Politică

Partidul Republican (conservator) este pe cale să câștige ambele camere ale Congresului de la Washington în urma alegerilor intermediare din Statele Unite din noiembrie

Alegeri în SUA: Mai pot democrații să oprească tăvălugul electoral republican?

Partidul Republican este pe cale să câștige ambele camere ale Congresului de la Washington în urma alegerilor intermediare din Statele Unite din noiembrie, potrivit ultimelor sondaje de opinie, care arată că „valul roșu” al victoriilor republicane ar putea să fie mult mai mare decât anticipează mulți analiști. Ce șanse mai au democrații să limiteze pierderile la urne?

Republicanii, în avantaj

Cu doar două săptămâni înainte de scrutinul de la 8 noiembrie, prognozele electorale din statele swing – care nu au un câștigător clar și pot înclina atât în favoarea democraților, cât și în cea a conservatorilor – candidații republicani par să obțină câștiguri semnificative.

În Ohio, unul dintre statele pe care analiștii îl urmăresc extrem de atenți, 40% dintre „alegătorii probabili” au spus că ar prefera ca atât Camera Reprezentanților, cât și Senatul să fie controlate de republicani, față de 33% care ar prefera să aibă democrați la conducere, potrivit unui sondaj Spectrum News/Siena College publicat luni.

Aceasta chiar dacă dacă respondenții din același sondaj au fost împărțiți în mod egal, 46% la 46%, în ceea ce-i privește pe cei doi candidați la Senat, aflați în competiție acerbă pentru mandatul lăsat liber de republicanul Rob Portman.

Republicanul J.D. Vance, care este susținut de fostul președinte Donald Trump, menține un avantaj în sondaj față de democratul Tim Ryan, într-un stat câștigat de Trump atât în 2016, cât și în 2020.

În timp ce acest sondaj arată o cursă strânsă între cei doi candidați, tendința este în favoarea lui Vance: sondajul Siena efectuat luna trecută îl avea pe Ryan în frunte, cu 3 puncte procentuale. Democratul a pierdut însă teren în ultimele săptămâni.

Chiar și în statele considerate solid „albastre” (democrate), majoritățile fragile ale democraților sunt amenințate.

Cook Political Report și-a schimbat luni ratingul pentru districtul 17 din New York de la „Leans Democrat” (înclină spre democrați) la „Toss up” (oricare dintre cele două variantre este la fel de probabilă), o schimbare considerată seismică pe scena politică din Statele Unite și care face ca democratul Sean Patrick Maloney, membru al Camerei Reprezentanților, să se afle în prezent într-o luptă pe viață și pe moarte cu republicanul Mike Lawler.

Situația este cu atât mai delicată cu cât Maloney este președintele Democratic Congressional Campaign Committee și este la al cincilea mandat în Congres, iar postul său era considerat sigur. El a devenit însă ținta criticilor alegătorilor democrați după ce procesul dezordonat de redistribuire a districtelor electorale l-a făcut să caute realegerea într-un district învecinat, unde l-a înfruntat (și învins) pe progresistul Mondaire Jones.

Un grup super PAC republican a început recent să cheltuiască milioane de dolari în districtul lui Maloney, determinându-i pe democrații să-și sporească cheltuielile și eforturile într-o cursă pe care, în mod normal, trebuiau să o câștige fără probleme.

Tot în New York, deși este prematur de prezis că republicanul Lee Zeldin va obține o victorie neașteptată împotriva guvernatoarei democrate Kathy Hochul, candidatul Partidului Republican a reușit să reducă diferența de la 24 de puncte la 4 într-un sondaj Quinnipiac publicat recent. New York nu a ales un guvernator republican de mai bine de două decenii însă campania lui Zeldin, concentrată aproape în exclusivitate pe rata mare a criminalității din stat, pare că rezonează în rândul alegătorilor.

Un alt sondaj Spectrum News/Siena publicat luni a indicat că guvernatorul republican din Texas, Greg Abbott, deține un avans considerabil față de democratul Beto O’Rourke, 52% la 43%. Avantajul constant al lui Abbott pare neafectat de fondurile record de campanie atrase de O’Rourke.

Curse la bătaie

Lista publicată de agregatorul de sondaje RealClearPolitics referitoare la schimbările survenite în cursele pentru Camera Reprezentanților oferă un alt indiciu al ascensiunii republicanilor.

De altfel, toate cele 17 modificări favorizează Partidul Republican: opt curse s-au schimbat de la „Leans Dem” (înclină spre democrați) la „Toss Up” (oricare dintre cele două variante este la fel de probabilă), trei de la „Likely Dem” (probabil democrat) la „Leans Dem” (înclină spre democrați,) două de la „Safe Dem” (sigur democrat) la „Likely Dem” (probabil democrat), trei de la „Toss Up” (oricare dintre variante este probabilă) la „Leans GOP” (înclină spre republicani) și unul de la „Leans GOP” (înclină spre republicani) la „Likely GOP ” (probabil republicani).

În ceea ce privește cursele pentru Senat, RealClearPolitics a făcut doar patru modificăride la 1 octombrie. Două îi favorizează pe democrați și două pe republicani. Niciuna dintre aceste schimbări nu afectează însă cursele cele mai atent urmărite – cele care vor determina controlul Senatului.

Cook Political Report a raportat trei modificări. Cursa pentru Senat din Florida a fost mutată de la „Leans GOP” (înclină spre republicani) la „Likely GOP” (probabil republican), cea din Washington în care este implicată democrata Patty Murray a trecut de la „Solid Dem” (solid democrat) la „Likely Dem (probabil democrat), în timp ce în Iowa, mandatul pentru care se luptă senatorul republican Chuck Grassley a trecut de la „Solid GOP” (solid republican) la „Likely GOP” (probabil republican).

RealClearPolitics enumeră șapte curse pentru Senat în coloana sa „Toss up” (o cursă care se joacă și unde ambele partide au șanse să câștige): Arizona (Democrații +2,5), Georgia (Democrații +2,4), New Hampshire (Democrații +5,8), Carolina de Nord (Republicanii +2,8), Nevada (Republicanii +1,2), Pennsylvania (Democrații +3,2) și Wisconsin (Republicanii +2,8).

Republicanii trebuie să câștige patru dintre aceste curse pentru a câștiga Senatul. Senatorul republican din Wisconsin, Ron Johnson, este bine cunoscut pentru faptul că a dat mereu peste cap sondajele de opinie. Dintre cele mai recente opt sondaje, el a condus în șapte și a fost la egalitate cu adversaul său democrat într-unul singur.

Candidatul republican la Senat în Carolina de Nord, Ted Budd, și-a mărit avantajul față de adversara democrată Cheri Beasley. Iar în Nevada, republicanul Adam Laxalt este acum cu 1,2 puncte înaintea senatoarei democrate Catherine Cortez Masto. RealClearPolitics prognozează că acest mandat va reveni Partidului Republican. Într-un articol recent, Nate Silver – analistul și statisticianul care detine FiveThirtyEight – a scris că „Nevada ar putea fi asul republicanilor pentru Senat.” Republicanii sunt extrem de optimiști cu privire la această cursă, a scris și Washington Examiner.

Presupunând că republicanii prevalează în aceste state, ei au nevoie de o victorie într-unul dintre următoarele state: Arizona, Georgia, New Hampshire sau Pennsylvania.

Considerat până nu demult o cursă dificilă pentru republicani, mandatul de senator în Arizona este acum la bătaie: republicanul Blake Masters se apropie rapid de senatorul democrat Mark Kelly. Masters este pe val, el dominând recent o dezbatere cu Kelly după ce l-a legat pe acesta de politicile dezastruoase ale lui Biden, în special în domeniul imigrației – o problemă crucială pentru locuitorii din acest stat de frontieră.

Dacă New Hampshire rămâne un stat greu de cucerit de republicani, alta este situația în Georgia. Republicanul Herschel Walker este în cărți pentru mandatul de senator, chiar dacă a fost acuzat recent că ar fi plătit pentru avortul iubitei sale în 2009. Iar în Pennsylvania, doctorul Mehmet Oz – devenit cunoscut pentru prezența sa în emisiunile lui Oprah Winfrey – a reușit să-și micșoreze diferența față de democratul John Fetterman la 3,2 puncte în ultimele săptămâni, după ce acesta din urmă a fost criticat în mod repetat pentru starea sa de sănătate și pentru implicarea sa în anularea condamnărilor unor infractori.

Ce cred analiștii

Comentatorii afirmă că preferința alegătorilor pentru un Congres controlat de Partidul Republican subliniază eforturile mari democraților într-un ciclu electoral în care partidul președintelui aflat la Casa Albă tinde să fie defavorizat – și în care inflația ridicată a fost constant o problemă majoră pentru toate categoriile demografice.

Explicația e relativ simplă: potrivit tendințelor electorale din ultimele decenii, partidul aflat la putere – în acest caz, democrații – pierde aproape întotdeauna mandate în alegerile intermediare. Mizele alegerilor intermediare din acest an – când vor fi aleși toți cei 435 de membri ai Camerei Reprezentanților de la Washington, o treime din Senat și 39 de guvernatori, precum și alți oficiali de la nivelul statelor și orașelor – sunt uriașe: alegătorii americani vor stabili ce partid va controla Congresul de la Washington pentru ultima jumătate a primului mandat al președintelui Biden.

În acest moment, democrații controlează atât Camera Reprezentanților, cât și Senatul, deși majoritățile lor sunt extrem de fragile, în special în camera superioară a legislativului. În Senat, democrații au 48 de mandate, iar independenții care votează cu ei alte două. Republicanii au și ei 50 de scaune, ceea ce face ca vicepreședinta Kamala Harris să fie cea care oferă votul necesar democraților în momente-cheie.

În Cameră, democrații beneficiază de 220 de mandate la 212 mandate pentru republicani. Majoritatea necesară este de 218. Trei posturi sunt actualmente vacante în camera inferioară a Congresului.

Riscurile pentru agenda lui Biden sunt evidente, de aceea democrații – copleșiți de veștile negative inflație galopantă, cu prețuri în creștere la alimente, combustibili și chirii – au încercat să devieze discuția de la chestiunile economice la avort, Trump și incidentele de la Capitoliu.

O strategie care însă nu pare să fi dat roade. Democrații au luat conducerea în cursa pentru controlul Senatului în timpul verii, deoarece republicanii susținuți de Trump în câteva curse – în special în cele pentru Senat din Pennsylvania și Georgia – păreau să fie în urmă.

Dar atât Mehmet Oz, cât și Herschel Walker au recuperat din dezavantaje și acum sunt la egalitate cu cu rivalii lor democrați. În consecință, șansele democraților de a deține Senatul acum par mult mai strânse, potrivit celor de la FiveThirtyEight, care indică o confruntare umăr la umăr între cele două partide tradiționale mari din America.

În ultimele săptămâni, democrații au făcut eforturi majore pentru a combate mesajele necruțătoare ale Partidului Republican privind criminalitatea și economia, în special inflația ridicată, acestea afectând primul mandat al președintelui Joe Biden.

Rata de aprobare a lui Biden, deși s-a îmbunătățit față de minimele din vară, rămâne la niveluri minime istorice și este văzută ca un potențial obstacol pentru unii democrați care luptă pentru supraviețuire în statele swing. Nu este de mirare că, în disperare de cauză, democrații au alocat milioane de dolari pentru a sprijini candidații din curse care alătadă erau date ca sigure.

De asemenea, ei au scos la înaintare figuri importante în partid, precum fostul președinte Barack Obama, Nancy Pelosi sau Bernie Sanders, pentru a ajuta la mobilizarea propriilor alegători, așa cum este cazul în Pennsylvania, unde John Fetterman este pe cale să piardă un mandat pe care democrații îl aveau în mână.

Este un semn suplimentar că mașinăria politică republicană ar putea depăși așteptările analiștilor, va spulbera democrații și va recuceri controlul Congresului de la Washington în noiembrie.

Surse: CNBC News, Washington Post, Washington Examioner, RealClearPolitics, Cook Political Reports, Axios, FiveThirtyEight, siena.edu

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *