Moldova

Parlamentul a activat în proporţie de 70% în 2011

Deputaţii s-au întrunit în doar 61 de şedinţe parlamentare, dintre care 58 au fost plenare şi 3 speciale, din totalul de 86, câte ar fi trebui să aibă loc în 2011, se arată în raportul de monitorizare a activităţii legislativului prezentat, astăzi, de ADEPT. Potrivit legii, deputaţii trebuie să se întrunească de două ori pe săptămână, joi şi vineri.

Autorii raportului au amintit că legislativul nu s-a întrunit în şedinţe în perioada aprilie-mai, când mai mulţi deputaţi au fost implicaţi în cursa electorală locală, precum şi în luna septembrie, când Palatul Republicii a fost arendat de către un om de afaceri ca să-şi organizeze nunta.

Parlamentarii au adoptat în decursul unui an 289 de iniţiative legislative, dintre care 195 de legi şi 94 de acte normative. Din toate actele legislative adoptate, doar 4% au caracter complex de politici. Directorul de program, Elena Prohniþchi, a menţionat că majoritatea documentelor adoptate vizează probleme de ordin nesemnificativ, cu caracter individual sau de aplicare unică.

Dintre fracţiunile parlamentare, PD ar fi avut cele mai multe iniţiative legislative, 74 la număr, dintre care doar 7 au fost adoptate. PCRM a avut 29 de iniţiative legislative, însă niciuna nu a fost acceptată.

Demiterea directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate, Gheorghe Mihai, şi a preşedintelui Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, Mihai Cibotaru, este una dintre cele mai importante decizii parlamentare, au specificat autorii raportului. Ei însă au criticat lipsa de propuneri legislative din partea deputaţilor, precum şi a dezbaterilor din cadrul legislativului asupra mai multor rapoarte, printre care cel al guvernului privind activitatea pe 2011, raportul dreptului omului, etc

Victor Popa (PL), Valeriu Munteanu (PL), şi Tudor Deliu (PLDM) au fost cei mai activi deputaţi ai anului, potrivit raportului.

“Randamentul parlamentului lasă de dorit, este oarecum jenant sa constaţi că aproximativ o treime din sedinţe nu au avut loc”, a spus preşedintele ADEPT şi analistul politic, Igor Boţan.

Potrivit datelor furnizate de raport, legislativului nu şi-a exercitat eficient funcţia sa de control, nici asupra executivului, nici asupra instituţiilor independente aflate sub control parlamentar. În plus, Parlamentul ar fi adoptat unele acte care din start trezeau îndoieli privind constituţionalitatea lor, şi a neglijat hotărârile Curţii Constituţionale, din 6 hotărâri doar una fiind executată.

Raportul de monitorizarea a activităţii Parlamentului RM în anul 2011 realizat de ADEPT se bazează pe datele furnizate pe site-ul Parlamentului.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *