Internațional

Patru foşti ambasadori americani la Bucureşti cer relaxarea regimului de VIZE pentru români

Legislaţia actuală privind acordarea de vize restricţionează accesul în SUA al unor străini care ar trebui să fie bineveniți pe teritoriul Statelor Unite, sunt de părere cei patru foşti ambasadori americani.

Noi toţi am fost ambasadori în România. Fiecare dintre noi a întâlnit zeci de români care împărtășesc valorile americane, dar care au fost împiedicați să viziteze SUA, de obicei din cauză că venitul lor era prea mic după standardele americane, spun Jim Rosapepe, J.D. Crouch, Michael Guest şi Mark Gitenstein.

Prezumţia că ei ar intenţiona să rămână ilegal în SUA – lăsându-şi în urmă cultura şi familia – a fost deseori greşită, mai precizeaza diplomatii în editorial.

Demersul celor patru foşti ambasadori vine în contextul dezbaterilor din Congres privind reforma legislaţiei referitoare la imigraţie.

Reforma avută în vedere nu va garanta că cetăţeni din România, Polonia, Croaţia ori Bulgaria – singurele ţări membre ale Uniunii Europene excluse din programul Visa Waiver – vor avea oportunitatea să viziteze SUA fără viză. Însă, aceşti cetăţeni europeni călătoresc liber şi lucrează legal în Europa. Depăşind prezumţia că ei ar intenţina să rămână ilegal în SUA, această reformă ar putea să permită cât mai multor cetăţeni din aceste ţări-prietene să dezvolte legături individuale atât de esenţiale pentru parteneriatele mai largi pe care SUA ar trebui să le încurajeze, mai spun cei patru foşti ambasadori în editorialul publicat în Washington Post.

Senatul analizează relaxarea ratei de respingere a cererilor de viză, prin mărirea ei de la 3% la 10%, în funcţie de care se decide accesul în Programul Visa Waiver. În prezent, ţările care au o rată de refuz a solicitărilor de viză peste limita de 3% sunt respinde din Visa Waiver.

Congresul SUA are posibilitatea să modernizeze sistemul de acordare a vizelor, ameliorând starea economiei americane, securizând granițele SUA şi construind relaţii care contează, încheie editorialul cei patru foşti ambasadori SUA la Bucureşti.

Cei patru foşti ambasadori ai SUA la Bucureşti au publicat, vineri, un editorial pentru Washington Post intitulat "Relaxarea programului american Visa Waiver".

Jim Rosapepe a fost Ambasadorul SUA în România în timpul administraţiei Clinton, J.D. Crouch şi Michael Guest au fost Ambasadori SUA la Bucureşti în timpul administraţiei George W. Bush, şi Mark Gitenstein, Ambasador SUA la Bucureşti, în timpul administraţiei Barack Obama.

Condiţii de intrare în SUA, la ora actuală

În prezent, cetăţenii din România, Croația, Polonia şi Bulgaria au nevoie de vize pentru a călători în SUA, aceste ţări nefiind incluse în Programul Visa Waiver, pe motiv că au o rată de respingere a cererilor de viză mult peste limita de 3%.

Ţările care fac parte din Programul Visa Waiver sunt: Andorra, Australia, Austria, Belgia, Brunei, Cehia, Coreea de Sud, Danemarca, Elvetia, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Irlanda, Islanda, Italia, Japonia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Monaco, Olanda, Noua Zeelanda, Norvegia, Portugalia, San Marino, Singapore, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria.

La ora actuală, intrarea pe teritoriul SUA se poate face, de regulă, numai pe baza unui paşaport valabil în care a fost aplicată o viză de intrare valabilă, eliberată de o misiune diplomatică sau consulară americană din străinătate. Intrarea în SUA se poate face, de asemenea, pe baza documentului de reşedinţă permanentă (green card) însoţit de paşaportul naţional valabil. Alte documente acceptate la intrarea în SUA sunt permisul de reintrare (re-entry permit) sau documentul de călătorie pentru refugiaţi (refugee travel document), ambele eliberate de Departamentul de Afaceri Interne al Statelor Unite.

Controlul de trecere a frontierei se realizează la toate punctele de trecere a frontierei (aeroporturi, porturi, puncte rutiere) şi constă în examinarea documentelor de călătorie (paşaport şi viză) şi într-un scurt interviu pentru verificarea scopului şi duratei vizei în SUA.

Începând cu data de 5 ianuarie 2004, a fost introdus programul US-Visit, în baza căruia toţi pasagerii cu vârste cuprinse între 14 şi 79 de ani sunt supuşi amprentării şi fotografierii digitale cu ocazia efectuării controlului de trecere a frontierei SUA.

Sursa: stiri.tvr.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *