Actualitate

Pacienții cu boli cronice le cer politicienilor să lase „mascarada politică” și să se dedice adevăratelor probleme ale țării

Alianţa Pacienţilor Cronici din România atrage atenția că actuala criză politică nu face decât să înrăutățească situația sistemului sanitar. Acestea în condițiile în care sunt probleme în ceea ce privește procurarea tratamentelor pentru pacienții de boli cronice.

Într-un comunicat de presă, alianța atrage atenția că cei mai afectați sunt bolnavii de cancer și cei cu HIV/SIDA.

„Criza de sănătate generată de pandemia de COVID-19 a amplificat problemele cu care se confruntau pacienţii cronici din România în ceea ce priveşte accesul la terapii. Ca şi cum nu era de-ajuns, criza politică actuală acutizează situaţia, săpând mai adânc groapa sistemului de sănătate, lipsindu-l de finanţarea necesară, şi odată cu el şi a pacientului cronic, rămas fără tratamente. Printre cei mai afectaţi de situaţia actuală sunt pacienţii bolnavi de cancer şi pacienţii cu HIV/SIDA, pentru aceştia din urmă, frica de a nu mai primi tratamentul vital este o constatare în fiecare lună. Medicii fac eforturi disperate de a calcula medicația la plic, la bucată, pentru a ajunge la fiecare pacient. Această practică încalcă toate normele legate de farmacovigilenţă, siguranţa medicamentului şi siguranţa pacientului, periclitându-i sănătatea”, se arată într-o scrisoare transmisă APCR către partidele politice, Ministerul Sănătăţii, CNAS şi Guvern.

Criza politică i-a lăsat fără tratament

Potrivit documentului, lipsa banilor pentru programele de sănătate a fost semnalată în toate centrele de boil infecțioase din România.

Din cauza problemelor de finanțare, unul din patru pacienți diagnosticați cu HIV/SIDA nu urmează un tratament specific. Iar întreruperea acestui tratament crește riscul de deces pentru acești pacienți.

„1 din 4 pacienţi români diagnosticaţi cu HIV/SIDA nu urmează în prezent un tratament specific bolii lor, iar dacă autorităţile nu iau măsuri acum, acest număr va creşte considerabil. Întreruperea tratamentului antiretroviral determină o creştere a riscului de deces, precum şi a riscului de transmitere a infecţiei HIV. Încă o dată, factorul politic pune viaţa pacienţilor cronici în pericol. Şi în acest moment, se tergiversează reglementarea privind activitatea de HomeDelivery (distribuirea medicaţiei la domiciliul pacientului cronic)”, se mai arată în scrisoare.

APCR susţine că întreruperea tratamentului chiar şi pentru 1 – 2 zile la pacienţii cu HIV/SIDA poate altera întreaga schemă terapeutică (scheme multidrog). Aglomerarea spitalelor cu cazuri COVID Pacienții atrag atenția că acest lucru va duce la epuizarea schemelor de tratament și la necesitatea internării bolnavilor HIV/SIDA, în condițiile în care spitalele sunt supra-aglomerate din cauza COVID-19.

„Asta conduce la agravarea stării de sănătate, epuizarea tuturor variantelor de scheme datorită generării de rezistenţă virală la terapie, iar dacă se impune internarea acestor pacienţi, asistenţa medicală este aproape imposibilă, dat fiind faptul că spitalele de boli infecţioase sunt iar pline cu pacienţi COVID-19”, se arată în document.

Pacienții de cancer, condamnați la moarte

Mai mult, în scrisoare se arată că lipsa medicamentelor în cazul pacienților de cancer echivalează cu o condamnare la moarte. Totodată, aceştia fac apel către politicienii din Guvern să rezolve situaţia actuală şi afirmă că va informa şi Parlamentul European.

„Facem apel încă o dată la politicieni din Guvernul României să înceteze orice mascaradă politică şi să se dedice rezolvării acestor probleme, pentru a preîntâmpina un nou val de decese cauzate de cinismul şi lipsa lor de empatie, dar şi de lipsa finanţării şi a politicilor coerente din sănătate. Reamintim faptul că în 2020 decesele generale au crescut apreciabil, iar în 2021, dacă nu se iau măsuri urgenţe, numărul deceselor va creşte şi mai mult. Alianţa Pacienţilor Cronici din România va semnala situaţia curentă Parlamentului European şi îşi rezervă dreptul de a acţiona în judecată pe toţi cei responsabili pentru aceste derapaje, pentru încălcarea cu bună ştiinţă a dreptului la asistenţă medicală, la sănătate, la viaţă, drepturi consfinţite atât de Constituţia României, cât şi de Legile în vigoare ale României şi UE”, adaugă APCR.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *