Editorial

Para mălăiață în gura lui Nătăfleață

Un ministru al Guvernului Streleț face rezumatul ședinței comune de Guvern de marți, în felul următor:
„Voi spuneţi ce vă trebuie, ca noi să ştim ce să vă dăm!”

Nu știu cum ar interpreta cititorii TIMPUL aceste fapte. Unii ar spune că este vorba de o nerozie fără margini, să dai sume uriașe de bani pe mâna unor bandiți, care nu vor face decât să-i fure. Alții, mai cerebrali, vor căuta descifrarea în contextul geo-politic, care, când vine falimentul, va permite Rusiei să joace kazacioc la Chișinău. Expertul economic Petrișor Peiu, autorul studiului asupra costurilor și beneficiilor Unirii, comparativ cu modelul german, a enunțat cam așa problema:

„România se comportă ca o asistentă medicală care duce pe furiș un pachet de țigări unui bolnav de pneumonie, în pofida recomandării doctorilor (FMI și UE)”.

Suntem ca în povestea cu rabinul: Vestit pentru înţelepciunea sa, acesta este pus în situaţia de a împărţi dreptatea între doi împricinaţi. Îl ascultă cu atenţie pe primul şi spune: „Ai dreptate". Îl ascultă şi pe cel de-al doilea, iar răspunsul este identic: „Şi tu ai dreptate". Aflat de faţă, Iţic îl întreabă, nedumerit, pe rabin: „Păi, cum vine asta, Rabi? Nu se poate să aibă amândoi dreptate!".Iar rabinul cel înţelept îi răspunde: „Şi tu ai dreptate!".

Observăm totuși că scenariile actuale pornesc de la premisa că va exista un stat numit Republica Moldova în următorii ani. Ori această ipoteză nu este deloc veridică și dezvoltarea scenariilor ar trebui să pornească de aici. Nesustenabilitatea economică a statului Republica Moldova va face ca, pe termen scurt sau mediu, acesta să nu mai existe. Sucombarea statului face ca fiecare din cetățenii lui, mai ales cei aflați în administrație, să trebuiască să se gândească la viitor și să-și asigure un loc de muncă. Pentru că, indiferent cum se va numi statul viitor, polițistul va fi tot polițist, judecătorul tot judecător, iar pe un arhivist nu îl poți muta peste noapte de la mutarea dosarelor la agricultură.
Iar statul România trebuie să se gândească la cetățenii care vorbesc aceeași limbă ca actualii cetățeni, într-o Europă zguduită de refugiați din alte colțuri ale lumii.

Viața își urmează cursul firesc, iar Unirea va avea loc. Am auzit de la mai mulți unioniști că sunt nemulțumiți că una sau alta dintre persoanele publice acum au un discurs unionist deși ei sunt „mancurți” și au luptat împotriva Unirii. Acceptați-i în rândurile voastre și primiți-i lângă voi: tocmai „și-au descoperit vocația”, tocmai și-au dat seama cum va evolua viitorul. Nu putem aștepta la nesfârșit ca să se facă unirea numai cu oameni curați la suflet, fără interese. Ei, parveniții, profitorii, spre deosebire de noi, reprezintă o majoritate. Care se va orienta în funcție de interes. Interesul lor este unul material, al nostru este unul spiritual. Iar Rusia nu vrea ca oamenii ei să joace kazacioc, ci i-a învățat pași de vals, ba chiar și-o horă, ca să se camufleze bine.

HAIDEȚI SĂ NE URMĂRIM INTERESUL NOSTRU, până trecem puntea!

Or, în aceste momente decisive, interesul nostru este să fim ceea ce am fost mereu de-a lungul istoriei: îndrumători, faruri pentru vasele rătăcite, făuritori ai istoriei, deschizători de drumuri.

150 de milioane de euro de la România către Republica Moldova înseamnă, de fapt, că Unirea va avea loc într-un timp scurt. Dacă noi nu suntem acuma activi și nu facem acest adevăr cunoscut în fiecare casă, vom rata iar.

Nu așteptați să ne pice para mălăiață, ci ridicați, încă o dată, mâna să o luați. De data asta este la o distanță de jumate de braț.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *