CSI / Rusia

Palma „normandă” încasată de Putin: Formatul Normand are toate șansele să devină „troica”- fără participarea președintelui rus

Pe 24 august, la iniţiativa părţii ucrainene, la Berllin se vor întâlni Petro Poroşenko, Francois Hollande şi Angela Merkel pentru a discuta despre situaţia din Donbas. Participant constant la „Formatul Normand” – Vladimir Putin – nu a fost invitat la întâlnirea din capitală germană.

Palmă diplomatică aplicată preşedintelui rus nu poate însemna decât că „cvartetul” se transformă în „trio”.

Şeful Kremlinului nu îi va ierta liderii celor trei ţări pentru ignorarea să publică. Ca urmare, ar trebui să ne aşteptăm la o escaladare a situaţiei în zona de conflict din partea de est a Ucrainei.

Negocierile privind Donbasul, care durează un an, nu au adus la niciun rezultat semnificativ. A fost o pauză temporară pe front.

Până în prezent, după cum se ştie, negocierile s-au purtat în două formate, – „normand” şi „Minsk”. Primul – cu participarea lui Hollande, Puţin, Merkel şi Poroşenko – a discutat opţiunile pentru o soluţionare paşnică a situaţiei din Donbas. Al doilea – cu participarea Rusiei, Ucrainei, OSCE şi aşa-numitele LNR şi DNR – a încercat să pună aceste planuri în aplicare.

„Minsk-3″ nu va ajută

Este evident că amândouă formatele au fost inutile. Pacea în Donbas nu a venit. Pe 17 august, liderul autoproclamatei a DNR Alexandr Zaharcenko s-a grăbit să declare că acordul Minsk a eşuat, şi că războiul continuă.

În DNR şi LNR nu au de gând să organizeze alegeri pentru consiliile locale potrivit cu legislaţia ucraineană, iar despre închiderea frontierei ruso-ucrainene, controlată de militanţii rebeli, în general nu se aduce vorba. tunuri

„Minsk-3″ este puţin probabil să fie în măsură să oprească agravarea conflictului din estul Ucrainei, pentru că problema războiului şi păcii în Donbas nu se decide la Minsk, Doneţk sau Lugansk, ci la Moscova. De fapt, pe 17 august, prin gură şefului auto-proclamat al DNR vorbea nimeni altul decât Vladimir Putţin.

Dar se pare că jocul lui Putin de-a pacificatorii a ajuns la capăt. Liderii Franţei şi Germaniei au transmis Rusiei un mesaj clar: cazuistică diplomatică a Moscova nu ne place.

Ce se întâmplă în capul şefului de la Kremlin, se pare nu ştiu nici măcar cei mai aporiati oameni din anturajul sau. Dar este evident că starea de „nici război, nici pace” din Donbas îi convine perfect. Având această zona de instabilitate în Ucraina, Kremlinul îşi poate rezolva o mulţime de probleme geopolitice şi geostrategice.

Dar poate Putin să-şi rezolve problemele în detrimentul locuitorilor din Donbas? Această întrebare, probabil, va trebui să aibă un răspuns din partea locuitorilor din regiunile ocupate din Lugansk şi Doneţk.

Ultima şansă

Desigur, „troica normandă” înţelege perfect că, fără participarea activă a lui Putin, soluţionarea paşnică a situaţiei din Donbas nu se va întâmplă. Întrebarea este cu ce statut va fi implicat Puţin în discuţii – în calitate de observator neutru, susţinând rolul de pacificator sau, din contra, în rolul uneia dintre părţile beligerante.

Răspunsul la această întrebare probabil că se va da la întâlnirea Hollande, Merkel şi Poroşenko de la Berlin.

Putin merge cu încredere spre izolarea completă a Rusiei. Vladimir Vladimirovici poate afişa cu siguranţă voie bună, să se scufunde cu submersibilul pe fundul Marii Negre, dar în hublou el va putea vedea în curând nu numai epavele din trecut, dar şi scufudarea Rusiei. Occidentul nu mai vrea să-l vadă pe Putin. I-au dat de înţeles clar Hollande şi Merkel. Singură întrebare este, Putin a înţeles?

sursa: paginaderusia.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *