Pasha Parfeni: Showbizul moldovenesc aduce a pahar şi cumetrie
După ce, recent, a scos o nouă piesă, interpretul Pasha Parfeni se îndreaptă încet dar sigur spre tărâmuri neexplorate încă de el. Foarte inspirat şi dinamic după o minivacanţă petrecută împreună cu mama şi prietena sa, tânărul are în plan lansarea a încă două piese muzicale, una destinată pieţei autohtone, iar cealaltă pentru cea din afară, melodii care vor avea genuri şi abordări diferite. Lansarea acestora este preconizată pentru sfârşitul lui septembrie sau începutul lui octombrie. În afară de aceasta, Pavel se pregăteşte de alte două evenimente importante, dar şi de participarea la Festivalul „Sea Songs” din Crimeea.
„E mult mai rentabil să faci o piesă comercială decât un album”
În piesa naţională, Pasha a utilizat instrumente specifice, precum naiul şi ţambalul, iar în cealaltă, în stil pop şi ethno-pop – efecte electronice. Ne asigură că ambele sunt de calitate. „De ce această categorisire? Fiindcă există o mare diferenţă între cerinţele pieţei autohtone şi cea din alte ţări. E vorba despre două genuri muzicale diferite. O piesă este în limba română, iar cealaltă – în engleză. Eu merg după ideea că o melodie, dacă e făcută în limba engleză, îşi garantează cumva reuşita şi are priză la public”, explică interpretul, spunând că acest principiu l-a preluat din experienţa artiştilor străini. „Un exemplu e chiar piesa pe care am cântat-o la Mamaia – „Tu eşti cerul”. Prima dată am interpretat-o în limba română şi a fost O.K. Apoi, aceeaşi melodie a fost tradusă şi interpretată în engleză şi pot spune că a fost mult mai apreciată. Cred că, într-un fel, şi tineretul nostru are cam aceeaşi preferinţă în materie de muzică, optând în favoarea celor interpretate în engleză”, ne spune Pasha, explicând şi de ce melodiile nu vor fi puse pe un album. „Deocamdată nu intenţionez să fac un album, iar asta din considerentul că în R. Moldova nu prea se cumpără. Personal, nu am reuşit să vând şi cred că şi colegii mei la fel. Consider că e mult mai rentabil să faci o piesă comercială decât un album, care va fi ascultat doar de tine şi de prietenii tăi. Iar intervalul ideal pentru lansarea unei melodii îl consider şase luni”, conchide artistul.
El mai luptă pentru „Eurovision”
După trei încercări mai puţin reuşite la „Eurovision”, pentru Pasha participarea la acest concurs încă mai constituie o prioritate – obiectiv pe care încearcă să-l materializeze împreună cu producătorii de la „Sens Music” şi pentru care îşi pregăteşte terenul din timp. „Noi ne pregătim pentru „Eurovision” din timp, fiindcă deseori se întâmplă că artiştii apar chiar în ajunul acestui eveniment. Atunci se lansează un conglomerat de 70-80 de piese într-o lună sau două”, menţionează Pavel. El mai spune că experienţa Bucureştiului nu a avut un impact prea mare asupra carierei sale muzicale, considerând că poate face muzică şi acasă, cu producători străini. Iar asta – prin intermediul internetului, care e la îndemâna oricui, atribut indispensabil şi în cazul promovării pieselor sale. Artistul spune că nu se orientează spre piaţa muzicală din România, deoarece şi cântăreţii români, la rândul lor, se orientează tot afară, spre… piaţa din CSI. „Pot chiar să vă dau şi exemple în acest sens – Inna, Morandi, Accent, Radio Killer şi mulţi alţii care ochesc spre piaţa muzicală din ţările CSI”, crede Pasha Parfeni.
Îndrăgostit de modernitate
Odată, într-un interviu, interpretul spunea, ce-i drept în glumă, că i-ar da lecţii de canto lui Stevie Wonder. Astăzi, cu aceeaşi notă plină de umor, relatează că nu a renunţat la lecţii, însă îi propune altele, poate doar lecţii … de desen. Cu foştii colegi din trupa SunStroke Project a rămas în relaţii bune, deşi au existat la un moment dat mici neconcordanţe, însă asta, spune el, a rămas în trecut şi nu are nicio relevanţă. Şi dacă se are de bine cu foştii săi colegi, cu jazzul, vechea sa pasiune – nu prea, fiindcă tot mai dragă-i este muzica modernă. „Actualmente, cu jazzul sunt în relaţii proaste, din păcate. El este o muzică pentru suflet, care necesită un potenţial mult mai mare decât pot să-i ofer acum. Iar ceea ce se face acum nu este jazz, ci doar un fel de muzică cu elemente de jazz, este un rezultat al dezvoltării genului. Eu mă regăsesc în muzica modernă, dar şi în tot ceea ce presupune viaţa modernă. Îmi place să fiu în pas cu TIMPUL”, ne povesteşte cântăreţul pop, precizând că genul muzical căruia nu-i poate face faţă este muzica academică. Cât priveşte trupa pe care intenţiona anterior s-o înfiinţeze, el spune că ea deja există: „Formaţia respectivă s-a înfiinţat… oarecum. Şi este mai degrabă una de prieteni, în care mă regăsesc eu, ţambalagiul nostru, Andrei, şi naistul Iulian”.
O tentă specifică la noi…
Mi s-a întâmplat adesea să aud de la artiştii noştri că în Moldova nu există showbiz, Pasha însă ţine să-i contrazică, spunând că acesta este, dar e unul atipic. „Showbizul este, de fapt, relaţia dintre artişti şi producători, de aceea şi în România, dacă el există, asta se datorează colaborării interpreţilor de acolo cu producătorii străini. La noi, acesta are o tentă specifică, de nuntă şi cumetrie”, se arată convins artistul. El mai spune că mentorii săi în muzică sunt autori cu greutate, dat fiind faptul că anume cu piesele lor a luat premii mari. Un mare sprijin l-a avut în cariera sa muzicală în persoana profesorului său de muzică de la Tiraspol, care i-a compus şi prima piesă, cea prezentată la „Două inimi gemene” în 2003. Apoi – părinţii săi, ambii muzicieni, urmaţi de compozitorul Liviu Ştirbu, cu ajutorul căruia, în 2009, a câştigat Concursul „Slaveanski Bazar”, precum şi producătorul Leonid Volneanschi, care l-a ajutat să cucerească „Steaua Elatului”, în 2005.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!