Paiele moldoveneşti pot înlocui jumătate din gazul rusesc
Agenţia pentru Eficienţă Energetică a anunţat, ieri, lansarea procedurii de colectare a proiectelor de eficienţă energetică atât în domeniul public (obiectele de menire socială), cât şi cel privat (industrie, comerţ, construcţii etc.).
„Beneficiile eficienţei energetice sunt foarte mari. Investiţiile în eficienţa energetică oferă posibilitatea de a economisi până la 40% din energia consumată. În cazul în care gazele naturale sunt în continuă creştere, Moldova are o singură soluţie – să-şi mărească eficienţa energetică la consum. Deşi sunt şi dintre cei care se arată miraţi că în secolul al XXI-lea promovăm sistemele de încălzire cu paie, nu văd de ce ar face-o. O Europă întreagă se încălzeşte cu paie şi nu se stresează deloc”, a remarcat în cadrul unui briefing Mihai Lupu, şef serviciu din cadrul Agenţiei pentru Eficienţă Energetică(AEE).
Conform datelor unui studiu realizat de AEE, volumul de biomasă existent în R. Moldova are capacitatea de a substitui 40-50% din gazele naturale consumate în prezent.
Potrivit şefului Direcţiei gazificare şi eficienţă energetică din cadrul Ministerului Economiei, Oleg Izvoreanu, vor fi selectate proiecte care vor viza atingerea eficienţei energetice maxime cu costuri minime, unde cel puţin o treime din beneficiile proiectului să provină din economiile de energie măsurabile şi care implică tehnologii de eficientizare a consumului de energie. Potrivit regulamentului, suma solicitată pentru finanţare a proiectului să fie în limitele a 50 mii – 3 mln. lei, iar beneficiarul proiectului trebuie să investească cel puţin a cincea parte din suma totală a proiectului. Nu vor fi eligibili autorii proiectelor care vor avea datorii aferente la bugetul public naţional sau sunt insolvabili.
Documentele urmează a fi depuse până la 30 septembrie 2012 la sediul Agenţiei pentru Eficienţă Energetică.