argint, reprezentând o stea convexă, poleită cu aur, cu opt colţuri în formă de fascicule de raze divergente. Între razele principale sunt intercalate raze subţiri în relief, din argint. În centrul ordinului, într-un cerc, încadrat într-un chenar în relief, poleit cu aur, se află imaginea în relief a Stemei de Stat a Republicii Moldova. Fondul scutului din stemă este acoperit cu smalţ de culoare roşie şi albastră. Diametrul ordinului este de 45 mm.
Ordinul se fixează cu un inel, având diametrul de 10 mm, de un colan, confecţionat din alpaca (aliaj inoxidabil de nichel, cupru și zinc), poleit cu aur, cu lungimea de 800 mm. Colanul este constituit din şase steme ale Republicii Moldova, opt stele cu opt raze şi şaisprezece ramuri de laur.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!