Parlamentarismul ţării şi consecvenţa individului…
Fiindcă se simte un grupuleţ care, preluând experienţa, tacticile, strategiile şi foloasele bandei comuniştilor din ultimii opt ani, tinde cu toată suflarea doar spre treucă”.
M-am bucurat şi atunci, apreciez foarte mult şi acum că acel referendum n-a trecut.
Acum AIE a schimbat retorica în direcţia care stă mai aproape modului meu de gândire şi de a fi: „Parlamentarismul, aşa neghiob cum este pentru noi, este cea mai bună soluţie. Dacă parlamentarii se ciondănesc şi nu se pot alege este rău, dar nu suferă omul în plan individual: vrea – îşi face afacere, nu vrea – se angajează, emigrează ş.a.m.d.”.
Da, parlamentarismul de la noi este unul foarte neghiob, închegat pe încrucişarea dintre principiul de sectă cu cel de SRL, ştiu asta. Am menţionat-o de foarte multe ori. Dar anume prin parlamentarism, prin creşterea valorii şi importanţei lui, Moldova are şi va avea şansa să-şi corecteze toate deficienţele de care suferă cronic, fără a trece prin dictaturi, suferinţe individuale etc.
Întărirea parlamentarismului va duce la o creştere a rolului partidelor, implicit al rolului membrilor lor. Iar asta – la o explozie sau implozie în rândul actualilor membri de partide, sper că şi în capul lor. Unde fiecare membru va şti că este o valoare, o putere de decizie pro sau contra. În scurt timp, presupun că unul-doi-trei ani, ajungem şi la „primaries” în toate partidele care se respectă, cu campanii mobilizatoare, care au ca rezultat doar progresul societăţii şi ţării, creşterea culturii politice a oamenilor.
Cu toate reproşurile grele pe care le am la adresa AIE – tendinţa ei de a acapara „treuca”, multe alte păcate grave -, această iniţiativă de referendum o voi susţine şi o voi promova. Punct.
Vitalie Branişte (http://www.curatmurdarsrl.com/)