OSCE propune „licențierea” școlilor cu predare în grafia latină în Transnistria
Potrivit lui, în ciuda faptului că unele aspecte ale funcționării zilnice a celor opt școli s-a îmbunătățit în ultimii ani, problemele majore care vizează statutul construcției aproape finalizate a clădirilor din Râbnița, edificate de către Ministerul Educației, încă stagnate după sechestrarea clădirilor de către autoritățile locale în 2004, precum și situația a două școli din Doroțcaia și Cocieri, ai căror părinți și elevi doresc reîntoarcerea școlilor în orașele lor de baștină Grigoriopol și Dubăsari, au degenerat într-o stare cronică în cei șase ani ce au urmat după inițierea unor negocieri active. Mai mult, autorii raportului consideră că aceste probleme pot fi soluționate doar la nivel politic.
Reîntoarcerea liceelor moldovenești la Grigoriopol și Dubăsari
În acest context, Misiunea OSCE în Moldova recomandă înregistrarea și licențierea școlilor moldovenești administrate de R. Moldova de către autoritățile de facto transnistrene în calitate de „instituții de învățământ generale nestatale” fără a se efectua atestarea și acreditarea acestora. „După finisarea cu succes a procedurii simplificate, și în calitate de măsură de încredere, autoritățile transnistrene trebuie să asigure pentru școlile în cauză aceleași tarife la serviciile comunale ca și pentru școlile administrate de Transnistria”, se arată în raport. Iar pentru transportarea diferitelor bunuri către școlile respective, „directorii școlilor trebuie să ofere autorităților vamale de facto o descriere generală a bunurilor pe care școala intenționează să le transporte în Transnistria pe parcursul anului școlar, și autoritățile vamale de facto trebuie să ofere școlilor o scutire în forma scrisă de la plata taxelor vamale, de la declarații scrise și procesare la punctele de trecere”. Mai mult, Misiunea OSCE în Moldova recomandă autorităților transnistrene, precum și celor locale din Grigoriopol și Dubăsari, „să faciliteze identificarea unor clădiri corespunzătoare și trebuie să permită întoarcerea liceelor teoretice „Stefan cel Mare și Sfânt” și „Mihai Eminescu” din Doroțcaia și Cocieri la Grigoriopol și Dubăsari.
Directorii şcolilor româneşti din regiunea transnistreană se arată deranjați de unele dintre recomandări. Ei critică dur propunerea OSCE de „licențiere” a școlilor moldovenești de pe teritoriul din stânga Nistrului și spun că această propunere ar duce la complicarea situației lor, și nicidecum la soluționarea problemelor.
A.C.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!