Politică

Partidele care vor promova femeile la nivel central și local vor putea obține mai mulți bani

De obicei, se spune că în spatele unui bărbat de succes stă o femeie. Adeseori însă se întâmplă ca femeia să iasă din umbră ca să participe la procesul de luare a deciziilor în afaceri, administrare sau guvernarea statului. În ultimii ani, numărul femeilor în parlamentele unor state din UE și spațiul CSI a crescut considerabil. Țările scandinave unde, în prezent, patru din zece deputați sunt femei, conduc în acest clasament. De asemenea, potrivit datelor OSCE, în Europa Centrală și de Est, femeile sunt destul de bine reprezentate în parlament, așa cum e în fosta Republică Iugoslavă Macedonia, Belarus, Kirghizstan și Republica Moldova. Pe de altă parte, rămân în urmă sub acest aspect state ca Rusia, Azerbaidjan, România, Armenia, Ungaria, Ucraina și Georgia.

În perioada 2000-2010, numărul deputatelor în Parlamentul RM a crescut cu aproximativ 19% din aleșii poporului. Alianța pentru Integrare Europeană este reprezentată de nouă deputate (PLDM – 4, PDM – 3, PL – 2), opoziția comunistă – de șapte femei, iar printre deputații neafiliați figurează trei doamne, care anterior au făcut parte din PCRM.

Finanțarea partidelor în funcție de promovarea femeilor

Comisia Electorală Centrală a elaborat împreună cu experții din societatea civilă și mai multe instituții ale statului un proiect de lege privind finanțarea partidelor din bugetul de stat. E o practică nouă pentru RM, dar în țările UE peste 50% din veniturile partidelor sunt obținute de la stat. Conceptul de bază al acestui proiect este susținerea partidelor care obțin peste 2% din voturile alegătorilor pentru ca acestea să aibă posibilitatea să-și continue activitatea. Totodată, CEC urmărește ca, prin această lege, partidele să fie obligate să raporteze cum utilizează banii publici. Un aspect important este faptul că banii vor fi repartizați în funcție de promovarea femeilor în parlament, consilii locale și primării. Astfel, dacă s-ar stabili un buget de 0,2% din PIB (42,7 milioane lei), 20% din fonduri vor fi alocate proporțional partidelor politice care au obținut peste 2% din voturi la ultimele alegeri parlamentare, 30% vor ajunge la partidele care au luat cel puțin 3% din voturi, 10% din fonduri vor fi repartizate în funcție de mandatele obținute la ultimele alegeri parlamentare de candidați – femei, 30% din sumă vor fi împărțite conform mandatelor obținute în consiliile locale și primării la ultimele alegeri locale și 10% vor fi repartizate proporțional cu numărul mandatelor obținute la ultimele alegeri generale locale de candidatele femei și la funcții de primar.

Expertul politic de la IDIS „Viitorul” Cornel Ciurea explică că aceste măsuri sunt menite să stimuleze promovarea femeilor în politică. „Femeile sunt puternic subreprezentate în instituțiile statului, deși ele constituie peste 50% din populația țării. Acesta este un indiciu că trăim într-o societate cu un grad sporit de discriminare pe criterii de gen. În plus, clasa noastră politică trebuie să sufere anumite schimbări prin venirea politicienilor de factură nouă”, a declarat expertul.

Cum se descurcă femeile din Republica Moldova în politică?

Liliana Palihovici, vicepreședintă a Parlamentului

Femeia trebuie să muncească mult, la fel ca un bărbat. Avem nevoie de multă insistență ca să ne promovăm ideile. Consider că trebuie să facem tot posibilul ca, la alegeri, cetățenii să dea votul pentru partidele care au un număr echilibrat de femei și bărbați pe listă. Aceasta va contribui direct la o mai bună calitate a actului de guvernare.

Corina Fusu, deputată, PL

Se descurcă greu în general, dar poate atinge performanțe. Este complicat pentru că, tradițional, oamenii își închipuie greu o femeie în politică. E nevoie de multă perseverență, energie și competență. Liderii politici încep să înțeleagă că femeile sunt eficiente, pentru că, dacă le încredințezi ceva, ele duc lucrurile la bun sfârșit.

Inna Șupac, deputată, PCRM

Femeia se descurcă în politică destul de bine în cazul în care este membru al unei echipe care apreciază persoanele în funcție de calitățile profesionale. Sunt împotriva unor procentaje speciale pentru femei și bărbați în listele de partid. Contează echipa care înțelege că femeile au obligații atât acasă, cât și la serviciu.

Stella Jantuan, deputată, PDM

Nu este ușor. La fel cum nu le este ușor nici bărbaților, pentru că au apărut alte reguli de joc, mult mai dure. Cred că totul depinde de personalitatea femeii, de pregătirea ei și de capacitatea de a-și promova ideile. Deși nu sunt feministă, vreau să spun că bărbații discriminează totuși femeile în politică. Fenomenul se explică prin tradiționalismul nostru, prin care bărbații nu acceptă femei net superioare.

Vox populi

Am întrebat trecătorii de ce femeile ar trebui să se implice în politică și dacă statul ar trebui să susțină partidele care le promovează în organe de conducere locale și centrale.

Larisa

Femeile sunt mai tolerante, iar deciziile pe care le iau ele sunt mai justificate decât cele ale bărbaților. Promovarea femeilor trebuie să fie un aspect al politicii fiecărui partid.

Elena

Dacă o femeie este deșteaptă și ordonată, ea ar putea să participe la guvernarea țării.

Veronica

Femeile ar putea să facă politică, dar cred că nu trebuie să se implice prea mult. Mai bine să-și facă datoria de cetățean, iar politica mare s-o lase pe seama bărbaților. Totuși, stimularea financiară a partidelor care promovează femeile mi se pare ridicolă.

Vlad

Femeile au aceleași drepturi ca și bărbații. De aceea, pot să facă și politică. Adeseori însă ele trebuie să aleagă între familie și carieră. Nu sunt de acord totuși ca statul să stimuleze partidele care promovează femeile în Parlament, pentru că se face o discriminare.

Leonid

De obicei, femeile au rezultate mai bune la studii și, respectiv, sunt mai bine pregătite. Sunt mai puțin supuse influențelor. În Italia, de exemplu, sunt multe femei în Parlament.

Ana

Cred că femeile sunt mult mai responsabile. Se descurcă cu mai multe sarcini. Dacă vor conduce femeile, va fi mult mai bine. Nu vreau să spun că bărbații nu pot să guverneze, dar femeile înțeleg mai multe lucruri.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *