Pavel Filip: Reforma sistemului de pensii aduce beneficii pentru marea majoritate
Premierul propune să se purceadă la aprecierea intenţiei de reformare a sistemului de pensii de la analiza stării actuale de lucruri în domeniu, pe care o consideră drept „sumbră”.
„Pe de o parte, 83 % din pensionari primesc o pensie care este sub minimul de existență în Republica Moldova. Pe de altă parte, avem o inechitate strigătoare la cer. „O să vă dau doar un exemplu. Avem un judecător și avem un medic. Judecătorul are astăzi un salariu de la 20 la 30 de mii de lei. Judecătorul iese la pensie la 50 de ani și rata de înlocuire a pensiei este de 80-85 de % din salariu. Un medic care lucrează, un chirurg spre exemplu, care are un salariu de 5-6 mii lei, iese la pensie la vârsta de 62 de ani și rata de înlocuire astăzi reprezintă 28 %. Vreți să-mi spuneți că avem un sistem de pensii echitabil ? Nu, desigur. Desigur că oamenii aceștia sunt puțini – judecătorii, procurorii, funcționarii din stat, deputații care tot au o altă formulă de calcul alta pentru pensii. Ei sunt puțini, dar rezistența de sistem este foarte mare din partea lor”, afirmă Pavel Filip.
Premierul declară că reforma este stringent necesară, în caz contrar, riscurile fiind foarte mari pentru întreaga societate. „Vreau să înțeleagă cu toții că dacă nu facem această reformă, sistemul de pensii în 2-3 ani de zile în Republica Moldova cade. Noi nu vom putea plăti pensiile sau, cel puțin, în următorii ani, dacă astăzi rata de înlocuire este de 28 %, până în 2020 rata de înlocuire va cădea până la 13-15 %. Deci, pensiile vor fi și mai mici. De aceea suntem în situația să facem această reformă. Da, va exista rezistență, dar am consultat acest proiect în majoritatea parlamentară. Cred că vom avea toată susținerea, pentru că nu există altă ieșire din situație. În fiecare an sistemul devine tot mai slab”, a precizat el.
Potrivit primului ministru, beneficiile reformei sunt reale şi se vor resimţi în scurt timp. „Dacă o punem în aplicare așa cum ne-am programat din 1 ianuarie 2017, atunci pensionarii care vor intra în sistem, adică cel care va ieși la pensie în 2017, deja va avea o pensie de 1,5 sau de 2 ori mai mare decât ar avea-o în sistemul actual de pensii. Cu atât mai mult, pentru cei care au ieșit la pensie după anul 1999, care au o pensie calculată în baza unei formule defectuoase, care nu reflectă realitatea sau valoarea banilor care au fost plătiți de ei către bugetul social. De aceea noi vom începe imediat cu 2017 cu valorizarea acestor pensii. Și cei care au ieșit la pensie în 2001 până în 2008, vor resimți o majorare de pensie deja în 2017 de până la 35 %. Astfel, noi vom ridica pensiile deasupra minimului de existență. Da, partea negativă este că noi vom fi în situația să majorăm și vârsta de pensionare până la 62 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați. Dar lucrul acesta se va întâmpla în timp de 10 ani. Deci în fiecare an doar cu 6 sau 4 luni de zile se va majora timp de 10 ani. Adică impactul nu va fi imediat”, a precizat Pavel Filip.
Premierul a spus că reforma preconizată prevede trei etape. „Din 1 ianuarie resubordonarea sistemului de pensii pentru instituțiile de forță către Casa Națională de Asigurări Sociale. 1 aprilie – valorizarea şi indexarea pensiilor. De la 1 iulie deja va intra în aplicare vârsta de pensionare”, a concretizat el.
Potrivit lui Pavel Filip, reformarea sistemului de pensii este o soluţie internă pentru o problemă internă, neimpusă de nimeni. „Vreau să vă spun că nu a fost impus de către nimeni precum se vorbește, că Fondul Monetar Internațional ne-a impus această reformă și majorarea vârstei de pensionare. Noi nu avem altă ieșire din situație pentru a rezolva această problemă”, a declarat primul ministru.
IPN