Politică

(PARLAMENT) Mihai Cotorobai a fost ales Avocat al poporului. Olga Guţuţui şi Dragoş Vicol – noii membri CCA aleși cu 55 de voturi

(UPDATE 13.00) Olga Guţuţui şi Dragoş Vicol sunt noii membri ai Consiliului de Coordonator al Audiovizualului. Candidaturile celor doi au fost acceptate astăzi de Parlament, cu votul a 55 de deputaţi. Cei doi au fost aleşi de Comisia parlamentară pentru mass-media din zece candidaţi. Olga Guţuţui este consultant în această comisie şi a participat anterior în alegerile parlamentare pe lista PLDM, iar Dragoş Vicol este expert în politici educaţionale.

Socialiştii au criticat propunerea candidaturii lui Olga Guţuţui, afirmând că a fost admis un conflict de interese.

Menționăm că, la CCA mai rămâne un singur post vacant de membru al instituţiei, iar în acest sens a fost demarat un nou concurs. Cele trei fotolii au devenit vacante după ce mandatele membrilor Marian Pocaznoi, Ignat Vasilache şi Vasile Tabunşcic au expirat. Membrii Consiliului Coordonator al Audiovizualului sunt numiţi pentru un mandat de 6 ani.

(UPDATE 12.42) Mihai Cotorobai a fost numit astăzi de Parlament în funcţia de Avocat al poporului, pentru un mandat de şapte ani. Candidatura acestuia a fost susţinută cu votul a 71 de deputaţi.

După ce a fost numit în funcţie, ombudsmanul a depus jurămîntul în faţa deputaţilor. Mihai Cotorobai este avocat. Acesta a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova şi a activat în calitate de judecător al Curţii Constituţionale.

Totodată, Jana Costachi nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi numită în funcţia de Avocat al poporului pentru protecţia drepturilor copilului. În context, urmează a fi iniţiată o nouă procedură de selectare a candidaţilor pentru acest post.

(Știre inițială) După lungi discuții împreună cu Comisia Națională de Heraldică, privind stabilirea denumirii medaliei și forma în care va fi scrisă pe reversul acesteia, deputații au reușiit să ajungă la un numitor comun.

Comisia Națională de Heraldică a propus scoaterea cununei de stejar, care urma să fie pe reversul medaliei, și păstrarea denumirii integrale a acestei distincții.

Propunerea ca medalia să fie numită ”70 de ani de la victoria asupra fascismului în al Doilea Război Mondial” a venit din partea PD și a fost făcută ieri, iar PSRM și PCRM a susținut-o.

Medalia urmează să fie oferită veteranilor celui de-al Doilea Război Mondial la 9 mai. Medalia va fi confecționată din aur brunnat, cu diametrul de 30 de mm, iar banii necesari pentru confecționarea acesteia vor fi cheltuiți din Bugetul de Stat.

Pentru acest proiect și-au dat votul și deputații liberali. 

sursa: realitatea.md/timpul.md/moldpres.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *