Eveniment

Patimile la „Toma Ciorbă” între evlavie şi ilegalitate

 Ministerul Sănătăţii (MS) a decis să cedeze din contul statului, cu titlul gratuit, Mitropoliei Moldovei (MM) un monument de importanţă istorică, pentru ca aceasta să-l repare şi să ridice în loc o biserică chiar în curtea Spitalului clinic de boli infecţioase „Toma Ciorbă”. Cele două instituţii vor încălca legea dacă vor permite demolarea unei clădiri incluse în Registrul naţional al monumentelor, susţin istoricii. „Celor cu bani mulţi nu le pasă de legi”, spun, la rândul lor, medicii de la acest spital şi se arată convinşi că urmează să fie „măturaţi” bucată cu bucată de pe acele două hectare de pământ pe care se întinde instituţia medicală. Între timp, se zvoneşte că morga de la „Toma Ciorbă” i-ar trebui unui preot rămas fără „lucru”.

Rugăminte la Guvern

Ciudat este faptul că administraţia spitalului nu ştia nici cu spatele despre acest plan. „Fac ce vor ei. În primul rând este interzis ca să aduni într-un singur loc mai mulţi oameni care suferă de diferite boli infecţioase. Numai imaginaţi-vă care ar fi rezultatul”, a declarat pentru TIMPUL directorul spitalului, Victor Deatişân. Totodată, el spune că va fi nevoit să dărâme blocul sanitar din secţia unde se tratează copii, pentru că acesta este alipit de morgă, dacă Guvernul va decide să dea curs cererii ministerului.

…Bucată cu bucată

Administraţia este sigură că decizia MS de a ceda Secţia de anatomopatologie (morga) este, de fapt, continuarea planului ministerului de a destrăma spitalul. „Totul a început în aprilie anul trecut, când am fost anunţaţi pentru prima oară că vom fi transferaţi la Dispensarul dermatovenerologic. Ne vor dezmembra, bucată cu bucată”, ne mai spune directorul. El se arată uimit de această intenţie, întrucât chiar ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi, declarase anterior pentru TIMPUL că de Spitalul „Toma Ciorbă” nu se atinge nimeni. „Căutaţi un loc mai potrivit pentru afaceri decât acesta, să vedem dacă găsiţi”, ne îndeamnă vicedirectorul instituţiei, Vasile Arapu. „Cei care au bani mulţi nu ţin cont nici de legi, nici de cei bolnavi. Ei vor să ne trimită la capătul oraşului, pentru că pe acest teren de mult timp a pus cineva ochiul”.

Mitropolia: „Aveţi ceva împotrivă?”

Se pare că atât MS, cât şi Mitropolia nu au ţinut cont de un singur lucru atunci când ministerul a decis cedarea clădirii pentru construcţia unei biserici pe teritoriul spitalului – edificiul este un monument de arhitectură de importanţă naţională. Legea prevede că acesta nu poate fi nici demolat, nici reparat şi nici menirea lui nu poate fi schimbată – respectiv, pare greu de crezut că ministerul nu ştie acest lucru.

Am încercat să aflăm de la MM de ce a cerut anume această clădire, precum şi de la cine a venit intenţia respectivă. Dar de la secretarul Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibaş, am primit un răspuns nu tocmai evlavios: „Vă deranjează faptul că vrem să construim acolo o biserică? Aveţi ceva împotrivă? Atunci poate ne propuneţi alt loc”. La insistenţa noastră, preotul totuşi ne-a spus că acest loc a fost ales pentru că în trecut avea menire religioasă şi aşa ar trebui să fie şi acum. Cheibaş spune că MM nu are intenţia să înceapă lucrările de reconstrucţie cât mai curând, de aceea nu ştie de ce ministerul a cerut Guvernului să analizeze în termen restrâns cedarea fostei capele. Secretarul MM a mai adăugat că de colectarea banilor pentru reconstrucţia bisericii se va ocupa un preot, care va conduce ulterior treburile în această biserică. El a precizat că nu ştie, deocamdată, cine este acesta. Unele surse ne-au şoptit că de morga spitalului ar avea nevoie un preot care are cunoştinţe la nivel înalt, dar care a rămas fără un altar al Domnului de unde să-i poată sluji.

 Ion Ştefăniţă, directorul Agenţiei de inspectare şi restaurare a monumentelor de pe lângă Ministerul Culturii

„Complexul de clădiri care se afla în gestiunea Spitalului de boli infecţioase „Toma Ciorbă” au statut protejat, de categorie naţională, incluse în Registrul Monumentelor cu nr. 240, cu adresa Ştefan cel Mare, 163. Printre ele se numără şi această clădire. Dacă Mitropolia doreşte să restaureze edificiul, în mod normal, trebuie să fie informată Agenţia pentru inspectarea şi restaurarea monumentelor. Respectiv, orice proiect de restaurare în cadrul complexului de clădiri situat pe adresa sus-menţionată trebuie să deţină avizul Consiliului naţional de experţi pentru protecţia monumentelor din cadrul Ministerului Culturii. Edificiile nu pot fi supuse modificărilor sau demolării, deoarece având statutul de monumente de arhitectură, orice intervenţie efectuată trebuie să fie realizată în conformitate cu legislaţia naţională în vigoare şi a Convenţiilor europene şi internaţionale ratificate de RM.

Boris Focşa, Ministrul Culturii

„Fără Ministerul Culturii nu se pot efectua lucrări de reparaţii acolo. În caz contrar, vom stopa toate lucrările”

Din istorie

La începutul secolului al XX-lea Uprava municipală a oferit un sector de pământ egal cu 1600 stânjeni pătraţi pentru construcţia spitalului de contagioşi, care ocupa întreg cartierul mărginit de străzile A. Lăpuşneanu, A. Şciusev şi Toma Ciorbă. Autorul proiectului a fost arhitectul V.N. Ţâganko, consultat de medicul T. Ciorbă. Arhitectura clădirilor a fost soluţionată în spirit modern, cu combinarea culorilor naturale materialelor de construcţie – cărămida roşie şi gresia, cu elemente constructive specifice arhitecturii populare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *