Politică

(PARLAMENT) Socialiștii au părăsit sala de ședință după ce Candu a citit moțiunea de demitere a Guvernului Streleț

(UPDATE 15.54) Socialiștii au părăsit sala de ședință. Aceștia s-au arătat nemulțumiți de faptul că pe ordinea de zi nu au fost incluse cererile de demitere a mai multor persoane.
”Astăzi am făcut încă un pas spre atingerea obiectivelor trasate de socialiști. Demisia Guvernului Streleț. Moțiunea de cenzură împotriva celui de-al patrulea guvern antipopular din 2009 încoace a fost înregistrată prin semnaturile a 42 de deputati socialisti si comunisti. Săptămîna viitoare acest Guvern va fi demis, iar prietenul lui Filat nu va ajunge nici la 100 de zile. Jos Alianța!”, a scris pe pagina sa de Facebook, Igor Dodon.

Voronin în Parlament: ”Eu nu am înțeles de ce aceștia au plecat. Am votat împreună tot ce au vrut”. 

Din lipsă de cvorum, ședința a fost amânată pentru joia viitoare, 29 octombrie.
Anterior, președintele Parlamentului Andrian Candu a dat citire moțiunii de cenzură privind demiterea Guvernului Streleț, semnată de PSRM și PCRM. Potrivit liderului PSRM, Igor Dodon moțiunea a fost semnată de 22 de deputați socialiști și 20 de deputați comuniști.
(UPDATE 15.30) Parlamentul a adoptat astăzi în lectură finală proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de finanţare dintre Guvernul Republicii Moldova şi Comisia Europeană privind implementarea Programului ENPARD Moldova – Suport pentru agricultură şi dezvoltare rurală, semnat la Chişinău la 26 martie 2015.

Valoarea totală a suportului bugetar sectorial constituie 64 075 000 de euro, din care: 53 milioane euro sunt acordate de Comisia Europeană pentru componenta de suport bugetar sectorial şi 11 075 000 de euro drept componenta de suport complementar, inclusiv: 11 milioane euro constituie contribuţia Comisiei Europene, iar 75 de mii de euro – o co-finanţare estimativă din partea beneficiarilor de granturi.

(UPDATE 14.40) Președintele Curţii de Conturi, Serafim Urechean, urmează să fie audiat săptămâna viitoare în plenul Parlamentului. O decizie în acest sens a fost votată în ședinţa de joi, 22 octombrie, de către majoritatea deputaţilor.

Propunerea de audia președintele curţii a fost înaintată de către președintele Parlamentului, Andrian Candu, după ce socialiștii au prezentat un demers prin care solicită demiterea lui Serafim Urecheanu. Potrivit lui Candu, președintele CCRM urmează să informeze parlamentarii în privinţa activităţii și a rezultatelor înregistrate de instituţie.

PSRM a solicitat și demiterea președintelui Comisiei Electorale Centrale, dar și a directorului Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică. Drept răspuns la acest demers, Candu a spus că, potrivit ordinii de zi, cei doi urmează să prezinte rapoarte în ședinţa de astăzi.

(UPDATE 12.55) Fracţiunea Partidul Comuniştilor din Republica Moldova cere demisia a doi conducători de instituţii publice. Este vorba de preşedintele Comisie Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan şi preşedintele Curţii de Conturi (CC), Serafim Urecheanu.

De asemenea, liderul PCRM, Vladimir Voronin a venit cu propunerea ca Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) să fie transferat din subordinea Guvernului în subordinea Parlamentului. Un proiect în acest sens a fost inclus în ordinea de zi a şedinţei Parlamentului.

(UPDATE 12.14) Deputatul PLDM Iurie Țap a cerut să fie amânată ședința parlamentului pentru joia viitoare. Propunerea a fost votată doar de 11 deputați. În replică, liberal-democrații au părăsit sala.

Dodon: Parlamentul a fost practic 3 luni în vacanță. Am examinat doar un subiect și sunt zeci care așteaptă. Ședința să continue.
Lupu: Fiecare fracțiune are drept să solicite. Cer celor de la PLDM să nu amânăm ședința acum. Poate după ce votăm vreo 5 proiecte social-economice să amânăm ședința. Agricultorii așteaptă. 

Voronin: Susțin propunerea lui Țap, dar nu să o amânăm pentru o săptămână ci pentru 15 ani când iese și Filat de la închisoare.

Ghimpu: Parlamentul să decidă. Să vină banii să rezolvăm problemele cetățenilor. Să ratificăm acordurile. 

 

(UPDATE 10.36)  Doi deputaţi noi au fost prezentaţi astăzi, 22 octombrie, în şedinţa plenară a Parlamentului. Este vorba despre Adrian Lebedinschi, candidat supleant pe lista Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, şi Iurie Cazacu, candidat supleant pe lista Partidului Democrat din Moldova.

Cele două mandate de deputat au rămas vacante ca urmare a demisiei deputatului socialist Ion Ceban şi deputatului democrat Igor Corman. 

(UPDATE 10.10) După doar 9 minute de ședință, deputatul PLDM, Iurie Țap a cerut o pausă de 30 de minute, pentru adunarea generală a Alianței. Deputații PL și PD, PLDM au fost rugați să se întrunească pentru discuții. Deputații sunt așteptați în sala de ședință a Parlamentului la ora 10.40. 

(Știre inițială) Senatorii români, au ratificat luni în plen Acordul privind asistenţă financiară rambursabilă între România şi Republica Moldova, care presupune un împrumut de 150 milioane de euro, cu 138 voturi pentru şi niciunul împotriva.

Premierul Victor Ponta, prezent în plenul Senatului, a declarat că Republica Moldova trece printr-un moment dificil în care nu are nevoie doar de vorbe.

Senatul era camera decizională.

Potrivit memorandumului aprobat de partea română, Guvernul Republicii Moldova solicită examinarea posibilităţii acordării unui împrumut în valoare de 150 de milioane de euro pe termen de cinci ani, cu tragerea împrumutului în trei tranşe, prima în suma de 60 de milioane de euro în 2015, a două de 50 de milioane de euro în 2016 şi a treia de 40 de milioane de euro în 2017.

Conform documentului menţionat, motivul solicitării acestui împrumut îl constituie "sursele insuficiente pentru finanţarea deficitului bugetar estimat la 3,8% din PIB în 2015".

sursa: hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *