Politică

PAS începe să înțeleagă că Rusia este dușmanul strategic al R. Moldova și că avem nevoie de armată pentru a ne apăra de invazie

Președintele PAS și al Parlamentului spune că o prioritate pentru actuala guvernare este întărirea capacităților de apărare. În contextul crizei regionale de securitate, dotarea Armatei Naționale cu echipamente moderne este imperios necesară.

„Republica Moldova va beneficia de 40 de milioane de euro pentru consolidarea capacităților de apărare. După invazia din Ucraina, toate țările, mari, mici, neutre și-au reconsiderat prioritățile și investesc în apărare. Orice stat care se respectă, neutru sau parte a unui bloc, este obligat să aibă grijă de propria securitate, să aibă armată. Regula conform căreia ai atât de multă securitate, cât investești în ea, lucrează perfect. Da, avem parteneri care sperăm să ne ajute în situații complicate, dar și partenerii se întreabă dacă statul însuși își consolidează capacitățile de apărare. De-a lungul timpului deloc nu s-a investit, armata era o Cenușăreasă. Până acum s-a pus accent doar pe aspectele sociale. Acum trebuie să ne gândim și la capacitățile defensive. Trebuie să ne gândim de ce fel de armament defensiv avem nevoie. Și da, noi vom face asta”, a mai spus președintele Parlamentului.

Partidul Acțiune și Solidaritate a câștigat alegerile având o retorică „pacificatoare” în raport cu problema rusească. Pentru a obține voturile minorităților vorbitoare de rusă, PAS, a ignorat totalmente „problema rusească”.

Să ne amintim de declarația eronată a Maiei Sandu din martie 2021, care spunea ferm că războiul din Transnistria, ar fi fost cauzat de corupție și că a fost îndreptat împotriva clanurilor corupte. Orice observator echidistant știe că războiul ruso-moldovenesc din 1992 a fost o agresiune militară a Moscovei împotriva aspirațiilor Chișinăului la un viitor care nu implică ingerința Kremlinului.

Maia Sandu a spus, în urmă cu 3 săptămâni că că Republica Moldova nu este pregătită să facă față unui atac militar, armata noastră fiind slab dotată, iar infrastructura necesară – nedezvoltată.

„Noi trebuie să ne facem datoria față de casa noastră. Și noi da, o să fim pe poziții, o să facem tot posibilul ca să ne apărăm țara, dacă vrem să fim și să pretindem că suntem stat. Trecem printr-o perioadă foarte grea pentru țara noastră, dar investițiile în armată sunt necesare. Ele sunt investiții esențiale pentru stat, pentru infrastructura și securitatea de apărarea statului. Avem război chiar la granița noastră. Deci, înțelegem foarte bine acest lucru. În acest sens, Republica Moldova trebuie să preia experiența altor state neutre de consolidare a forțelor armate”, a menționat Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

3 luni și zeci de mii de morți

A fost nevoie de zeci de mii de morți în Ucraina, ca PAS să dea primele semnale de schimbare a retoricii lașe, ipocrite și populiste de a ignora problema rusească. Deși declarațiile sunt deocamdată timide, PAS începe să manifeste o înțelegere corectă a realității, și anume că problema numărul 1 a R. Moldova este Federația Rusă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

comentarii

  1. Noi pe voi juvini tampite, marionete straine va vom impusca, ca pe niste animale turbate. Familiile deportate pe vecie, nici suflare de scarnavie liberal-dermocdratic-occidentala sa nu se iveasca in teren. Primiti 1917 partea a doua …

  2. Întunecimea Voastră ”Simplu Bolsevic” ! Așa, așa ! Toți trebuie să fie ca animale domestice, să știe numai să lucreze ! Și să știe de spaima GULAG-ului ! Iar ocârmuitorii (de după PAS) (partidele comunist și socialist – de fapt ambele bolsevice) să huzurească ! Ca și din 1917 până acuma ! Ura !!!

  3. Cand esti in komunism nu esti stapan
    pe nimic. Expresia romano moldoiv-
    eneasca “” sluga la darloaga “” este
    universal valabila in regimurile “” fericite “”
    ale dictaturilor komuniste. Adica sluga
    la Cretini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *