Politică

PDM vrea negocieri „pro-europene” după ce a demis un guvern pro-european alături de Dodon și Voronin. Ghimpu crede că este un exemplu

Potrivit Radio Chișinău, el a criticat refuzul liberal-democraților de a participa la discuții, sugerând însă că unii deputați ai acestui partid ar putea avea o altă poziție decât cea a conducerii formațiunii.

Partidul Democrat, Partidul Liberal și deputații neafiliați din parlamentul Republicii Moldova au avut vinerea trecută prima rundă de negocieri pentru formarea unei noi coaliții de guvernare, negocieri care s-au desfășurat în absența liberal-democraților.

"Ne vom aşeza la masa de negocieri, cu partidele proeuropene, cu partenerii proeuropeni. Da, în acel număr în care suntem astăzi, dar eu sunt absolut sigur că în această situaţie de mare confuzie şi de mare ipocrizie din partea PLDM se vor găsi mulţi deputaţi proeuropeni care se vor alinia la aceste negocieri", a declarat liderul democraţilor Marian Lupu.

Fostul premier Valeriu Streleț, care este și președinte interimar al PLDM, a declarat că formațiunea sa nu va participa, deocamdată, la negocierile inițiate de democrați, considerând că PD a comis o crimă politică, votând pentru demiterea guvernului. ”Odată ce democrații și-au asumat această stare de haos, trebuie să fie pregătiți, așa cum au declarat-o public, pentru orice scenariu, cu sau fără participarea PLDM la formarea alianței”, a spus el.

Guvernul condus de Valeriu Streleț a fost demis joia trecută, în urma unei moțiuni de cenzură inițiate de socialiști și de comuniști și susținute de Partidul Democrat, formațiune la putere împreună cu Partidul Liberal și Partidul Liberal Democrat, într-un moment în care tensiunile din alianța proeuropeană fuseseră amplificate de arestarea fostului premier liberal-democrat Vlad Filat.

Mihai Ghimpu: PLDM trebuie să ia exemplu de la liberali şi să participe la negocieri

PLDM trebuie să rabde şi să participe la negocierile pentru formarea alianţei pro-europene. Declaraţia a fost făcută de către preşedintele PL, Mihai Ghimpu, în cadrul emisiunii „În PROfunzime” de la postul de televiziune „PROTV –Chişinău”, transmite IPN.

„Ei trebuie să ia exemplu de la noi. Şi noi am trecut print-o situaţie similară, au vrut să ne distrugă partidul, ne-au luat deputaţii, am fost scoşi de la guvernare. Dar am acceptat să revenim la guvernare de dragul integrării europene. De dragul alianţei eu răbdam, dar în interior luptam”, a spus Ghimpu.

Liderul liberal a adus acuzaţii în adresa PLDM pentru că au semnat iniţiativa Partidului Socialiştilor privind alegerea directă a şefului statului. „Aţi văzut cu cine au făcut alianţă. Ei au încălcat Acordul de constituire a alianţei, deoarece nu au anunţat că părăsesc alianţa. În Acord este scris că nici unul din noi nu are voie să voteze un proiect de lege cu alte partide decât cele din alianţă”, a adăugat fruntaşul liberal.

Mihai Ghimpu consideră drept întemeiate acuzaţii aduse liderului PLDM, Vlad Filat. „Dacă nu erau banii, atunci nu era nici acea tehnică scumpă de la „Caravita”. Dacă pui totul cap în cap, lucrurile se limpezesc. Nu trebuie de acuzat procuratura, ea efectuează controale. Poliţia este cea care investighează. Dar Ministerul de Interne s-a aflat sub controlul PLDM”, a declarat liderul PL.

Ghimpu a mai acuzat Partidul Liberal Democrat şi de legătura cu Platforma „DA”. „Principala dovadă este că Ministerul Justiţiei nu a solicitat Germaniei extrădarea fraţilor Ţopa, care se află în spatele Platformei „DA”. După ce ministerul în cauză a trecut la alt partid, a fost trimisă cererea de extrădare”, a comunicat Mihai Ghimpu.

PLDM a şi-a explicat recent gestul de susţinere a iniţiativei PSRM privind alegerea directă a preşedintelui ţării prin câteva motive: 1) PDM a votat moţiunea de cenzură împotriva guvernului condus de liberal democratul Valeriu Streleţ, împreună cu fracţiunile de opoziţie PCRM şi PSRM, ceea ce contravine prevederilor Acordului de constituire a AIE 3, denunţându-l de fapt; 2) Alegerea şefului statului prin vot direct constituie o iniţiativă, promisiune electorală şi prevedere a programului PLDM, iar formaţiunea a revenit la realizarea lor odată ce nu mai are obligaţiuni în cadrul Acordului denunţat.

Amintim că Centrul Național Anticorupție a fost scos din subordinea Guvernului și transferat în subordinea Parlamentului, așa cum era până în 2012 după un vot comun PDM, PCRM și PSRM.

Sursa: publika.md/ipn

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *