Editorial

(Pamflet) Cum va fi împărțit Premiul Nobel pentru pace între moldoveni

Astfel, s-a recunoscut contribuţia UE, pe parcursul a peste şase decenii, la promovarea păcii, reconcilierii, democraţiei şi drepturilor omului în Europa. Știrea a provocat mare vâlvă la Chișinău, gama comentariilor oscilând între aprobare plină de entuziasm și condamnare vehementă.
Premierul Filat a comentat în termeni optimiști decizia, exprimându-și convingerea că Premiul pentru pace, acordat UE, va fi împărțit în mod egal și echitabil nu numai între cetățenii țărilor care deja fac parte din UE, dar și între cetățenii RM care, precum arată ultimele sondaje, în covârșitoarea lor majoritate optează pentru aderarea la comunitatea europeană. UE merită acest Premiu și, pe alocuri, e o recunoaștere și a succeselor obținute de Guvernul RM în opera de integrare europeană. Trebuie să muncim și vom avea bani, a concluzionat premierul.

Liderul PD, Marian Lupu, a felicitat conducerea UE pentru Premiul primit și și-a exprimat regretul că anul acesta, din cauza crizei economice, Premiul Nobel pentru pace a fost diminuat cu 20 la sută, valoarea lui reducându-se la 8 milioane de coroane suedeze (930.940 de euro) față de 10 milioane de coroane în 2011. Ca și premierul Filat, Lupu a optat pentru ca Premiul să fie împărțit și între cetățenii RM, precizând însă că de banii din acest Premiu trebuie să beneficieze îndeosebi bătrânii, persoanele cu handicap și membrii acelor partide din Alianță care recunosc limba și statalitatea moldovenească.

După cum transmite portalul de știri „În adâncime”, ieri, la un post TV, M. Lupu a spus că s-a răzgândit din punct de vedere politic și PD, din punct de vedere financiar, nu pretinde la niciun bănuț din Premiul Nobel.

Din tabăra opoziției primul a reacționat președintele PCRM Voronin care a declarat că liderii Alianței nu ar trebui să alerge prin Europa ca „țachii după morcovcă”, dar să le creeze moldovenilor condiții de a câștiga bani aici, acasă. Potrivit lui, doar aderarea RM la Uniunea Vamală euroasiatică le va aduce moldovenilor prosperare. Calculele făcute de Iurie Munteanu, a mai adăugat Voronin, dovedesc că, dacă RM aderă la Uniunea Vamală, în Moldova vor putea fi deschise magazine în care principalele produse alimentare se vor da gratis. „Ceea ce le va reveni din Premiul Nobel e un fleac, nu le va ajunge nici pentru o mașină de spălat, pe când noi, dacă aderăm la Uniunea Vamală, îi vom da fiecărui cetățean câte o mașină adevărată, câte un Jeep, a conchis Voronin.

Președintele PSDM, Șelin, l-a susținut pe Voronin, dar a mai precizat că orice euro luat de la europeni este o bombă pusă sub relațiile seculare de prietenie dintre RM și Rusia, că americanii și românii au tot interesul ca UE să împartă Premiul și cu moldovenii pentru a subjuga RM, a o lipsi de independență și a o alipi la România.

Cunoaștem deja și reacția grupului Mișin-Dodon. Într-un amplu studiu analitic postat pe blogul său, I. Dodon demonstrează că banii pe care cetățenii RM i-ar primi din Premiul Nobel sunt de fapt o mită pentru a menține la guvernare un partid unionist cum e cel al lui Ghimpu. Dacă europenii vor împărți acest Premiu cu moldovenii, înseamnă că ei susțin deschis unionismul și predarea în școli a Istoriei românilor. Cu certitudine, conchide Dodon în studiul său analitic, dacă moldovenii vor lua banii, înseamnă că acordarea Premiului Nobel pentru pace UE a fost o diversiune bine gândită a României și a imperialismului mondial împotriva Rusiei.

Vadim Mișin s-a declarat împotriva deciziei de acordare a Premiului Nobel pentru pace UE. Potrivit lui, pentru pace în Europa și în întreaga lume a luptat Armata Roșie, URSS în frunte cu Stalin, Hrușciov, Brejnev. Rusia poate accepta să se împartă Premiul și cu țara noastră, dar cu o condiție – banii să fie folosiți pentru a se înălța monumente ostașului sovietic eliberator, dar și lui Stalin și Brejnev, în toate orașele, orășelele și satele din RM. Așa e corect juridic, a concluzionat el.

Reprezentanții societății civile din RM într-o declarație comună au opinat că RM trebuie să accepte partea de bani ce-i revine din Premiul Nobel, numai că aceștia trebuie direcționați nu spre cetățeni, ci spre conducerile ONG-urilor care luptă pentru pace și pentru drepturile minorităților sexuale.

Liderul PL, M. Ghimpu, a refuzat să discute cu presa pe această temă. „Discutați cu Dodon și cu Filat, nu cu mine”, a declarat el supărat.
Așadar, opiniile, precum vedeți, s-au divizat. Să luăm banii sau nu? Iată dilema în ale cărei brațe se zbat azi partidele politice și societatea civilă din RM.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *